Θα είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που θα καθιερωθεί επισήµως και µε σχετικό νόµο ότι µια αναλυτική και εµπεριστατωµένη έκθεση για την κατάσταση όλων των δεικτών οι οποίοι αφορούν την υγεία του πληθυσµού της χώρας µας θα καταρτίζεται και θα δηµοσιεύεται µία φορά τον χρόνο. Η έκθεση θα προσδιορίζει όλες τις βασικές και τις ειδικές κατευθύνσεις για την προαγωγή και την προστασία της δηµόσιας υγείας, ενώ αυτή η πολιτική θα έχει ως στόχο τη σταδιακή και µεθοδευµένη τροποποίηση του κυρίαρχου σήµερα lifestyle.

Ετσι, η νέα δηµόσια υγεία στη χώρα µας θα περνάει µέσα από τις πολιτικές για την πρόληψη και την αλλαγή του lifestyle. Εχουν ήδη περάσει δύο εβδοµάδες από εκείνο το µεσηµέρι του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια του οποίου πραγµατοποιήθηκε µια ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και µε τη συµµετοχή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, µε θέµα συζήτησης το επικείµενο νοµοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δηµόσια υγεία, το οποίο αναµένεται να κατατεθεί µετά τις 7 Ιανουαρίου 2020 στη Βουλή. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω σύσκεψης συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι παράµετροι που προσδιορίζουν σήµερα το κυρίαρχο lifestyle στη χώρα µας, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδεικνύει ότι γνωρίζει το θέµα πάρα πολύ καλά και από «πρώτο χέρι». Είναι, κυρίως, η έλλειψη φυσικής και σωµατικής άσκησης, ο εθισµός στο ∆ιαδίκτυο και η αύξηση των επιπέδων του άγχους εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι καταρρακώνουν το γενικό επίπεδο της ποιότητας ζωής στην Ελλάδα του σήµερα και δηµιουργούν πολύ σοβαρά και σε πολλές περιπτώσεις ανεπανόρθωτα προβλήµατα υγείας στους Ελληνες πολίτες όλων των ηλικιών.

Είναι άγνωστο σε πολλούς από εµάς ότι η δηµόσια υγεία δεν έχει σχέση µε τα νοσοκοµεία, αλλά µε τους πολίτες. ∆εν έχει σχέση µε το άτοµο, αλλά µε τον πληθυσµό. Η πολιτική για την προαγωγή και την προστασία της δηµόσιας υγείας αποβλέπει στην αντιµετώπιση των κινδύνων οι οποίοι απειλούν την υγεία, στην πρόληψη των νοσηµάτων, στην προστασία και την προαγωγή της ατοµικής και της συλλογικής υγείας, στην αύξηση του προσδόκιµου επιβίωσης, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Πόσο γνωστό είναι ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στη σχετική κατάταξη χώρα στην παιδική παχυσαρκία; Πόσο γνωστό είναι ότι το επίπεδο της υγείας των πολιτών στην Ελλάδα µειώνεται σταθερά χρόνο µε τον χρόνο, µε βάση τα επίσηµα σχετικά στοιχεία του ΟΑΣΑ;

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Με την επονοµασία «Σπύρος ∆οξιάδης», ο Βασίλης Κικίλιας φέρνει στη Βουλή στις αρχές του Ιανουαρίου το νοµοσχέδιο για τη δηµόσια υγεία, παρέµβαση η οποία έχει να πραγµατοποιηθεί από το... 2005 στη χώρα µας. Στόχος του συγκεκριµένου νοµοσχεδίου είναι η πρόληψη ως βάση της πολιτικής υγείας και θα περιλαµβάνει:

- Πολιτικές για τη µείωση των παραγόντων κινδύνου, όπως είναι το κάπνισµα, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωµατικής άσκησης.
- Υλοποίηση, µε στοιχεία υποχρεωτικότητας, του εθνικού προγράµµατος εµβολιασµών.
- Πολιτικές για τη µείωση της βλάβης στην υγεία.
- Μέτρα για την παρακίνηση και την ώθηση του πληθυσµού και των ατόµων προς την υιοθέτηση καλών συµπεριφορών υγείας.
- Eνδυνάµωση των ατόµων και παροχή κινήτρων για την υιοθέτηση στάσεων και συµπεριφορών οι οποίες προάγουν την υγεία.

Το νοµοσχέδιο θα προβλέπει από το screening των κύριων αιτίων της νοσηρότητας και της πρώιµης θνησιµότητας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήµατα και τα νεοπλάσµατα, µέχρι τις πνευµονοπάθειες και τον σακχαρώδη διαβήτη και θα περιλαµβάνει πολιτικές για όλα όσα σχετίζονται µε τους λεγόµενους συµπεριφορικούς παράγοντες, όπως η χρήση καπνικών προϊόντων, η κατάχρηση οινοπνευµατωδών, η κακή διατροφή, η απουσία φυσικής άσκησης, ακόµα και τα φαινόµενα του εθισµού και της εξάρτησης από «νέους» κινδύνους, όπως τα τυχερά ηλεκτρονικά παίγνια ή η κακή χρήση του ∆ιαδικτύου.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 28/12/2019