Σε ήρεμα μονοπάτια, έπειτα από μια έντονη χρονιά, με αναταράξεις σε πολλά επίπεδα, που σημαδεύτηκε από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά και από τις σοβαρές καταγγελίες εισαγγελικών λειτουργών για πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βαδίζει η ελληνική Δικαιοσύνη.

Και το νέο έτος οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες σε υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη τα προηγούμενα χρόνια και, πλέον, μπαίνουν στην τελική ευθεία της δικαστικής τους διερεύνησης.

Ωστόσο, το κλίμα ηρεμίας αυτή την περίοδο έχει αρχίσει να εδραιώνεται στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά και η νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, ο πρόεδρος, Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, και ο εισαγγελέας Βασίλειος Πλιώτας, αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο υπουργός, Κωνσταντίνος Τσιάρας, και ο υφυπουργός Δημήτρης Κράνης.

Σε κάθε περίπτωση, εντός του 2020 αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η ολοκλήρωση της δίκης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η διεξαγωγή της οποίας έχει αρχίσει από τον Απρίλιο του 2015.

Από την άλλη, στο επίκεντρο των εξελίξεων είναι δεδομένο πως θα βρεθεί και η υπόθεση της Novartis, η οποία το 2019 απασχόλησε όσο καμία την επικαιρότητα.

Την ίδια στιγμή, και η δικογραφία που αφορά τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο, ενώ καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις και στο οικονομικό σκάνδαλο της εταιρείας Folli Follie.

Χρυσή Αυγή

Η ΔΙΚΗ για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής βρέθηκε στο επίκεντρο μετά την πρόταση της εισαγγελέως έδρας, Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων από το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε, δεν προέκυψε πως υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός των εγκληματικών πράξεων που αποδίδονται στους κατηγορουμένους.

Έκανε λόγο για μεμονωμένα περιστατικά με δράστες μέλη του κόμματος, που λειτούργησαν αυτόνομα. Μεταξύ αυτών και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 8 Ιανουαρίου, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Μέχρι το καλοκαίρι, θα έχει εκδοθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τους 68 κατηγορουμένους.

Η Novartis και ο ρόλος του «Μίμη»

Πρόκειται για μια πολυδαίδαλη υπόθεση, η οποία μονοπωλεί τα τελευταία χρόνια τη δικαστική επικαιρότητα. Η υπόθεση της Novartis «έσκασε» τον Φεβρουάριο του 2018, με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τη διαφημίζει ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

Πλέον, στην επιφάνεια κυριαρχούν οι καταγγελίες πως επρόκειτο για μια σκευωρία που μεθοδεύθηκε προκειμένου να πληγούν πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι κατηγορήθηκαν πως «λαδώθηκαν» για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση, οι τυχόν ποινικές ευθύνες του οποίου ερευνώνται πλέον από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η ανατροπή ήρθε με τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, περί μεθοδεύσεων που έγιναν, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις «fast track» σε πολιτικά πρόσωπα. Στη συνέχεια, ακολούθησε η αντεισαγγελέας Εφετών και πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.

Σε δικαστικό επίπεδο, οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, διερευνούν τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.

Η έρευνά τους βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται με ενδιαφέρον η ολοκλήρωσή της τους επόμενους μήνες. Την ίδια στιγμή, Εισαγγελία Διαφθοράς και ανακρίτριες Διαφθοράς συνεχίζουν τη δικαστική διερεύνηση όσον αφορά τις καταγγελίες περί δωροδοκιών της φαρμακοβιομηχανίας σε πολιτικά και μη πρόσωπα.

Από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα το όνομα των οποίων ενεπλάκη στην υπόθεση, για επτά η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο, για δύο συνεχίζεται η έρευνα στην Εισαγγελία Διαφθοράς και για έναν, τον Ανδρέα Λοβέρδο, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και η δικογραφία έχει παραπεμφθεί στην ανάκριση.

Folli Follie

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στην υπόθεση της Folli Follie. Πριν από λίγες ημέρες, ασκήθηκαν νέες, βαρύτατες κακουργηματικές διώξεις για το οικονομικό σκάνδαλο σε βάρος 16 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Βασικό αδίκημα, αυτό της εγκληματικής οργάνωσης.

