Σε στοχευμένες κινητοποιήσεις προχωρά ο δικηγορικός κόσμος της χώρας αντιδρώντας στην επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, αρμοδιότητας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας που επιβλήθηκε με αιφνίδια τροπολογία.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας  Δημήτρης Βερβεσός, σε σημερινή συνέντευξη τύπου, η επιβολή του αγωγόσημου (1%) επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, είναι αντίθετη σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως αντίθετη είναι στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα (κυρώθηκε με το νόμο 2462/1997) και την νομολογία των δικαστηρίων.

 Ο κ. Βερβεσός εξέφρασε το φόβο η επιβολή του δικαστικού ενσήμου θα επεκταθεί και στις δίκες  του Κτηματολογίου για την αναγνώριση δικαιούχου, επί αγνώστου ιδιοκτήτη ή επί εσφαλμένης αρχικής εγγραφής του ακινήτου, εφόσον η αξία του ακινήτου είναι άνω των 250.000 ευρώ (δηλαδή για να αναγνωστεί το δικαίωμα κυριότητάς του ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταβάλλει 2.648 ευρώ δικαστικό ένσημο). Όπως επίσης, μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες δίκες, προσέθεσε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.

 Ο πρόεδρος του ΔΣΑ τόνισε ότι  η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη δεν έχει σκοπό να λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα εξυπηρετεί τις Τράπεζες οι οποίες περιέρχονται σε προνομιακή θέση έναντι των δανειοληπτών   σε Ελβετικό φράγκο, εκείνων που έχουν «κόκκινα» δάνεια, τις ασφαλιστικές εταιρίες, τους μεγάλους οικονομικούς παράγοντες, το Δημόσιο. Μάλιστα, τους εξυπηρετεί ακόμη περισσότερο, καθώς ο νομοθέτης έδωσε αναδρομική ισχύει στην επίμαχη διάταξη

Τα έσοδα από το αγωγόσημο πάνε υπέρ του Δημοσίου δηλαδή υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού και όχι υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ για τις κτιριακές και άλλες ανάγκες της Δικαιοσύνης, ανέφερε ο κ. Βερβεσός. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό ο ΔΣΑ διοργανώνει την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 συγκέντρωση διαμαρτυρίας , ενώ την ίδια μέρα οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους (στην Αθήνα από 12μ. έως 3μ.μ.).

 Ακόμη, θα ζητήσει ο κ. Βερβεσός άμεση συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, ενώ  ξεκινούν ενημερωτικές καμπάνιες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για επιπτώσεις της νέας νομοθετικής ρύθμισης.

 Την ίδια στιγμή θα ζητήσει ο ΔΣΑ τρείς γνωμοδοτήσεις από καθηγητές των Νομικών Σχολών των Πανεπιστημίων για την επιβολή του δικαστικού ενσήμου, ενώ θα απασχολήσει το επίμαχο θέμα και την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Ακόμη, θα ζητηθεί να γνωμοδοτήσει επί του επίμαχου θέματος η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

 Σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες αυτές, τότε ο ΔΣΑ ξεκινά  κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του δικηγορικού κόσμου με στοχευμένες απόχες από τις δίκες που συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ θα αναζητηθούν και άλλες μορφές αντίδρασης.