Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα Εγκαίνια των σπουδαίων έργων κατασκευής του φράγματος που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Οκτωβρίου του 1929, καθώς και της τεχνητής λίμνης του Μαραθώνα, με τη βοήθεια της οποίας λύθηκε το πρόβλημα της ύδρευσης στην Αθήνα. Η ΕΥΔΑΠ με αφορμή τις εννιά δεκαετίες από την κατασκευή αυτού του σημαίνοντος τεχνικά έργου για την Ελλάδα του Μεσοπολέμου, γιορτάζει εκθέτοντας τεκμήρια από το ιστορικό της αρχείο και προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με πλούσιο αδημοσίευτο υλικό.

«Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΑΘΩΝΑ» επιχειρεί να μελετήσει τις πολλές προκλήσεις που έκρυβε αυτό το μεγάλο έργο, εξετάζοντας όχι μόνο τις ιστορικές και τεχνικές συνθήκες, αλλά και τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές.

Η έκθεση διερευνά ποιο ήταν το συγκείμενο της εποχής κατασκευής του έργου, ποιοι εργάστηκαν γι’ αυτό και υπό ποιες συνθήκες, τι σώζεται από την κατασκευή του 90 χρόνια μετά και πόσο επηρέασε το εργοτάξιο αυτό στην οργάνωση των μετέπειτα τεχνικών έργων στη χώρα μας. 

0700_0889
Τοποθέτηση υδρομετρητών, περίπου 1927-1928 Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
Ανταποκρινόμενη στη μεγάλη προσέλευση και στο έντονο ενδιαφέρον του κοινού, η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε την παράτασή για την Επετειακή Έκθεση «Η Μεγάλη Πρόκληση: 90 Χρόνια Φράγμα Μαραθώνα», έως την Κυριακή 29 Μαρτίου 2020.

Η έκθεση για την ιστορία του φράγματος του Μαραθώνα που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος), περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, αλλά και αρχιτεκτονικά σχέδια και χάρτες σε έντυπη και ψηφιακή παρουσίαση.

Επίσης, στην έκθεση φιλοξενούνται επίσημα έγγραφα και τεκμήρια, όπως συμβάσεις και επιστολές, καθώς και διάφορα αντικείμενα, όπως εργαλεία χρήσης της κατασκευής και της καθημερινής ζωής του φράγματος στα τέλη της δεκαετίας του 1920.

Παράλληλα, το κοινό μπορεί να δει μια τρισδιάστατη αναπαράσταση της κατασκευής του φράγματος, καθώς και μια 
0704
Στιγμιότυπο από την τελετή εγκαινίων του νέου δικτύου ύδρευσης των πόλεων Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, 03 Ιουνίου 1931. Η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων διαφημίζεται μέσω της τοποθέτησης πιδάκων νερού στην τελετή των εγκαινίων. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους με πλάνα από τις φάσεις του εργοταξίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πλάνα γυρίστηκαν με την τεχνική του βωβού κινηματογράφου και στη συνέχεια μονταρίστηκαν και επενδύθηκαν ηχητικά για την έκθεση.

Συγκεκριμένα το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει τις απαντήσεις στις αίθουσες της Έκθεσης και ανακαλύψει τις δυσκολίες στην πραγμάτωση ενός από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της εποχής, που υπήρξε εφαλτήριο μιας σειράς άλλων σπουδαίων έργων που άλλαξαν την Ελλάδα του Μεσοπολέμου και επέτρεψαν την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της πρωτεύουσας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο ευρύ κοινό.

Επιμέλεια έκθεσης: Ερατώ Κουτσουδάκη

Ώρες και ημέρες λειτουργίας Έκθεσης:
Δευτέρα Κλειστά
Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 9:00-13:30
Παρασκευή 9:00-20:00
Σάββατο 11:00-16:00
Κυριακή 10:00-18:00



0866e_0917
Αναβρυτήρια που τοποθέτησε η Ελληνική Εταιρεία Υδάτων για τους διερχόμενους στο Ζάππειο Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Πληροφορίες στα social media και στο site της εταιρείας www.eydap.gr

www.facebook.com/eydapgr
twitter.com/eydapgr
https://www.youtube.com/user/EYDAPSA
www.instagram.com/eydapgr

neg018_S
Εργασίες μηχανικών για την κατασκευή της Σήραγγας Μπογιατίου Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

neg030_S
Μηχανικός και εργάτης του έργου φωτογραφίζονται στο μεγάλο μεταλλικό δακτύλιο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της Σήραγγας του Μπογιατίου, 1928 Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
neg060_S
Άποψη του Φράγματος και του κτίσματος, αντιγράφου του Θησαυρού των Αθηναίων, περίπου 1931 Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
neg082_S
Άποψη του Φράγματος Μαραθώνα, π. 1930-1931 Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
neg161_S
Συνεργείο που εργάστηκε στη διάνοιξη της Σήραγγας Μπογιατίου, σε αναμνηστική φωτογραφία Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
neg170_S
Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα. Στο κέντρο απεικονίζεται ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, 1929 Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
neg324_S56
Τα εγκαίνια του Φράγματος του Μαραθώνα, 1929 Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
photo118_S
Κατασκευή υδαταποθήκης στο Γαλάτσι, 1929 Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ
photo276_S
Στάδιο κατασκευής του Φράγματος Μαραθώνα, 1927 Πηγή: Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ

Poster_A_FINAL1