Αφιέρωμα ΥΓΕΙΑ, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

http://www.epirusvisioncenter.gr/images/day%20copy.jpg

Επανάσταση στη Διαθλαστική

Μεταμόσχευση κερατοειδούς με ένα μόσχευμα σε δύο ασθενείς

Πριν από λίγα χρόνια φάνταζε αδύνατη η μεταμόσχευση κερατοειδούς με ένα μόσχευμα σε δύο ασθενείς, κάτι που τώρα ανατρέπεται. Το μόσχευμα διαχωρίζεται σε τμήματα από τα ειδικά κέντρα μοσχευμάτων στο εξωτερικό και από τον ειδικό διαθλαστικό χειρουργό ζητείται όσο ποσοστό χρειάζεται ώστε να μπορούν να θεραπευτούν περισσότεροι του ενός ασθενείς. Τώρα πια οι τομές είναι υψηλής ακρίβειας και δεν αφήνουν σημάδια.
Επίσης, αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει τη χορήγηση λιγότερων φαρμάκων και την καλύτερη υγεία του ασθενούς, ενώ οι απορρίψεις μοσχευμάτων είναι λιγότερες. Μάλιστα, τα φάρμακα που χορηγούνται μετά την επέμβαση είναι σταγόνες κορτιζόνης για δύο μήνες, ενώ τα ράμματα κόβονται στους έξι μήνες το πολύ. Η επέμβαση στο ενδοθήλιο, δε, τις περισσότερες φορές δεν απαιτεί ράμματα και, αν χρειάζεται, γίνονται το πολύ δύο. Παλαιότερα, όπως αναφέρει ο καθηγητής κ. Γεωργαράς, η απόρριψη έφτανε στο 50%, ενώ με τη νέα μέθοδο το ποσοστό αυτό έπεσε στο 10%.
Επιπρόσθετα, η τεχνολογία του Femto Laser βρίσκει εφαρμογή και στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων, γεγονός που επιτρέπει τη διενέργεια τομών υψηλής ακρίβειας και ειδικού σχεδιασμού, ώστε να βελτιώνεται κατά πολύ η αποδοχή του μοσχεύματος από τον δέκτη.

ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ. Η επέμβαση του καταρράκτη έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο τελειοποιημένες στον χώρο της Ιατρικής. Το γεγονός αυτό έχει μετατρέψει την επέμβαση του κρυσταλλοειδούς φακού από μια επέμβαση αποκατάστασης σε μια διαθλαστική επέμβαση, αφού πλέον ο οφθαλμίατρος είναι σε θέση να διορθώσει με μεγάλη ακρίβεια το διαθλαστικό σφάλμα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) του ασθενούς με καταρράκτη, με την τεχνική της φακοθρυψίας και την ένθεση των σύγχρονων εξελιγμένων ενδοφακών. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει τη χρήση της φακοθρυψίας, δηλαδή της χειρουργικής αφαίρεσης του κρυσταλλοειδούς φακού, πριν ακόμα αυτός θολώσει και σχηματιστεί ο καταρράκτης. Η εν λόγω τεχνική ονομάζεται clear lens extraction και αφορά άτομα που παρουσιάζουν πολύ υψηλά διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) και δεν μπορούν να υποβληθούν σε διαθλαστική επέμβαση με Laser.

ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ. Η διόρθωση της πρεσβυωπίας αποτελεί πεδίο μεγάλης έρευνας. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται καινούργιοι πολυεστιακοί, προσαρμοστικοί ενδοφακοί, νέες τεχνικές διόρθωσης με Laser, ενθέματα στον κερατοειδή κ.ά. Μια τεχνική που παρουσιάζει πολύ καλά και σταθερά αποτελέσματα και έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης των ασθενών είναι το monovision. Ετσι ορίζουμε τη διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος του οπτικού συστήματος ώστε το ένα μάτι να βλέπει καλύτερα μακριά (επικρατές) και το άλλο να βλέπει κοντά. Πρόκειται για μια τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε φακούς επαφής και σε γυαλιά, αλλά πλέον, χάρη στην υψηλή διαθλαστική ακρίβεια των επεμβάσεων, εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στους ασθενείς που υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη ή clear lens extraction.

ΑΙΤΙΑ. Ωστόσο, η λύση στο πρόβλημα της τύφλωσης, πάνω στο οποίο εργάζονται πολλά κέντρα στο εξωτερικό, θα έρθει από τη Γονιδιακή Ιατρική και τα βλαστοκύτταρα. Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό τύφλωσης αφορά συνταξιούχους που δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος της επέμβασης καταρράκτη ή είναι διαβητικοί και για οικονομικούς λόγους δεν παίρνουν τα φάρμακά τους. Ετσι, το 80% των τυφλών είναι παραμελημένοι ασθενείς.
Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν και τα μικρά παιδιά από τη γνωστή αμβλυωπία, αλλιώς το φαινόμενο του τεμπέλικου ματιού, δηλαδή τη μικρή ανταπόκριση σε ερεθίσματα από το παιδί όταν είναι μικρό. Αλλο ουσιαστικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ ικανοποιητικά, είναι το θέμα του κερατόκωνου, που ενδημεί σε Ελλάδα και Κύπρο. Γι’ αυτό οι διαθλαστικοί χειρουργοί ζητούν έλεγχο σε όλα τα παιδιά στη σχολική ακόμα ηλικία. Από την άλλη, η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή κατηγορείται για προβλήματα μυωπίας, ακόμα και καταρράκτη, για όλο και μικρότερες ηλικίες. Κάποτε εγχειρήσεις καταρράκτη γίνονταν σε ηλικιωμένους άνω των 75 ετών. Τώρα τέτοιες επεμβάσεις γίνονται ακόμα και σε 40άρηδες ή 50άρηδες.

http://www.sfedona.gr/sites/default/files/styles/node-detail/public/field/image/neothta.jpg?itok=PzrUT1Qv

Παράταση της νεότητας

Γυρίστε τον χρόνο πίσω με εξατομικευμένες θεραπείες, καθώς η ζωή αρχίζει από τα 50

Bιοοικονομία, βιοενέργεια, βιοδράση. Προσπαθείτε να θυμηθείτε πού έχετε ακούσει αυτές τις λέξεις και, αν δεν μπορείτε, καταλαβαίνετε όμως ότι έχουν σχέση με τη βιολογία; Δεν είναι τυχαίες λέξεις. Από εκεί ξεκινούν όλα και αυτές μας υπόσχονται ότι μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Η ζωή δεν τελειώνει στα 40 ή τα 50. Η ζωή από εκεί αρχίζει. Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Πώς; Με εξατομικευμένες θεραπείες, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα μας (όχι των άλλων). Με την Αναγεννητική Ιατρική και με στόχο την αντιγήρανση του οργανισμού εκ των έσω, βοηθάμε το βιολογικό μας ρολόι και μπορούμε να ζήσουμε περισσότερο με υγεία και ευεξία. Να μείνουμε νέοι, με σύμμαχο την επιστήμη. Μάλιστα, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά το 2000 θα ζήσουν έως τα 130 χρόνια. Στόχος είναι να «γυρίσουμε πίσω το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας».
Η γήρανση είναι χρόνια φλεγμονή. Εκτός αυτής, υπάρχει η οξείδωση, που μας «σκουριάζει» εσωτερικά, αλλά μετράται και αντιμετωπίζεται επιτυχώς.

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ. Το σώμα μας, όσο καλοσχεδιασμένη μηχανή και να είναι, υφίσταται φθορά.
Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που επιταχύνουν τη διαδικασία;
¦ Οξειδωτικό στρες: Οι ελεύθερες ρίζες, τα ασταθή μόρια, εμπλέκονται σε όλες τις ασθένειες που αποκτάμε μεγαλώνοντας.
¦ Χρόνια φλεγμονή, όπως αρθρίτιδα, έμφραγμα.
¦ Γλυκοζυλίωση: Μεγάλο ποσοστό της γήρανσης οφείλεται στη ζάχαρη στο αίμα.
¦ Ορμονικές ανισορροπίες: Προκαλούν κατάθλιψη, οστεοπόρωση, μείωση λίμπιντο.
¦ Μεταλλάξεις στο DNA: Με τα χρόνια, τα συστήματα «επιδιόρθωσης» του DNA χαλάνε και προκαλούν ασθένειες.
¦ Μειωμένες αντιστάσεις ανοσοποιητικού συστήματος.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. Ανεξαρτήτως του ρυθμού γήρανσης:
Ο εγκέφαλος συρρικνώνεται και μειώνονται οι γνωστικές λειτουργίες, εστίαση και μνήμη, κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό στην αρχή.
Η όραση ελαττώνεται, με εμφάνιση πρεσβυωπίας, καταρράκτη, ενώ παρουσιάζονται και δυσκολία προσαρμογής στο σκοτάδι και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και το κολλαγόνο αρχίζει να διασπάται, να λεπταίνει, να επουλώνεται με αργότερο ρυθμό και να παρουσιάζει εκχυμώσεις πιο εύκολα. Οι τρίχες λεπταίνουν, το λίπος αυξάνεται, ενώ η μυϊκή και οστική μάζα ελαττώνονται, με αποτέλεσμα την ελάττωση της δύναμής μας, την οστεοπόρωση και την κόπωση.
Τα νεφρά μειώνονται σε μέγεθος και υπολειτουργούν και η ουροδόχος κύστη χάνει την ελαστικότητά της, με αποτέλεσμα την ακράτεια.
Οι πιθανότητες καρδιακού επεισοδίου και καρδιακής κάμψης όταν φθάσουμε στα 50 αυξάνονται, αφού η καρδιά έχει συσπασθεί ήδη εκατομμύρια φορές.
Οι πνεύμονες χάνουν την ελαστικότητά τους και η αναπνευστική ικανότητα ελαττώνεται κατά 20%.
Το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη και ο διαβήτης εμφανίζεται πιο συχνά στον πληθυσμό.
Η τεστοστερόνη στους άνδρες ελαττώνεται από τα 30 και στις γυναίκες η μείωση της προγεστερόνης και των οιστρογόνων οδηγεί στην εμμηνόπαυση.
Η ταυτότητα λέει ψέματα. Συχνά η βιολογική ηλικία δεν είναι σύμφωνη με τη χρονολογική.
Πρέπει πρώτα να εκτιμηθεί η βιολογική σε σύγκριση με τη χρονολογική ηλικία. Ως βιολογική ηλικία ορίζεται ο εξατομικευμένος ρυθμός γήρανσης.
Ο πιο αξιόπιστος τρόπος είναι η μέτρηση του μήκους των τελομερών και της δραστικότητας του ενζύμου τελομεράση, που εμποδίζει τη μείωσή τους, μια ανακάλυψη που βραβεύθηκε με Nobel.