To προηγούμενο έτος είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σε βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου και επτά ακόμα ατόμων.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα είχε προχωρήσει σε δέσμευση και της ακίνητης περιουσίας της οικογένειας Κουτσολιούτσου, των μελών της διοίκησης της Folli Follie και της εταιρείας. Αναμένεται η κρίση των ανακριτών, οι οποίοι έχουν αναλάβει το βάρος της περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης.


Μάνδρα

Στις 24 Ιανουαρίου 2020, στο εδώλιο του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας θα καθίσουν 21 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, για την τραγωδία που σημειώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2017 με τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 24 συνανθρώπους μας.

Κατά περίσταση, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις πλημμεληματικές κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, της σωματικής βλάβης εξ αμελείας, της πλημμύρας εξ αμελείας και της παράβασης καθήκοντος.

Από τη δικαστική έρευνα προέκυψε ότι δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Στην τραγωδία συνέβαλαν και οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων και η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων, είτε λόγω κατασκευής είτε λόγω μη καθαρισμού και συντήρησης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Μάτι

Εξελίξεις αναμένονται και στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018, σε Μάτι και Νέο Βουτζά, με οδυνηρό απολογισμό τον χαμό 102 συνανθρώπων μας. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια τακτικού ανακριτή, ο οποίος, αφού ολοκληρώσει την εξέταση των μαρτύρων, αναμένεται να καλέσει τους 20 κατηγορουμένους σε απολογίες.

Ποινική δίωξη και σε αυτήν την περίπτωση έχει ασκηθεί σε βάρος της κυρίας Δούρου και 19 ακόμα προσώπων, αρμόδιων τότε της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Πολιτικής Προστασίας και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού. Ολοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Παπαντωνίου

Εντός του 2020 αναμένεται πιθανότατα η έκδοση βουλεύματος το οποίο θα κρίνει την παραπομπή ή μη σε δίκη του Γιάννου Παπαντωνίου αλλά και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Τον Οκτώβριο του 2018, ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του οδηγήθηκαν στη φυλακή. Λίγους μήνες μετά, η κυρία Κουράκου αποφυλακίστηκε και πλέον αναμένει την εξέλιξη της δικαστικής της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί, ο πρώην υπουργός φέρεται να έλαβε ποσό ύψους 2,8 εκατ. ευρώ για την υπογραφή της σύμβασης που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού το 2003 και τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Ελένη Τοπαλούδη

Ένα έγκλημα που συγκλόνισε το Πανελλήνιο θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα τις δικαστικές αίθουσες. Στις 13 Ιανουαρίου 2020 θα αρχίσει η δίκη ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη. Στο εδώλιο θα καθίσουν δύο κατηγορούμενοι, ένας 21χρονος Ελληνας και ένας 19χρονος Αλβανός.

Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στις 27 Νοεμβρίου 2019, όταν η άτυχη φοιτήτρια βιάστηκε και χτυπήθηκε βάναυσα από τους δύο κατηγορουμένους, οι οποίοι στη συνέχεια κι ενώ η Ελένη Τοπαλούδη ήταν ακόμη ζωντανή την πέταξαν στα βράχια, σε παραλία της Ρόδου, με αποτέλεσμα το νεαρό κορίτσι να βρει τραγικό θάνατο.

Δώρα Ζέμπερη

Στις 5 Φεβρουαρίου 2020, ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας, θα αναβιώσει η δολοφονία της νεαρής εφοριακού Δώρας Ζέμπερη. Στο εδώλιο θα καθίσει ξανά ο 59χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε δύο φορές ισόβια.

Ο κατηγορούμενος επιτέθηκε και αφαίρεσε τη ζωή της εφοριακού εντός του Β’ Νεκροταφείου Αθηνών. Η δολοφονία είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Το θύμα έφερε μαχαιριές σε πλάτη, στήθος και κοιλιά. Οι πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών έκαναν λόγο για άγρια καταδίωξη και πάλι, πριν από τον θάνατο της άτυχης γυναίκας.