«Χάθηκαν» στο δρόμο μιας… κουτουρού αναδιάρθρωσης, οι αστυνομικοί που θα ενίσχυαν την αστυνόμευση στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης μετά την μείωση των αστυνομικών τμημάτων το 2017, ενώ παρά τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων από αστυνομικούς για μετάθεση στο νομό, ελάχιστες ικανοποιούνται λόγω των δραματικών ελλείψεων που παρατηρούνται και στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Νότιας Ελλάδας.

Τα παραπάνω ανέφεραν στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» του Radio North 98 με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Μωυσή, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Τσαϊρίδης και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Θεόφιλος Παπαδάκης, επισημαίνοντας, αμφότεροι, μια ακόμα πτυχή του προβλήματος:

«Πολύ δύσκολα θα βρείτε αστυνομικό νεότερο των 35 ετών στη Θεσσαλονίκη. Όλο το “νέο αίμα” τοποθετείται στην Αθήνα (όπως συμβαίνει και με τους νεοπροσληφθέντες 1.500 Ειδικούς Φρουρούς) και ενώ υπάρχει το θετικό της εμπειρίας, δεν παύει να είναι πρόβλημα η έλλειψη νεότερων σε ηλικία αστυνομικών, όταν για παράδειγμα έχεις πολλούς άνδρες των ΜΑΤ 40άρηδες και 45άρηδες, ή όταν έχεις 45άρηδες δικυκλιστές στην Ομάδα ΔΙΑΣ, με 20 χρόνια πάνω στη μοτοσικλέτα. Φυσικά οι ελλείψεις είναι μεγάλες και στο πεδίο της υλικοτεχνικής υποδομής».

Οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσαν πλήρως το ρεπορτάζ του Radio North για την κατανομή των ελλείψεων, που παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γιάννης Νάκος και βάσει του οποίου:

- Στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης χρειάζονται 30-40 άτομα τουλάχιστον.

- Στην Τροχαία είναι αναγκαία περίπου 10 άτομα.

- Στην ΥΑΤ-ΜΑΤ απαιτούνται 15-20 άτομα.

- Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» υπηρετούν μόλις 120 αστυνομικοί, ενώ έχει διπλασιαστεί η κίνηση και τα δρομολόγια στο αεροδρόμιο με συνεχείς συλλήψεις για πλαστογραφία εγγράφων αλλοδαπών που προσπαθούν να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (έως και 30 συλλήψεις μέσα σε μια μέρα).

- Επισήμως, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης υπάρχει έλλειψη 300-350 αστυνομικών.

«Όταν υπάρχουν 300 οργανικά κενά στην πόλη και μόνο από μια Διεύθυνση (σ.σ.: Αστυνομίας) λείπουν 350 άτομα, αντιλαμβάνεστε ότι η αναδιάρθρωση έγινε καθαρά για δημοσιονομικούς λόγους για να μην νοικιάζουμε κτίρια που στεγάζονται αστυνομικές δυνάμεις. Όταν όμως κάνεις αναδιάρθρωση σε υπηρεσίες και Α.Τ και αυτές συνεχίζουν να υπολειτουργούν, τότε κάπου το προσωπικό “χάθηκε” στον δρόμο», υπογράμμισε ο κ. Τσαϊρίδης. «Το αεροδρόμιο έχει

τριπλασιάσει την επισκεψιμότητά του. Μιλάμε για 7 εκατομμύρια κόσμο. Μόνο για το έτος 2019 οι συλλήψεις ατόμων που επιχείρησαν να φύγουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγραφα ξεπέρασαν τα 1400 άτομα. Στο αεροδρόμιο είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει ένας τουρίστας. Για αυτό και θα πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλό επίπεδο ασφάλειας. Τα 120 άτομα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 200.»

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Σίγουρα χρειάζεται να γίνουν ανανεώσεις. Ήρθαν στη Θεσσαλονίκη 150 αστυνομικοί τον Σεπτέμβριο. Ήταν μια πραγματική ανάσα. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις και μέσω των πανελληνίων εξετάσεων. Θεωρούμε δεδομένο ότι και με τις τακτικές και έκτακτες μεταθέσεις θα ενισχυθεί η Θεσσαλονίκη και το 2020.»