                   Οι 15 κινήσεις που καθυστερούν τη γήρανση

Βασικές οδηγίες για όλους ώστε να καθυστερήσετε τη γήρανση:
1. Κόψτε τώρα το κάπνισμα.
2. Κοιμηθείτε καλά.
3. Μειώστε τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά.
4. Αναθεωρήστε την άποψή σας για το αλκοόλ. Η υπερβολική ποσότητά του στο σώμα μετατρέπεται… σε εργοστάσιο παραγωγής ελεύθερων ριζών.
5. «Προσέξτε την σαν τα μάτια σας». Τίποτα δεν προδίδει περισσότερο την ηλικία από τη μειωμένη όραση.
6. Γυμνάστε τον εγκέφαλό σας. Για όποιο μέρος του σώματος κι αν μιλάμε, η συμβουλή είναι ίδια: ό,τι αφήνεις σε αφήνει!
7. Ελέγχετε τακτικά τη Β12. Καθώς μεγαλώνουμε αντιμετωπίζουμε συχνά δυσκολίες στην απορρόφησή της από τις τροφές.
8. Νερό με αντιγηραντικές ιδιότητες… Πίνετε ένα λίτρο φιλτραρισμένο νερό ημερησίως, από γυάλινο ποτήρι και όχι πλαστικό.
9. Ο ιδανικός δείκτης μάζας σώματος για ικανοποιητική ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι κάτω από 18 για τις γυναίκες και κάτω από 22 για τους άνδρες.
10. Διαφυλάξτε την ψυχική σας ηρεμία και αποφύγετε στρεσογόνες καταστάσεις μέσω πνευματικότητας, αγάπης, συγχώρεσης.
11. Λαμβάνετε βιταμίνες, ένζυμα, συμπληρώματα διατροφής.
12. Τα καρκινικά κύτταρα είναι αθάνατα γιατί παράγουν τελομεράση, επομένως οποιαδήποτε ουσία την ενεργοποιεί μπορεί δυνητικά να προκαλέσει καρκινογένεση.
13. Η οξείδωση, δηλαδή η συσσώρευση ελεύθερων ριζών, είναι αιτία πρόωρης γήρανσης και προδιαθεσιακός παράγοντας εκφυλιστικών παθήσεων και τελικά καρκινογένεσης.
14. Η ανεξέλεγκτη, χωρίς εξειδίκευση χρήση αντιοξειδωτικών βιταμινών και ουσιών μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.
15. Γλυκοζυλίωση: Είναι σημαντικός μηχανισμός γήρανσης των κυττάρων, επιτελείται από τη στιγμή που γεννιόμαστε.
Συμπερασματικά, για να καθυστερήσουμε τη γήρανση πρέπει να έχουμε υγιές μυαλό, σώμα και διάθεση και να θυμόμαστε ότι ποτέ δεν είναι αργά να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας.

http://www.healthtimes.gr/uploads/images_resize/middle/2013/01/1221.jpg

Χρόνιος πόνος, αίτια και θεραπείες

Πάσχουν 3 εκατομμύρια Ελληνες, με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους

Ο πόνος είναι ο μεγαλύτερος «τρομοκράτης», αυτός που καταβάλλει το σώμα και σε τελική ανάλυση την ίδια την ψυχή. Από όσους υποφέρουν μόνο οι μισοί ζητούν βοήθεια και από αυτούς μόνο οι μισοί βελτιώνουν την κατάσταση της υγείας τους και του σώματός τους. Γι’ αυτό όλο και περισσότεροι ορθοπεδικοί και ρευματολόγοι συνεργάζονται με ψυχολόγους και η κλασική δυτική ιατρική με μεθόδους που μέχρι πρότινος επέκρινε, όπως η βελονοθεραπεία ή η βοτανοθεραπεία, με μόνο στόχο την ίαση ή ακόμα και την πρόσκαιρη ανακούφιση των ασθενών, αφού τα σκευάσματα που κυκλοφορούν έχουν βραχύβια αποτελέσματα και πάμπολλες παρενέργειες, συχνά δυσβάσταχτες.
Ωστόσο, φαρμακευτικά ακολουθούμε τις συμβουλές του Ιπποκράτη, που έβραζε φλοιό και φύλλα ιτιάς για την ανακούφιση των μυοσκελετικών πόνων, ή και εκείνες των Μάγιας, που συνδύαζαν τις πολύ καυτερές πιπεριές με σοκολάτα, όχι πάντα για να κατευνάσουν τον πόνο, αλλά και ως αφροδισιακό.
Χρόνιος πόνος είναι αυτός που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες, όπως τονίζει ο ρευματολόγος δρ. Αχιλλέας Ε. Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία. Δυστυχώς, όπως αναφέρουν πρόσφατες μελέτες, το 30% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι, πάσχουν από χρόνιο πόνο. Ενώ ο οξύς ή μικρής διάρκειας πόνος προειδοποιεί το άτομο για κάποια δυσλειτουργία του οργανισμού του, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον χρόνιο πόνο που, όπως πίστευαν οι αρχαίοι, αποτελεί την τιμωρία των θεών στους ανθρώπους.

ΝΕΥΡΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ. Υπάρχουν πολλά είδη χρόνιου πόνου. Ο πιο συχνός είναι ο νευροπαθητικός, δηλαδή ο πόνος που οφείλεται σε βλάβη του νευρικού συστήματος. Πιο περίπλοκος είναι ο περιφερικός νευροπαθητικός πόνος, δηλαδή αυτός που εντοπίζεται στα περιφερικά νεύρα.
Χρόνιος πόνος θεωρείται:
• η χρόνια οσφυαλγία
• η χρόνια ισχιαλγία
• το αυχενικό σύνδρομο
• η διαβητική νευροπάθεια
• η χρόνια οστεοαρθρίτιδα των γονάτων
• η μεθερπητική νευραλγία
• ο καρκινικός πόνος
• ο μετεγχειρητικός πόνος κ.ά.
Η θεραπεία όλων αυτών των επώδυνων συνδρόμων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αρκεί να αναφέρει κανείς ότι, εάν κάποιος χρησιμοποιήσει όλες τις υπάρχουσες θεραπείες, ακόμη και σε συνδυασμούς, τότε θα κατορθώσει να βελτιώσει μόνο το 50% του πόνου, στο 50% των ασθενών. Οι υπόλοιποι θα εξακολουθήσουν να πονούν.

Τον ΓΕΝΝΑΕΙ Ο ΝΟΥΣ. Πολλοί επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλα τα γεννάει ο νους και το άγχος είναι αυτό που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στα αίτια που γεννούν πόνο στο σώμα. Και ενώ, υπό φυσιολογικές συνθήκες, κάθε χρόνιος πόνος θα αντιμετωπιζόταν ως απλό ιατρικό πρόβλημα, έχει παρατηρηθεί από την κλινική εμπειρία ότι κάτω από συνθήκες έντονου άγχους και εργασιακής ανασφάλειας μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή χρόνια νόσο, με επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του πάσχοντος, αλλά και των οικείων του. Οποιοσδήποτε πόνος στο σώμα του ανθρώπου ξεκινά από την περιφέρεια (δέρμα, εσωτερικά όργανα) και καταλήγει στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος, αφού ενημερωθεί και αξιολογήσει τον πόνο, αντιδρά είτε θετικά, μειώνοντας την έντασή του, είτε αρνητικά, απλώνοντας το ερέθισμα σε άλλες περιοχές και μετατρέποντας έτσι μια απλή αίσθηση σε συναίσθημα που περιέχει δυσάρεστες παραμέτρους, π.χ. άγχος, οργή κ.ά.
Στατιστικές δείχνουν ότι άτομα που έπασχαν από χρόνιο πόνο είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές της διάθεσης και αδυναμία ελέγχου του άγχους.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Ατομα που έπασχαν από κατάθλιψη είχαν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εξελίξουν έναν οξύ πόνο σε χρόνιο. Η πιο συχνή μορφή χρόνιου πόνου είναι αυτή που χαρακτηρίζει τη χρόνια οσφυαλγία, μια νόσο από την οποία πάσχει το 1/3 του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών. Οι στατιστικές λένε ότι μόνο το 40% από αυτές έχει κάποιο συγκεκριμένο αίτιο, ενώ το 30% οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια. Ο ασθενής αυτός, πλην της έντονης οσφυαλγίας, παρουσιάζει αϋπνίες, ανορεξία, αίσθημα χρόνιας κόπωσης, ευερεθιστότητα, χρόνιο άγχος και πολλά άλλα καταθλιπτικά συμπτώματα, με τελικό αποτέλεσμα την προοδευτική επιδείνωση της ποιότητας ζωής του.
Ο συνδυασμός αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και αναλγητικών ήταν η μέχρι σήμερα προτεινόμενη θεραπευτική λύση. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, σε χρόνια χορήγηση, έχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

http://www.iatronet.gr/photos/news/ear-660.jpg

Αυτιά και μύτες από λίπος

Χαμόγελα αισιοδοξίας καθώς θα αποκαθίστανται δυσμορφίες με μόνο ένα χειρουργείο

Ελπίδες ότι η ανάπλαση αυτιών και μύτης θα μπορεί σύντομα να πραγματοποιείται από χόνδρους που θα έχουν δημιουργηθεί από βλαστικά κύτταρα, τα οποία θα προέρχονται από λίπος και όχι από μυελό των οστών, εκφράζουν οι επιστήμονες, μετά την επιτυχή διενέργεια σχετικών πειραμάτων στο Νοσοκομείο Great Ormond Street, του Λονδίνου.
Η νέα μέθοδος, έκθεση για την οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nanomedicine», θεωρείται πως θα φέρει επανάσταση στην Ιατρική, καθώς, αν και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των μελετών, η τελειοποίησή της μπορεί να αλλάξει ριζικά τα μέχρι σήμερα δεδομένα για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η μικρωτία. Πρόκειται για μια πάθηση που έχει ως αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται σωστά τα αυτιά ενός ανθρώπου και τελικά είτε να είναι κακοσχηματισμένα είτε να λείπει κομμάτι τους. Μέχρι σήμερα, στα παιδιά που έπασχαν από μικρωτία έπαιρναν κομμάτι χόνδρου από τα πλευρά, το οποίο στη συνέχεια επεξεργάζονταν οι χειρουργοί ώστε να μοιάζει με ανθρώπινο αυτί και έπειτα τους το εμφύτευαν. Η μέθοδος αυτή, όμως, απαιτεί πολλαπλές επεμβάσεις, ενώ αφήνει και μόνιμα σημάδια στο στέρνο. Ο χόνδρος στα πλευρά, δε, δεν επανέρχεται ποτέ στην αρχική του κατάσταση.

