Η τουρκική ομάδα χάκερ Anka Neferler υποστηρίζει ότι «χάκαρε» ελληνικές κρατικές ιστοσελίδες, μεταξύ άλλων εκείνες της ΕΥΠ, της ελληνικής Βουλής, του υπουργείου Εξωτερικών, του χρηματιστηρίου, του υπουργείου Οικονομικών κ.λπ., όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, την κυβερνοεπίθεση επιβεβαιώνει και η Αθήνα. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να εκπονήθεί σχέδιο για την θωράκιση από τέτοιου είδους επιθέσεις.

 

yp2

 

yp1

Προηγούμενα χτυπήματα

Αντίστοιχες ενέργειες από ομάδες Τούρκων χάκερ έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Η κοινή συνισταμένη όλων των ενεργειών είναι ότι έρχονται σε περιόδους έντασης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.

Το τελευταίο φαινόμενο παρατηρήθηκε από την ομάδα Aslan Neferler Tim. Στις 5 Ιουλίου του 2018 έκανε κυβερνοεπίθεση στο site της Ελληνικής Προεδρίας. Η σελίδα «έπεσε» για λίγη ώρα, και στη συνέχεια επανήλθε, μέσα σε σύντομο χρόνο από την στιγμή της κυβερνοεπίθεσης.

Οι Τούρκοι χάκερς πανηγύριζαν για το «χτύπημα», αναρτώντας μάλιστα και σχετικές εικόνες, που έδειχναν ότι η ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας βρισκόταν εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με το μήνυμα τους, το οποίο αναπαρήγαγαν πολλές τουρκικές ιστοσελίδες, οι χάκερς υποστηρίζουν ότι η επίθεση στο site της Προεδρίας της Δημοκρατίας έγινε ως «αντίποινα» στην χορήγηση ασύλου σε ακόμη έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα για την ανατροπή του Ερντογάν.

Δεύτερο περιστατικό το 2018 σημειώθηκε τον Μάιο όπου οι Τούρκοι δεν δίστασαν να απειλήσουν ακόμη και με διαρροή στοιχείων του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία, όπως ισχυρίσθηκαν έχουν περιέλθει στην κατοχή τους.

Οι χάκερ ισχυρίζονταν ότι «μπορούν να κατεβάσουν» σελίδες ελληνικών υπηρεσιών και οργανισμών και ότι αυτό θα εξαρτηθεί το επόμενο διάστημα «από τις αποφάσεις σχετικά με τους γκιουλενιστές». Ιδαίτερη αναφορά γινόταν στους 8 Τούρκους αξιωματικούς.