«Έχουμε 1.000 αστυνομικούς που προσπαθούν με το σύστημα των μορίων κάποια στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν τους αφήνουν να έρθουν γιατί έχει και η Αθήνα 4.000 κενές θέσεις» αποκάλυψε ο κ. Θεόφιλος Παπαδάκης Αντιπρόεδρος ΔΣ της ΠΟΑΣΥ. «Το 2014 καταργήθηκαν 6.700 θέσεις αστυνομικών πανελλαδικά. Έτσι διαμορφώθηκε η εικόνα που βλέπουμε σήμερα με τις ελλείψεις σε προσωπικό, που στην πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη. Αυξήθηκε η εγκληματικοτητα, αυξήθηκαν τα πάρεργα, τα γήπεδα και το μεταναστευτικό, οι έλεγχοι σκατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μικραίνουν την αστυνομία, ενώ μεγαλώνουν οι ανάγκες. Υπάρχουν 300 κενές θέσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ενώ η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν πάνω από 1000 κενές θέσεις. Δεν μπορεί η Άμεση Δράση να βγάζει μόνο τέσσερα περιπολικά στο 8ωρο. Το καθηκοντολόγιο και το οργανόγραμμα της Αστυνομίας στηρίζεται στα δεδομένα του 1980-90. Πρέπει να αυξηθούν τα περιπολικά που κάνουν υπηρεσίες στον δρόμο. Δεν μπορούμε να κάνουμε περιπολίες με περιπολικό του 2004. Αυτή τη στιγμή το πιο καινούργιο περιπολικό της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης είναι του 2009 με 250.000 χιλιόμετρα. Η Θεσσαλονίκη έχει αδικηθεί από κάθε άποψη και κάθε πλευρά. Προσπαθούμε να αναδείξουμε τα ζητήματα αλλά δεν ξέρουμε τι να πρωτοπρολάβουμε.»

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα ο κ. Τσαϊρίδης υπογράμμισε: «Έχει φτάσει στο peak του με ερχομό εκατοντάδων στη πόλη της Θεσσαλονίκης από τον Έβρο. Θα πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση και αναπροσαρμογή του οργανογράμματος, καθώς το μεταναστευτικό έχει χτυπήσει την πόρτα της Θεσσαλονίκης πάρα πολύ δυνατά. Πλέον οι εικόνες της Αριστοτέλους τον τελευταίο καιρό έχουν μειωθεί, αλλά έχουν μεταφερθεί καθημερινά στον ΟΣΕ με μαχαιρώματα. Την ίδια ώρα, από τις 17 διμοιρίες που υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη οι τέσσερις βρίσκονται διαρκώς στην Σάμο και την Μυτιλήνη. Αυτό όπως είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης: «Έχει δημιουργήσει τεράστια οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα καθώς κάθε 30 ημέρες οι αστυνομικοί αναγκάζονται να φεύγουν από την πόλη για 20 ημέρες και να πηγαίνουν στα νησιά.»

Ο κ. Τσαϊρίδης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως «υιοθετείται η πρόταση μας από τον υπουργό προστασίας του πολίτη σχετικά με την ύπαρξη οπτικοακουστικού υλικού από τους αστυνομικούς, προκειμένου να βλέπει και ο τελευταίος πολίτης της χώρας αν υπάρχει αστυνομική αυθαιρεσία ή υπάρχει πολιτική υποκρισία που χτίζει καριέρες πάνω στις πλάτες αστυνομικών».

Τέλος ο κ. Παπαδάκης, αναφερόμενος στις Κρίσεις που αναμένονται στην ΕΛ.ΑΣ. στις 21-22 Ιανουαρίου, υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει το σύστημα των κρίσεων που παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο από τη δεκαετία του 1980, και να γίνεται η αξιολόγηση με αντικειμενικά αξιοκρατικά κριτήρια.

Ακούστε εδώ τις συνέντευξεις