ΧΟΝΔΡΟΣ. Αυτή ήταν η κατάσταση μέχρι σήμερα, γιατί η ανάπτυξη χόνδρου στα εργαστήρια από λίπος ήρθε να φέρει χαμόγελα αισιοδοξίας τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και σε χιλιάδες μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους. Συγκεκριμένα, η μέθοδος που μελετάται προβλέπει ότι οι γιατροί στο μέλλον θα αποκαθιστούν δυσμορφίες σε μύτη και αυτιά με τη λήψη ενός μικροσκοπικού δείγματος λίπους από το παιδί, αφού τα βλαστικά κύτταρα θα αναπτύσσονται από αυτό. Στη συνέχεια, θα τοποθετείται ένα «ικρίωμα», πιθανότατα υποδόριο, ώστε τα υπό ανάπτυξη βλαστικά κύτταρα να λαμβάνουν το επιθυμητό σχήμα και δομή, ενώ ειδικές ουσίες θα χρησιμοποιούνται προκειμένου να οδηγούν τα βλαστοκύτταρα να μετατραπούν σε κύτταρα χόνδρου.

ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ. Οι ερευνητές, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο «Nanomedicine», κατάφεραν ήδη να δημιουργήσουν χόνδρο. Ωστόσο, παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι, όσο εκκρεμεί η πραγματοποίηση εκτεταμένων ελέγχων ασφάλειας, πριν η νέα τεχνική χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς.
«Είναι πραγματικά συναρπαστικό να έχεις ένα τέτοιο είδος κυττάρων, που δεν είναι ογκογόνα και, επειδή μπορεί να επιστρέψουν στον ίδιο τον ασθενή, δεν εγείρουν προβλήματα ανοσοκαταστολής, ενώ παράλληλα κάνουν ακριβώς τη δουλειά που θέλεις» ανέφερε χαρακτηριστικά στο BBC ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, η δρ. Patrizia Ferretti. Και συμπλήρωσε πως θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό «η διαδικασία να μπορεί να ολοκληρώνεται με μία μόνο χειρουργική παρέμβαση», ώστε να μειώνεται σημαντικά το άγχος για τα παιδιά, αλλά και να δημιουργείς κάτι που θα αναπτύσσεται παράλληλα με τα παιδιά, αν όντως η μέθοδος εξελιχθεί καλά.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ. Η μέθοδος, όπως λένε οι ειδικοί, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία χόνδρου και για άλλους ιστούς, όπως στη μύτη, οι οποίοι στους ενηλίκους ενδέχεται να καταστραφούν μετά από χειρουργική ογκολογική επέμβαση. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα μέσω της ίδιας τεχνικής να δημιουργηθεί οστό.
Σύμφωνα, βέβαια, με τους μετέχοντες την ερευνητική ομάδα, η όλη προσπάθεια βρίσκεται στην αρχή και το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η τελειοποίηση της επιλογής υλικών ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω και με ασφάλεια.


Εξέταση προβλέπει το Αλτσχάιμερ τρία χρόνια πριν

Την πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος τη νόσο Αλτσχάιμερ σε βάθος τριετίας έχει τη δυνατότητα να προβλέψει, και μάλιστα με ακρίβεια που φθάνει το 90%, μια νέα, απλή αιματολογική εξέταση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine», η νέα εξέταση μπορεί να συμβάλει στην πρόγνωση του κινδύνου, πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια της πάθησης, κάτι που δίνει ελπίδες πως οι ασθενείς θα λαμβάνουν πιο έγκαιρα θεραπεία, ώστε να εμποδίζουν την πλήρη εκδήλωση της νόσου.
Συγκεκριμένα, η νέα αιματολογική εξέταση (που δοκιμάστηκε ήδη σε 525 υγιή άτομα άνω των 70 ετών) αναλύει δέκα λιπίδια του αίματος, τα οποία, όπως έχει παρατηρηθεί, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε άτομα που πρόκειται να εμφανίσουν άνοια.
Σήμερα, σημειώνεται ότι υπάρχουν κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες όμως δεν μπορούν να προβλέψουν αν κάποιος κινδυνεύει να νοσήσει στο μέλλον από Αλτσχάιμερ, αλλά απλώς εντοπίζουν συμπτώματα εκφύλισης της μνήμης.
Από την άλλη πλευρά, η νέα, πολλά υποσχόμενη εξέταση (για την οποία οι Αμερικανοί έχουν ήδη καταθέσει αίτηση για πατέντα) βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης και μόνο εφόσον η αποτελεσματικότητά της επιβεβαιωθεί και σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές θα μπει σε ευρεία χρήση μέσα στην επόμενη διετία.
Το αιματολογικό τεστ εξετάζεται επίσης αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και άλλων ασθενειών, ενώ, δεδομένου ότι η ίδια επιστημονική ομάδα έχει εντοπίσει τις μεταβολές που συνδέονται με τις αλλαγές στα δέκα λιπίδια, αισιοδοξία υπάρχει και για τη μελλοντική θεραπεία της νόσου με γονιδιακά φάρμακα.

http://www.onsports.gr/media/k2/items/cache/f20ed4700bf517430acab6180a013ef3_XL.jpg?v=2

Δημήτρης Γιαννακόπουλος:  “Oι ζωές των ανθρώπων δεν είναι λογιστικά μεγέθη”

Ο επικεφαλής της ΒΙΑΝΕΞ μιλάει για το επιχειρηματικό του όραμα

Κύριε Γιαννακόπουλε, πείτε μας πώς βιώνει την κρίση και τα μνημόνια μια επιχείρηση με την ιστορία, το μέγεθος, το εκτόπισμα στο εξωτερικό και τους τζίρους της ΒΙΑΝΕΞ;
Σε μια επιχείρηση με το μέγεθος της ΒΙΑΝΕΞ, με 1.200 εργαζόμενους και 4 εργοστασιακές μονάδες στην Ελλάδα, θα έπρεπε να καθρεφτίζεται η κατάσταση που βιώνει ο μέσος Ελληνας εν μέσω οικονομικής κρίσης!
Και η αλήθεια είναι ότι η επιχείρηση ΒΙΑΝΕΞ βιώνει με τον πιο βάναυσο τρόπο (σημαντική μείωση κερδοφορίας) τις συνέπειες των μνημονίων και των επιταγών-εμμονών της τρόικας ιδιαίτερα στον τομέα του φαρμάκου. Χωρίς όμως να έχει προβεί σε απολύσεις -ούτε καν μειώσεις μισθών- σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, σε αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς του εργατικού μας δυναμικού στην επιτυχημένη πορεία δεκαετιών της ΒΙΑΝΕΞ, εντός και εκτός συνόρων.
Εκτός συνόρων έχει στραφεί και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας πλέον, μιας και στη χώρα που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, επενδύσαμε και επενδύουμε, κάποιοι προσπαθούν να μας κάνουν να νιώσουμε ανεπιθύμητοι... δεν θα το καταφέρουν όμως!
Και μάλιστα τα αποτελέσματα της εξωστρέφειας είναι θεαματικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη συμφωνία της ΒΙΑΝΕΞ με την πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Farmaserv-Lilly, για εξαγωγή στην Κίνα 10.000.000 τεμαχίων ισχυρού αντιβιοτικού (βανκομυκίνη) ετησίως, αλλά και μια ακόμα μεγάλη συμφωνία που βρίσκεται στα τελικά στάδια υπογραφών και αφορά σε αποκλειστική εισαγωγή προϊόντος στην Κίνα, η οποία αναμένεται να δεκαπλασιάσει τον τζίρο της ΒΙΑΝΕΞ!
 
Παρατηρούμε τη σημαντική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Φτάσαμε αισίως κάτω από τα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Δεν υπάρχει κατώτατο όριο, δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές; Ποιο θα είναι το κέρδος για τον τελικό καταναλωτή;
Υπάρχουν και όρια και κόκκινες γραμμές, που δυστυχώς και χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, η υπέρβαση αυτών θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη μεγαλύτερη μάζα του πληθυσμού.
Και επειδή η «υπέρβαση» έγινε από τον κ. Γεωργιάδη, κατ’ εντολή της τρόικας, ρίχνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη κάτω από τα 2 δισ. ετησίως, σας διαβεβαιώνω με πλήρη επίγνωση των λεγομένων μου, ότι και ελλείψεις φαρμάκων θα υπάρξουν στην αγορά και μεγάλες ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα και θα αυξηθεί σημαντικά η ανεργία στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και η τιμή που πληρώνει ο τελικός καταναλωτής θα αυξηθεί και θα κατακλυσθεί η αγορά από εισαγόμενα γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας.
Βέβαια δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να αδικήσουμε τον πρωτεργάτη των οδυνηρών συνεπειών για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Που δεν είναι άλλος από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος μετά την υπογραφή του τέλους του ελληνικού φαρμάκου μέσω δραστικής ουσίας... σβήστηκε από τον πολιτικό χάρτη της χώρας!
Αυτή είναι η Ελλάδα του 21ου αιώνα που οραματιζόμαστε;
Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελιζόμαστε;
Και πώς την πετυχαίνουμε; Πλήττοντας τον μοναδικό, τον τελευταίο κλάδο εγχώριας παραγωγής που συνεισφέρει στο ετήσιο ΑΕΠ περίπου 2,8 δισ. ευρώ και απασχολεί 50.000 εργαζόμενους (άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας);
Την ελληνική φαρμακοβιομηχανία; Που για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται σε φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ;
Και αυτά δεν είναι δικά μου λεγόμενα. Προκύπτουν από τις μελέτες και τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΙΟΒΕ.
Αυτά συμβαίνουν όμως σε μια χώρα που δεν έχει σχέδιο, δεν έχει όραμα, δεν έχει βούληση, δεν έχει διαπραγματευτική ισχύ... στην καλύτερη των περιπτώσεων! Πείτε με ρομαντικό, αλλά εγώ θέλω την άλλη Ελλάδα. Την Ελλάδα που στοχεύει, διεκδικεί, κερδίζει!

Δηλαδή μας λέτε ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος για ελλείψεις στα φάρμακα και λουκέτο σε φαρμακοβιομηχανίες;
Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν σας το λέω εγώ! Τα νούμερα το λένε και μάλιστα με μαθηματική ακρίβεια!
Γιατί όταν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις το μείζον θέμα της υγείας και των φαρμάκων αποκλειστικά και μόνο βασισμένος σε λογιστικά μεγέθη και νούμερα, λες και η ζωή ενός ανθρώπου είναι απλά ένας άσος, τότε μοιραία θα οδηγηθείς σε αδιέξοδο.
Είναι δεδομένο λοιπόν ότι με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το κατώτερο όριο είχε τεθεί από εμάς στα 2,25 δισ., αρκετές φαρμακοβιομηχανίες, ελληνικές και μη, δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και θα οδηγηθούν είτε στο λουκέτο είτε στην αποχώρηση από την Ελλάδα... με ό,τι αυτό συνεπάγεται!
 
Αλλάζοντας λίγο θέμα... Μαθαίνουμε ότι προγραμματίζετε σημαντική επένδυση στη Λακωνία με αντικείμενο τον Ιατρικό Τουρισμό. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για αυτή σας τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα;
 Οπως αντιλαμβάνεται κανείς από τη σύντομη επιχειρηματική μου διαδρομή, είμαι φανατικός εχθρός της στασιμότητας! Παράλληλα με συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί με τη γενέτειρα του πατέρα μου και δικό μου τόπο καταγωγής, μια από τις ιστορικότερες πόλεις της Ελλάδας -για πολλούς την ιστορικότερη- τη Σπάρτη.
Αυτός ο εκρηκτικός συνδυασμός αποτελεί τη βάση και την εγγύηση για τον επιχειρηματικό επαναπατρισμό -και όχι μόνο- της οικογένειας Γιαννακόπουλου στη Λακωνία.
Οντως, η βασική μου σκέψη είναι γύρω από τη δημιουργία μιας πρότυπης μονάδας ιατρικού τουρισμού, πόλου έλξης για τους πολίτες όλου του κόσμου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική ανάπτυξη και οικονομία της ευρύτερης Λακωνίας.
Με την αφορμή που μου δίνετε όμως, θα πρέπει να τονίσω ότι η Λακωνία με τις ξεχωριστές φυσικές ομορφιές της και τη σημαντική ιστορία της δυστυχώς έχει μείνει αρκετά πίσω. Παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις και βλέπω ότι τα τελευταία 2 χρόνια γίνεται μια προσπάθεια αναγέννησης.
Το μόνο που θα ήθελα να πω τώρα είναι ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα είναι παρών σε αυτήν την προσπάθεια!


http://www.farmakeutikoskosmos.gr/UserFiles/epoxiakes-iwseis_mesa.jpg

«Κλείστε την πόρτα» στις ιώσεις

Πώς να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα προκειμένου να πολεμήσει όλους τους εισβολείς

Κούραση, ατονία, ζαλάδα, ευάλωτο ανοσοποιητικό σε λοιμώξεις, γρίπη, κρυολογήματα, αλλεργίες, ακόμα και αυτοάνοσα νοσήματα έχουν τη βάση τους στη διατροφή. Οταν αυτή είναι φτωχή ή αγχώδης και βιαστική, μέσα στην αγωνία της καθημερινότητας, μόνο τα συμπληρώματα διατροφής και οι πολυβιταμίνες μπορεί να αναπληρώσουν το κενό. Εργαζόμενοι σκληρά, αθλητές ή μαθητές, ηλικιωμένοι ή άνθρωποι που έχουν κάνει σοβαρές επεμβάσεις, καταπονημένοι ψυχολογικά ή σωματικά έχετε άμεσα ανάγκη την υποστήριξη από μια πολυβιταμίνη.  To ανοσοποιητικό σύστημα:

¦ Δρα γρήγορα, με αποτέλεσμα πολλές μολύνσεις να σταματούν πριν εμφανιστούν συμπτώματα στο μολυσμένο άτομο.
¦ Δρα πολύ συγκεκριμένα, απέναντι σε παράγοντες που είναι ξένοι για τον οργανισμό μας (αντιγόνο). Εναντι κάθε αντιγόνου παράγεται ένα ειδικό αντίσωμα.
¦ Προστατεύει όχι μόνο από τους πολυάριθμους μολυσματικούς παράγοντες, αλλά και από τον καρκίνο, αναγνωρίζοντας τα καρκινικά κύτταρα ως ξένα και καταστρέφοντάς τα.
¦ Θυμάται κάθε αντιγόνο με το οποίο έχει έρθει ξανά σε επαφή και αντιδρά άμεσα, όταν αυτό επανεμφανισθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές ασθένειες να εμφανίζονται μόνο μία φορά σε ένα άτομο.
¦ Εξασφαλίζει εξειδικευμένη ανοσία. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο που θεραπεύεται από μια ασθένεια στη συνέχεια παρουσιάζει ανοσία μόνο για το συγκεκριμένο αντιγόνο και για κανένα άλλο. Το γεγονός αυτό κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα πιο αποτελεσματικό.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ. Το ανοσοποιητικό σύστημα συγκροτείται από πρωτογενή και δευτερογενή λεμφικά όργανα.
Η δευτερογενής ανοσολογική απόκριση είναι πολύ συντομότερη και είναι πιθανό το άτομο να μην αντιληφθεί ότι μολύνθηκε. Επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση των Β και Τ λεμφοκυττάρων μνήμης, τα οποία μπορούν να παράγουν απεριόριστες ποσότητες αντισωμάτων.
Η σύνδεση αντιγόνου-αντισώματος έχει ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση των μικροοργανισμών ή την αδρανοποίηση των τοξινών που αυτοί παράγουν. Η σύνδεση των αντισωμάτων στην επιφάνεια των μικροοργανισμών συμβάλλει στην αναγνώριση αυτών από τα μακροφάγα, τα οποία στη συνέχεια τα καταστρέφουν.

ΑΝΟΣΙΑ. Η δυνατότητα του οργανισμού να αναγνωρίζει οτιδήποτε είναι ξένο προς αυτόν και να αντιδρά παράγοντας ειδικά μόρια και εξειδικευμένα κύτταρα για την εξουδετέρωσή του ονομάζεται ανοσία. Το αίτιο που την προκαλεί ονομάζεται αντιγόνο. Η ανοσολογική αντίδραση επιτυγχάνεται με τη συντονισμένη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η πρώτη γραμμή άμυνάς μας είναι το δέρμα, οι βλεννογόνοι, το σμήγμα, το σάλιο, τα δάκρυα, ο ιδρώτας, το γαστρικό υγρό. Η δεύτερη γραμμή άμυνας έχει γενικούς μηχανισμούς, όπως τη φλεγμονή, τον πυρετό, τις αντιμικροβιακές ουσίες, τη φαγοκυττάρωση. Κοκκίνισμα, πύον, πόνος μπορεί να σημαίνουν χαμηλή άμυνα.

ΤΟΝΩΣΗ. Χρειαζόμαστε σωστή θωράκιση για να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση και την πρόληψη όλων των προβλημάτων που προκύπτουν. Αυτή, όμως, δεν είναι πάντα εφικτή για τους περισσότερους από εμάς, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, με αποτέλεσμα να μειώνονται η άμυνα και η ανθεκτικότητά μας.
Είναι σημαντική, λοιπόν, στη διατήρηση ενός υγιούς και ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος η συνεισφορά ενός ισορροπημένου και τεκμηριωμένου επιστημονικά συμπληρώματος διατροφής με βιταμίνες και μέταλλα, ειδικά όταν ανήκουμε σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες:
¦ Αδυνάτισ΅α: Η ελάττωση των θερ΅ίδων που καταναλώνει το άτο΅ο ση΅αίνει και ταυτόχρονη ελάττωση των βιταμινών. Μεγαλύτερες ελλείψεις παρατηρούνται στις τέσσερις λιποδιαλυτές (Α, D, Ε και Κ).
¦ Αντισυλληπτικό χάπι: Εχει παρατηρηθεί ότι ΅ετά τη λήψη του χαπιού αυτού μειώνονται τα επίπεδα Β6, B2, C και φυλλικού οξέος.
¦ Φάρ΅ακα: Ιδιαίτερα ευαίσθητες είναι οι Β6 και C, καθώς και το φυλλικό οξύ.
¦ Κακή διατροφή: Το «γρήγορο» φαγητό και οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των φαγητών σε υψηλή θερμοκρασία καταστρέφουν τις βιταμίνες, κυρίως τις υδατοδιαλυτές C και Β.
¦ Αλκοόλ: Η συστη΅ατική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί πρόβλημα στην απορρόφηση των βιταμινών του συμπλέγματος Β από το έντερο.
¦ Κάπνισ΅α: Μειώνει ση΅αντικά τα επίπεδα των βιταμινών Α, C, Ε και Β12 και του φυλλικού οξέος.
¦ Στρες: Αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού κυρίως για τις βιταμίνες Β και C.
¦ Εγκυμοσύνη και θηλασ΅ός: Οι ανάγκες του οργανισμού της γυναίκας κυρίως για φυλλικό οξύ, ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Β6 είναι αυξημένες.
¦ Τρίτη ηλικία, εμμηνόπαυση: Οσο μεγαλώνει κανείς, τόσο υποτονούν οι λειτουργίες του σώ΅ατος και απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων βιταμινών.
Πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής επιπλέον συνιστάται για:
¦  Μυϊκή ατονία
¦  Μετά από ασθένειες
¦ Εντονη εργασία
¦ Μελέτη (μαθητές-φοιτητές)
¦ Προβλήματα ΅ε τα νύχια ή τριχόπτωση
¦  Περίοδο ανάπτυξης
¦ Αθλητές

ΑΜΕΣΑ. Εάν, λοιπόν, παρουσιάζετε αιφνίδιο πυρετό και συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστη΅α, όπως βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πόνο στους ΅υς, πονοκέφαλο, αλλά και ρίγη, αίσθη΅α κόπωσης, διάρροια και ε΅ετούς, η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού θα πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις. Η ασθένεια μπορεί να προκαλείται από ιούς και βακτήρια, αλλά εκδηλώνεται μόνο σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Να αποφεύγετε, όμως, την υπερβολική κατανάλωση βιταμινών, καθώς δεν αυξάνεται η αποτελεσματικότητά τους και μπορεί ταυτόχρονα να προκληθούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Για αυτό και πάντα πρέπει να διαβάζουμε τις οδηγίες χρήσης ή να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό της Υγείας.
Αυτήν την περίοδο, που οι καιρικές συνθήκες βοηθούν στην εκδήλωση πολλών ιώσεων, κρυολογήματος, αλλά και αλλεργιών, η μέγιστη προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η σωστή διατροφή. Η πιο σωστή αντιμετώπιση πάντα είναι η πρόληψη. Συνεπώς, το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι ενδυναμωμένο προκειμένου να μπορεί να προστατεύει το σώμα μας από όλους τους ξένους εισβολείς (βακτήρια, ιοί, αλλά και αλλεργιογόνα).

ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, όπως είναι η βιταμίνη C, το β-καροτένιο, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το Ginseng G115 κ.λπ., αποτελεί κατ’ αρχήν τον πολύτιμο σύμμαχό μας στην προσπάθειά μας να έχουμε ενδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, πιστεύει ο κ. Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας και ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ».

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας κάνουν απαραίτητη τη λήψη συμπληρώματος διατροφής με βιταμίνες και μέταλλα. Μάλιστα, εάν από τα πρώτα συμπτώματα προβείτε στη χρήση του κατάλληλου συμπληρώματος, τότε είναι πολύ πιθανό να καταφέρετε να αποτρέψετε το κρυολόγημα ή τη γρίπη από το να αναπτυχθούν πλήρως.
Τη θετική συνεισφορά των πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων επιβεβαιώνει και η οδηγία του Council for Responsible Nutrition των ΗΠΑ. Στόχος των συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνες και μέταλλα, τονίζει ο κ. Γρηγοράκης, είναι η αναπλήρωση των αναγκών σε άτομα με ανεπαρκή πρόσληψή τους, π.χ. σε όσους κάνουν περιοριστικές δίαιτες αδυνατίσματος.

http://offsite.com.cy/wp-content/uploads/2013/11/iwseis.jpg

Πότε χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής

Η ανάγκη για καλύτερη ποιότητα ζωής και υγεία, οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, η κακή διατροφή, οι ιδιαίτερες και υψηλές ενεργειακές και διατροφικές ανάγκες σε διάφορες περιόδους, όπως, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, των σχολικών εξετάσεων κ.λπ., έχουν οδηγήσει στην πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής. Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική βοήθεια για την επίτευξη ή τη διατήρηση της καλής κατάστασης του οργανισμού. Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα θα πρέπει να λαμβάνονται σε καταστάσεις όπως:
¦ Σε περιόδους που απαιτείται αυξημένη πνευματική διαύγεια και συγκέντρωση
¦ Σε περιόδους έντονης ανάπτυξης
¦ Σε περιόδους ασθένειας και ανάρρωσης
¦ Χορτοφαγία/νηστεία
¦ Σε καταστάσεις έντονου στρες
¦ Εφήβους
¦ Ατομα που ακολουθούν υποθερμιδική δίαιτα
¦ Καπνιστές
¦ Ατομα με ψυχογενή ανορεξία-βουλιμία
¦ Παιδιά που υποσιτίζονται
¦ Εγκυμοσύνη/Θηλασμό
¦ Δυσαπορρόφηση και άλλα χρόνια νοσήματα
¦ Αθλητές υψηλών επιδόσεων
¦ Ατομα με έντονη σωματική δραστηριότητα
¦ Ατομα τρίτης ηλικίας.
Τέλος, στην περίοδο της εγκυμοσύνης τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα βοηθούν στην επαρκή προετοιμασία του οργανισμού, διότι περιέχουν ένα σύνολο βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως η βιταμίνη C και Ε, το φυλλικό οξύ (απαραίτητα για την ομαλή εμβρυική ανάπτυξη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, β-καροτένιο, σελήνιο, ψευδάργυρος, σίδηρο και ω-3 λιπαρά οξέα), με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στη:
¦ Πρόληψη αναιμίας και προεκλαμψίας
¦ Ενίσχυση άμυνας οργανισμού
¦ Μείωση κινδύνου πρόωρου τοκετού
¦ Ενίσχυση και ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα είναι ασφαλή, με την προϋπόθεση ότι η σύστασή τους γίνεται από αρμόδια καταρτισμένους επαγγελματίες Υγείας και όταν οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου δεν καλύπτουν την απαραίτητη δοσολογία σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.


http://inshape.com.cy/data/post_large/2013/03/to-poluoro-perpatima-kalutero-gia-tin-kardia-apo-tin-entoni-askisi.jpg

Το περπάτημα σώζει ζωές

Απομακρύνει καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια

πουλη και διαδεδομένη αιτία παθολογικών και μεταβολικών διαταραχών θεωρούνται η σωματική αδράνεια, ο δυτικός τρόπος ζωής γενικότερα και εν μέρει η ευμάρεια. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι 2 εκατ. θάνατοι παγκοσμίως, ανά έτος, οφείλονται στην απουσία φυσικής δραστηριότητας. Πρώτος ο Ιπποκράτης χαρακτήρισε τη βάδιση ως το καλύτερο φάρμακο για τον άνθρωπο. Φάρμακο πολύτιμο και χωρίς παρενέργειες. Το περπάτημα λοιπόν είναι ο πιο απλός τρόπος να διατηρήσουμε την υγεία μας.
Τα τελευταία χρόνια, δυναμώνουν οι φωνές των επιστημόνων που μας προτείνουν να αφιερώνουμε λίγο από τον χρόνο μας σε ήπια σωματική άσκηση, για να αντιμετωπίσουμε μια σειρά χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και η υπέρταση. Οπως υποστηρίζουν, για όσους έχουν μέτρια φυσική κατάσταση είναι σημαντικά μικρότερες οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και θανάτου σε σχέση με αυτούς που δεν γυμνάζονται ποτέ.
Μία από τις καλύτερες μεθόδους «ήπιας» γυμναστικής είναι η βάδιση, η οποία συνδυάζει πλήθος ευεργετικών επιδράσεων στο ανθρώπινο σώμα, με ελάχιστο κίνδυνο καταπόνησης ή τραυματισμού.   

ΡΥΘΜΙΣΗ ΒΑΡΟΥΣ. Το περπάτημα είναι ένας σπουδαίος τρόπος για να διατηρεί το σώμα τη φόρμα του, ενώ σε συνδυασμό με τη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και στην απώλεια κιλών. Υπολογίζεται ότι ένας άνθρωπος 75 κιλών θα κάψει 100 θερμίδες βαδίζοντας περίπου ενάμισι χιλιόμετρο. Σε συνδυασμό με δίαιτα και χάνοντας 500 θερμίδες ημερησίως, θα υπολογίσει σε απώλεια μισού κιλού την εβδομάδα, εύκολα και με ασφάλεια. Το βάδισμα συμβάλλει ιδιαίτερα στις μεταβολές στη σύσταση του σώματος, δηλαδή στη διατήρηση του μυϊκού ιστού και της άλιπης μάζας και κυρίως στην αποφυγή υποτροπής της παχυσαρκίας.

ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ. Η καρδιά είναι ο σκληρότερα εργαζόμενος μυς του ανθρώπινου σώματος. Προκειμένου να παραμένει υγιής, απαιτεί καθαρές, «βατές» στεφανιαίες αρτηρίες (τα αγγεία που προμηθεύουν το μυοκάρδιο με αίμα). Η βάδιση βοηθά σε αυτή τη λειτουργία με δύο τρόπους: Αυξάνει την υψηλής πυκνότητας χοληστερόλη (HDL, τη λεγόμενη «καλή»), η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης (LDL), που είναι υπεύθυνη για την αρτηριοσκλήρυνση, η οποία προκαλεί τη στεφανιαία νόσο.
Επίσης, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η συστηματική βάδιση έχει ως αποτέλεσμα μέση τιμή μείωσης της πίεσης 3,8 mmHg για τη συστολική και 2,8 mmHg για τη διαστολική. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σωματικό βάρος, σύμφωνα με μελέτη, δεν έπαιξε ρόλο, καθώς η πίεση μειώθηκε σημαντικά σε όλους τους συμμετέχοντες, υπέρβαρους ή μη.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ. Το περπάτημα επιδρά στον μεταβολισμό και στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος. Μέσω του βαδίσματος, κάποιοι ασθενείς μπόρεσαν να μειώσουν ή ακόμη και να μηδενίσουν την ανάγκη για χορήγηση ινσουλίνης.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι άτομα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, που ξεκίνησαν φυσική δραστηριότητα τύπου βαδίσματος και έχασαν 5-7 κιλά, μείωσαν τις πιθανότητες κατά 58%. Πέρα από αυτό, περίπου το ένα τρίτο των διαβητικών θα αναπτύξουν τελικά αρτηριοσκλήρυνση και ένας από τους καλύτερους τρόπους αποφυγής της είναι η άσκηση-βάδιση.

ΑΕΕ. Σε σχετική μελέτη που έγινε, οι άνδρες που θεωρήθηκαν ότι ήταν σε «καλή φόρμα» είχαν 68% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΑΕΕ), ενώ όσοι είχαν «μέτρια φυσική κατάσταση» 63%. Η συσχέτιση της άσκησης με την αποτροπή εμφάνισης ΑΕΕ ήταν ανεξάρτητη από άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες που προδιαθέτουν για προσβολή από εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης ή το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας.

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ. Η βάδιση, αλλά και η συστηματική άσκηση ενδυνάμωσης των μυών της ράχης συμβάλλουν σημαντικά στην ελάττωση του κινδύνου για οστεοπορωτικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης. Η τόνωση των μυών που επιτυγχάνεται δεν αυξάνει άμεσα την πυκνότητα της οστικής μάζας, οι έρευνες όμως έδειξαν ότι υποτριπλασίασε την πιθανότητα εμφάνισης ενός παθολογικού κατάγματος της σπονδυλικής στήλης, ενώ οι γυναίκες που ακολούθησαν συγκεκριμένο πρόγραμμα γυμναστικής κατάφεραν να ενισχύσουν την οστική τους μάζα χωρίς να λάβουν καμία θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ. Το βάδισμα και η ήπια σωματική άσκηση αποδεικνύεται ότι μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης μορφών νεοπλασιών όπως:
Α) Καρκίνο του ενδομητρίου, σε ποσοστό έως και 40%.
Β) Καρκίνο του μαστού: Το βάδισμα απομάκρυνε τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου, ιδίως μεταξύ των υπέρβαρων γυναικών.
Γ) Παχέος εντέρου: Τα άτομα που περπατούσαν περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα είχαν 43% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

ΩΦΕΛΕΙΕΣ. Αλλα πλεονεκτήματα του περπατήματος στην ανθρώπινη υγεία περιλαμβάνουν: πρόληψη ή και θεραπεία της κατάθλιψης, μείωση της γεροντικής άνοιας, ενίσχυση της σεξουαλικής δραστηριότητας, ευεργετική επίδραση σε όσους υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, μείωση εμφάνισης διαβήτη της κύησης. Εχουμε λοιπόν στα χέρια μας ένα θαυματουργό φάρμακο, που χωρίς παρενέργειες μας προσφέρει:
¦ 20% μείωση της πιθανότητας καρκίνου του μαστού
¦ 58% μείωση της πιθανότητας σακχαρώδους διαβήτη
¦ 30%-40% προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα
¦ 43% μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου
¦ 63% προστασία από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
¦ 40% μείωση του κινδύνου καρκίνου του ενδομητρίου.


http://kolona-chaido.gr/wp-content/uploads/2014/02/teridona.jpg

Νόσος η τερηδόνα

«Συμμαχία» κατά της ασθένειας που πλήττει το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού

Η τερηδόνα είναι μια πολύ κοινή νόσος, που, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προκαλεί κοιλότητες στο εσωτερικό των δοντιών. Eίναι ασθένεια των σκληρών οδοντικών ιστών, η οποία χαρακτηρίζεται από απομεταλλικοποίηση της ανόργανης και αποδόμηση της οργανικής δομής της οδοντοστοιχίας. Οφείλεται σε μικροοργανισμούς που υπάρχουν φυσιολογικά στη στοματική κοιλότητα και αποκαλούνται τερηδονογόνοι. Αυτοί σχηματίζουν μεγάλες ομάδες στην επιφάνεια των δοντιών και προκαλούν ζύμωση των υδατανθράκων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή οξέων. Τα οξέα, με τη σειρά τους, προκαλούν απασβέστωση, δηλαδή απώλεια ανόργανων συστατικών από τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία της τερηδονικής κοιλότητας. Η ύπαρξη και μόνο των τερηδονογόνων μικροοργανισμών δεν είναι ικανή να προκαλέσει εκδήλωση της νόσου, δηλαδή εμφάνιση τερηδονικής κοιλότητας. Επιπλέον παράγοντες είναι η κακή διατροφή, αλλά και η αντίσταση του ξενιστή στη δράση των μικροβίων.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ. Το σάλιο αποτελεί προστατευτικό παράγοντα ενάντια στη δημιουργία της τερηδόνας, λόγω τριών χαρακτηριστικών του:
1. Αποτελεί ρυθμιστικό διάλυμα, το οποίο έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει το όξινο pH που δημιουργείται από τη δράση των μικροοργανισμών.
2. Περιέχει διαλυμένα ανόργανα συστατικά, όπως ασβέστιο, φώσφορο και φθόριο, τα οποία η απασβεστωμένη επιφάνεια του δοντιού έχει την ικανότητα να λαμβάνει ξανά και έτσι να αυτοθεραπεύεται.
3. Περιέχει αντιμικροβιακές ουσίες (όπως, π.χ., λυσοζύμη) και αντισώματα που περιορίζουν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ. Δυστυχώς, ενήλικοι μεταξύ 35 και 44 ετών έχουν κατά μέσο όρο επτά σφραγισμένα δόντια και έχουν εξαγάγει περίπου πέντε. Πολλοί πιστεύουν ότι η τερηδόνα είναι αναπόφευκτη και πολύ λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί στην αρχή της και να επουλωθούν τα ίχνη της, αν βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόπαστα.
Είναι γνωστό ότι η τερηδόνα πλήττει το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ομως, παρά το ότι όλοι ξέρουν τους κανόνες καλής υγιεινής των δοντιών, μόνο το 41% των ενηλίκων διατηρούν όλα τα φυσικά τους δόντια. Τα άτομα ηλικίας από 65 έως 74 ετών έχουν χάσει κατά μέσο όρο 17 δόντια λόγω τερηδόνας. Την ίδια στιγμή, η καλή στοματική υγεία επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ενήλικα και την ψυχολογία του, ενώ επίσης αποτελεί αιτία για να περιορίζει τις δραστηριότητές του.

ΤΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ. Η τερηδόνα δεν είναι αθώα και δεν πρέπει να την παίρνουμε αψήφιστα. Προκαλείται από μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας που σχηματίζεται πάνω στα δόντια όταν δεν καθαρίζονται. Οι ζαχαρούχες τροφές και τα ροφήματα, οι υδατάνθρακες, όπως μακαρόνια, πατάτες και δημητριακά, παράγουν οξέα που επιτίθενται στα δόντια και προκαλούν σταδιακή καταστροφή του δοντιού. Τελικά, καταλήγουμε στην εξαγωγή των δοντιών όταν δεν σώζονται. Ο οδοντίατρος, όπως πρέπει να καταλάβουμε, είναι ο σύμμαχος και όχι ο εχθρός μας. Αν και το 52% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι κίνδυνοι για τους εφήβους είναι περισσότεροι, ωστόσο οι ενήλικοι κινδυνεύουν πιο πολύ. Με τα χρόνια συρρικνώνονται τα ούλα και να αφήνουν τη ρίζα έκθετη, η οποία γίνεται ευάλωτη στην τερηδόνα και έτσι σιγά-σιγά υποσκάπτεται το δόντι. Είναι γεγονός ότι φαρμακευτικές αγωγές, όπως αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά και διουρητικά, δημιουργούν ξηροστομία, που είναι η βασική αιτία για την τερηδόνα.
Ακόμα, νοσήματα όπως ο διαβήτης και το άσθμα, οι ογκολογικές θεραπείες, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία έχουν άμεση σχέση με την τερηδόνα. Και όλα αυτά καταλήγουν μαζί με την αδράνεια να είναι οι ένοχοι που το 31%-41% των ενηλίκων έχουν ολικές τεχνητές οδοντοστοιχίες.
Στόχος και της παγκόσμιας προσπάθειας είναι το 2026 κανένα παιδί να μην έχει σφράγισμα στο στόμα του. Τριών ετών τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν τερηδόνα σε ποσοστό 2,79%, πράγμα απαράδεκτο. Το 2,5% των παιδιών έως 5 ετών με τερηδόνα διαμένει σε αγροτικές περιοχές και το 1,65% σε αστικές περιοχές. Η πρόληψη εξασφαλίζει λαμπερά χαμόγελα και τη σιγουριά αποφυγής των μολυσματικών από το στόμα νόσων.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ. Το μεγάλο συμπέρασμα είναι ότι η φτώχεια και η πλημμελής εκπαίδευση είναι οι κυριότερες αιτίες για τα χαλασμένα δόντια. Από τον γενικό πληθυσμό, όμως, ακόμα και στον πόνο μόνο το 47% των ασθενών επισκέπτεται τον οδοντίατρο. Βέβαια, η βαθύτερη αιτία είναι ότι οι δαπάνες για τα δόντια κατά 60% είναι ιδιωτικές και μόνο το 40% δημόσιες. Η κακή παροχή υπηρεσιών οδηγεί στην αφαίρεση δοντιών κατά 30%.
Η στοματική υγεία των Ελλήνων προκαλεί ανησυχία, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση σε εμφάνιση τερηδόνας στον παιδικό πληθυσμό. Η Ελλάδα, ωστόσο, προς τιμήν της είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξεκίνησε την παγκόσμια συμμαχία για ένα μέλλον χωρίς τερηδόνα. 


http://www.womanitymag.gr/wp-content/uploads/2013/06/shutterstock_121.jpg

Οδηγίες πριν και μετά τη λιποαναρρόφηση

Απαραίτητες οι προεγχειρητικές εξετάσεις και η παρουσία αναισθησιολόγου

Η λιποαναρρόφηση είναι μία από τις πιο γνωστές επεμβάσεις αισθητικής, η οποία αντιμετωπίζει οριστικά τα «ψωμάκια» ή το τοπικό πάχος, που για πολλές γυναίκες αποτελούν καθημερινό εφιάλτη. Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τα θετικά αποτελέσματά της, όμως -όπως κάθε επέμβαση- δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτεί προσοχή και πλήρη ενημέρωση, αν πρόκειται να υποβληθείτε σε αυτήν.
Ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί έναν συγκεκριμένο αριθμό λιποκυττάρων μέχρι την ηλικία των 14 ετών, «κατασκευάζοντας» με αυτό τον τρόπο μια συγκεκριμένη δομή του κάθε σώματος. Μετά σταματά αυτή η διαδικασία και πλέον διατηρούμε έναν σταθερό αριθμό λιποκυττάρων για την υπόλοιπη ζωή μας. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν, λόγω κατασκευής του σώματος -γεγονός που επηρεάζεται από την κληρονομικότητα-, παρουσιάζεται ασύμμετρη κατανομή λίπους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσμορφίες τοπικά. Σε κάποια σημεία (δηλαδή στις λιποαποθήκες, μέρη του σώματος στα οποία υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση υποδόριου λίπους, σε βαθμό που ξεπερνά την αναγκαία ποσότητα) συσσωρεύεται επιπλέον λίπος από τον φυσιολογικό μέσο όρο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση τοπικού πάχους. Μάλιστα, όσο και αν αδυνατίζουμε, τα συγκεκριμένα σημεία συνεχίζουν να παραμένουν «προβληματικά» και τονισμένα, γιατί τα λιποκύτταρά τους, αν και μικραίνουν σε όγκο, παραμένουν περισσότερα από όσα θα έπρεπε να είναι.

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ. Με τη λιποαναρρόφηση είναι εφικτό να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα του τοπικού πάχους. Ο λόγος είναι ότι με την επέμβαση αυτή αφαιρείται λίπος (λιποκύτταρα) από τις λιποαποθήκες του σώματος, όπου υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση. Το λίπος μετριέται σε όγκο, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα της επέμβασης φαίνεται σε εκατοστά που χάνονται από συγκεκριμένη περιοχή.
Με τη λιποαναρρόφηση δεν χάνονται κιλά. Καθώς τα λιποκύτταρα δεν αναπληρώνονται (αφού παύει ο σχηματισμός τους μετά την ηλικία των 14-15 ετών περίπου), στα σημεία του σώματος από όπου αυτά αφαιρούνται το πρόβλημα του τοπικού πάχους εξαφανίζεται οριστικά. Ακόμη και αν κάποιος μετά την επέμβαση παχύνει, πάχος στο σημείο από όπου έχει γίνει λιποαναρρόφηση δεν πρόκειται να ξαναεμφανιστεί.
Η επέμβαση αυτή γίνεται σε γυναίκες και άνδρες. Συνήθως, βέβαια, οι γυναίκες είναι εκείνες που καταφεύγουν πιο συχνά στον πλαστικό χειρουργό, γιατί έχουν και τα περισσότερα προβλήματα τοπικού πάχους ή ενοχλούνται περισσότερο και θέλουν να απαλλαγούν από αυτά. Κατά τα άλλα, η μόνη διαφοροποίηση μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι τα σημεία στα οποία γίνεται λιποαναρρόφηση, λόγω της διαφορετικής κατανομής και συγκέντρωσης λίπους στο σώμα. Για τον μεσογειακό τύπο γυναίκας, στον οποίο ανήκουν και οι Ελληνίδες, τα συνηθέστερα σημεία εμφάνισης τοπικού πάχους είναι η περιοχή της λεκάνης και ειδικότερα οι γλουτοί, η έσω επιφάνεια των γονάτων, οι βραχίονες και η κοιλιά. Οι άντρες παρουσιάζουν πρόβλημα τοπικού πάχους στο στομάχι, αλλά και στην περιοχή γύρω από τη μέση –το γνωστό «σωσίβιο».

ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΣΗΜΑΔΙΑ. Η επέμβαση γίνεται μετά τις προεγχειρητικές εξετάσεις που απαιτούνται σε κάθε περιστατικό και προϋποθέτει γενική ή τοπική αναισθησία – ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, δηλαδή της επιφάνειας στην οποία πρόκειται να γίνει λιποαναρρόφηση. Η συνολική διάρκειά της φτάνει έως και τη μία ώρα περίπου. Πρόκειται για μια καθαρά χειρουργική επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται από πλαστικό χειρουργό και πρέπει να γίνεται σε οργανωμένο χειρουργείο κλινικής και όχι σε ιατρείο, παρουσία αναισθησιολόγου. Δεν αφήνει σημάδια, παρά μόνο 2-3 τομές λίγων χιλιοστών, από όπου περνούν οι κάνουλες που αναρροφούν τα λιποκύτταρα μέσω μηχανισμού αρνητικής πίεσης μίας ατμόσφαιρας.
Μετά από λίγο καιρό οι μικρές αυτές τομές δεν θα φαίνονται. Συνήθως δεν είναι απαραίτητη η παραμονή του ασθενούς στην κλινική, καθώς δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη μετεγχειρητική φροντίδα. Απλώς η ασθενής φορά ειδική πιεστική επίδεση (κορσέ) για λίγο καιρό, περίπου 25-30 ημέρες.
Για κάποιες ημέρες θα παρουσιαστεί οίδημα στην περιοχή όπου έχει γίνει η επέμβαση, για το οποίο ο γιατρός συνήθως χορηγεί κάποια ειδικά ένζυμα σε χάπια, που βοηθούν στην πιο γρήγορη υποχώρησή του. Για 6-7 ημέρες χορηγείται και ήπια αντιβίωση για την αποφυγή πιθανών επιμολύνσεων.
Πόνοι ιδιαίτεροι δεν υπάρχουν, αλλά τις πρώτες ημέρες εμφανίζεται ήπια ενόχληση, παρόμοια με αυτή που γίνεται αισθητή αν κάποιο σημείο του σώματος χτυπηθεί ελαφρά σε μια στερεή επιφάνεια.

ΑΠΟΦΥΓΗ. Η λιποαναρρόφηση επιτρέπει τη γρήγορη επιστροφή στην εργασία, αν και τις δύο πρώτες ημέρες δεν πρέπει να υπάρχει σωματική καταπόνηση. Ετσι πρέπει να αποφεύγονται η πολύωρη ορθοστασία και το πολύ περπάτημα. Στη συνέχεια, η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και στις καθημερινές ασχολίες, αλλά για λίγες ημέρες ακόμα θα πρέπει να αποφεύγεται η ορθοστασία ή το κάθισμα για πολλή ώρα, ώστε να μην επιβαρύνονται τα αγγεία και να γίνεται σωστά η κυκλοφορία του αίματος. Αν λοιπόν κάποιος κάνει καθιστική εργασία, του συνιστάται να σηκώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να περπατάει, ενώ σε όσους εργάζονται όρθιοι συνιστάται το αντίθετο. Στις 7 ημέρες γίνεται η αφαίρεση των ραμμάτων.


Αμεσα Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης γίνονται ορατά αμέσως, αλλά η τελική εικόνα ολοκληρώνεται σε περίπου δύο μήνες. Η επέμβαση αυτή δεν γίνεται σε περίπτωση που πάσχουμε από σοβαρά προβλήματα υγείας και ειδικότερα: σοβαρές αγγειοπάθειες, θρομβοφλεβίτιδες, καρδιοπάθειες, διαταραχές πηκτικότητας του αίματος, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα κ.ά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται συνεννόηση του πλαστικού χειρουργού με τον θεράποντα ιατρό. Το μέγιστο ποσό λίπους που μπορεί να αναρροφηθεί δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 λίτρα. Αν κάποιος λοιπόν έχει επιπλέον κιλά και παρουσιάζει και τοπικές δυσμορφίες, σωστό είναι πριν υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση να χάσει κιλά κάνοντας δίαιτα. Επειδή με την επέμβαση θα αφαιρεθούν λιποκύτταρα, τα οποία αυξομειώνονται σε όγκο ανάλογα με τα κιλά κάποιου, είναι σαφώς προτιμότερο όταν αφαιρεθούν να έχουν τον μικρότερο δυνατό όγκο. Ετσι, θα είναι πιο εμφανή τα αποτελέσματα, αφού τα 2 λίτρα λίπους θα είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αμέσως, χωρίς να απαιτείται και δεύτερη λιποαναρρόφηση. Εάν η επέμβαση γίνει από έμπειρο ειδικό γιατρό τότε τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και το πρόβλημα του τοπικού πάχους παύει να υπάρχει.

http://www.eirinika.gr/images/datafiles/9181.jpg

Ψυχική αναγέννηση
 

Η θεραπευτική ιππασία βελτιώνει την υγεία των παιδιών με σωματικά-νοητικά προβλήματα

Τέντωσε τα χεράκια σου να κάνεις αεροπλανάκι πάνω στη σέλα του αλόγου. Υψωσέ τα στον ουρανό να αγγίξεις τα δέντρα. Δώσε ώθηση στο άλογό σου. Κάνε στροφή και ξάπλωσε στα καπούλια του. Αυτά τα παραγγέλματα ακολουθούν παιδιά που βλέπουν τον κόσμο από κάτω προς τα πάνω, καθηλωμένα σε αναπηρικά αμαξίδια, αλλά πάνω στη σέλα τα πάντα για αυτά είναι εντελώς διαφορετικά. Από εκεί έχουν άλλη ελευθερία και κυρίως το άλογο είναι η προέκταση των δικών τους ποδιών.
Σημαντική προσπάθεια γίνεται να κρατηθεί ο χώρος της Θεραπευτικής Ιππασίας στου Γουδή στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, αλλά έχει ανάγκη από χρήματα, παρά το ότι ο χώρος έχει παραχωρηθεί από τον Στρατό. Υπάρχουν οικογένειες που έρχονται από την επαρχία στην Αθήνα για να ακολουθήσει το παιδί τους ένα τέτοιο ευεργετικό πρόγραμμα.
Η Ελισάβετ έχει σύνδρομο Down. Δεν μιλούσε καθόλου, ειδικά σε άγνωστα άτομα και όσους δεν εμπιστευόταν. Τώρα, πάνω στο άλογό της, του μιλάει και εκείνο της απαντάει. Ο κώδικας επικοινωνίας τους είναι μοναδικός και απόλυτος.
Η Νάταλι Ντάνενμπεργκ πρωτοανέβηκε στη σέλα του αλόγου της σε ηλικία 4 χρόνων και ίππευσε στα 7 της. Σήμερα βοηθάει άλλα παιδιά να ανακαλύψουν τη γοητεία αυτής της επαφής. Μία φορά την εβδομάδα από μισή ώρα δείχνει να είναι αρκετή.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ. Το άλογο δεν κρίνει τις αναπηρίες, συμπεριφέρεται σε όλους το ίδιο. Η προσπάθεια στηρίζεται στον εθελοντισμό. Χρειάζεται ένας οδηγός και δύο πλαϊνοί βοηθοί, καθώς και ο εκπαιδευτής του αλόγου και ο γυμναστής για κάθε παιδί. Τόσα άτομα δουλεύουν για να βγάλουν τα παιδιά από τη μοναξιά τους. Η πρωτόγνωρη ελευθερία που προσφέρει η θεραπευτική ιππασία κάνει τους πάσχοντες να θέλουν να συνεχίσουν για πολλά χρόνια.
Το παιδί κατά τη διάρκεια της ιππασίας από το περιθώριο της ζωής βρίσκεται ξαφνικά στο κέντρο της προσοχής.
Το άλογο καταλαβαίνει ποιον έχει αναβάτη. Ενα άτομο με πρόβλημα. Αναπτύσσονται δεσμοί ανάμεσα στο άλογο και το παιδί.
Τα άτομα ανεξαρτητοποιούνται και στην ουσία περπατάνε. Το άλογο γίνεται η συνέχεια του σώματός τους. Τα παιδιά αυτά δεν λένε «περπατάω», αλλά «καλπάζω».
Τα άλογα που χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική ιππασία είναι ειδικά και κατάλληλα για πιο μικρά βάρη. Τα σκυριανά δεν είναι τα πλέον κατάλληλα, ενώ εντελώς ακατάλληλα είναι τα άλογα του ιπποδρόμου.
Η αξία της έφιππης άσκησης στην ύπαιθρο για άτομα με ειδικές ανάγκες ήταν γνωστή στους Ελληνες από τον 5ο αιώνα π.Χ. (Ξενοφών, «Περί Ιππικής»).
Το 1952, η Δανέζα Liz Hartel, η οποία ήταν θύμα πολιομυελίτιδας από το 1940, με μερική παράλυση και στα δύο κάτω άκρα, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο ιππευτικής ικανότητας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι, εμπνέοντας έτσι τους πρωτοπόρους της θεραπευτικής ιππασίας να οργανώσουν προγράμματα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ. Είναι πραγματικά πολύ ουσιαστική η προσφορά της θεραπευτικής ιππασίας και σε ασθένειες που πολλοί θα θεωρούσαν ότι δεν επιδέχονται βελτίωσης, όπως:
¦ Νευρολογικές καταστάσεις
¦ Εγκεφαλική παράλυση
¦ Δισχιδής ράχη (Spina Bifida)
¦ Μυϊκή δυστροφία
¦ Βλάβες νωτιαίου μυελού
¦ Σκλήρυνση κατά πλάκας
¦ Εγκεφαλικό επεισόδιο
¦ Επιληψία (πολλές συζητήσεις γίνονται για το θέμα αυτό)
¦ Κακώσεις της κεφαλής
¦ Τύφλωση
¦ Κώφωση
¦ Ορθοπεδικές καταστάσεις: Αρθρίτιδα, απουσία ή παραμόρφωση άκρων
¦ Μαθησιακές δυσκολίες
¦ Ανικανότητα μάθησης
¦ Σύνδρομο Down
¦ Αυτισμός
¦ Προβλήματα συμπεριφοράς
¦ Πολιομυελίτιδα


Αισθητηριακά και ψυχολογικά οφέλη

Ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας αναλαμβάνει να βοηθήσει άτομα με κινητικά προβλήματα, σύνδρομο Down, αυτισμό, σκλήρυνση κατά πλάκας, προβλήματα συμπεριφοράς, τύφλωση, κώφωση, νευρολογικές και άλλες παθήσεις. Η θεραπευτική ιππασία βασίζεται σε εναλλακτικά προγράμματα αποκατάστασης που χρησιμοποιούν το άλογο ως μέσο θεραπείας, με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ατόμων με φυσική, νοητική ή συναισθηματική υστέρηση.
Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματός τους, βοηθώντας τα να ανακαλύψουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, όπως η χαρά ενός περιπάτου, μιας βόλτας στην ύπαιθρο και, κυρίως, της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας. Οταν το άλογο περπατά, μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό, μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα την κίνηση των ποδιών των ανθρώπων που κινούνται φυσιολογικά.
Ετσι, αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού των ατόμων με δυσκολίες στην κίνηση, ενώ, παράλληλα, το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή τους.
Αξιοποιώντας την κίνηση του αλόγου, τη θετική αύρα που εκπέμπει, την ικανότητά του για επαφή και επικοινωνία με τον άνθρωπο, την ομαδικότητα και το παιχνίδι, η θεραπευτική ιππασία, σύμφωνα με παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες, προσφέρει μοναδικά σωματικά, νοητικά, αισθητηριακά και ψυχολογικά οφέλη στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τα οφέλη σε σωματικά, νοητικά-αισθητηριακά και ψυχολογικά.
¦ Τα σωματικά περιλαμβάνουν:
Αύξηση της συμμετρίας. Βελτίωση της ισορροπίας, της στάσης και του ελέγχου του κεφαλιού. Μείωση της σπαστικότητας. Αύξηση του εύρους κίνησης. Βελτίωση του συντονισμού και της κινητικότητας.
¦ Στα νοητικά-αισθητηριακά έχουμε: Αύξηση της προσοχής. Αύξηση της οπτικοκινητικής ικανότητας. Βελτίωση της αντίληψης του σώματος. Αύξηση της ικανότητας προσανατολισμού.
¦ Στα ψυχολογικά περιλαμβάνονται: Βελτίωση της δραστηριοποίησης. Εγρήγορση. Βελτίωση της κοινωνικοποίησης. Βελτίωση της αυτοπεποίθησης.

http://www.diaforetiko.gr/wp-content/uploads/2013/09/nerki_02.jpg

Πώς να νικήσετε τη νόσο των νεφρών

Σε 1.100.000 ανέρχονται οι ασθενείς στην Ελλάδα – Ελάχιστες οι μεταμοσχεύσεις σε σχέση με τη ζήτηση


Ασθένεια της ευμάρειας και συνοδό αίτιο του διαβήτη και της υπέρτασης, μαζί με τον γηράσκοντα πληθυσμό, είναι πλέον η νόσος των νεφρών. Κάθε δέκα χρόνια διπλασιάζονται οι ασθενείς και κατ’ επέκταση οι ανάγκες σε μοσχεύματα, αφού αυτά τα άτομα είναι υποψήφια για μεταμόσχευση νεφρού, όταν αγγίξουν το 5ο στάδιο της νόσου. Η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού είναι ύψιστης ανάγκης, αφού σε παγκόσμιο επίπεδο 360.000 άνθρωποι βρίσκονται στο τελικό στάδιο και 3,5 εκατομμύρια σε προκλινικό στάδιο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, που εορτάστηκε την Πέμπτη από τη Διεθνή Νεφρολογική Εταιρεία (International Society of Nephrology) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Οργανισμών για την Προστασία των Νεφρών (International Federation of Kidney Foundations), η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία ξεκίνησε πρόγραμμα ειδικών ενημερωτικών και επιστημονικών εκδηλώσεων με θέμα τις επιπτώσεις της αύξησης της ηλικίας στη φροντίδα των ασθενών με Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ), που στην Ελλάδα ανέρχονται σήμερα περίπου σε 1.100.000.

ΧNΝ. Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία οι νεφροί έχουν υποστεί οργανική ή λειτουργική βλάβη, διάρκειας μεγαλύτερης των 3 μηνών, με αποτέλεσμα τη μείωση της νεφρικής λειτουργίας (GFR) και την αδυναμία διατήρησης της υδατοηλεκτρολυτικής και οξεοβασικής ισορροπίας και της αποβολής των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού, τα οποία συσσωρεύονται και προκαλούν διάφορες διαταραχές στην υγεία.
Το γεγονός ότι οι νεφροί μας δεν λειτουργούν σωστά διαπιστώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων:
¦  Στα ούρα διαπιστώνεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια και την ύπαρξη λευκώματος (πρωτεϊνουρία).
¦ Στο αίμα σηματοδοτείται από την αύξηση των τιμών της ουρίας και της κρεατινίνης και την ελάττωση της σπειραματικής διήθησης (GFR).
Μεγάλη σημασία έχει η πρώιμη διάγνωση της νεφρικής νόσου, γιατί έτσι μπορούμε να προλάβουμε ή να επιβραδύνουμε την εξέλιξή της προς νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

ΚΑΚΗ ΕΚΒΑΣΗ. Η ΧΝΝ είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, που χαρακτηρίζεται τόσο από την κακή έκβαση των ασθενών όσο και από το αυξημένο κόστος για την αντιμετώπισή της. Επιπλέον, αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση ή καρδιαγγειακή νόσο, δηλαδή σε αυτούς που πάσχουν από ασθένειες που αποτελούν αιτία αυξημένης νοσηρότητας και θνητότητας στους ηλικιωμένους.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, κ. Πλουμής Πασαδάκης, αναφέρει ότι «η ΧΝΝ είναι συχνή στους ηλικιωμένους και ο επιπολασμός της αυξάνεται με την ηλικία. Ανεξάρτητα από τα αίτια εμφάνισης ΧΝΝ