Μια μυστήρια ανακάλυψη έκανε η αρχαιολόγος Λάουρα Αντίκας όταν ανακάλυψε θαμμένα γυναικεία οστά στο Άγιο Όρος.

Η γνωστή αρχαιολόγος εξεπλάγη όταν διαπίστωσε πως πρόκειται για γυναικεία και όχι ανδρικά οστά, στο μέρος όπου επιτρέπεται να το πατούν αποκλειστικά και μόνο άνδρες εδώ και αιώνες. «Αν μιλάμε για μια γυναίκα ή και για περισσότερες από μια, θα εγείρονταν πολλά ερωτήματα. Ξεκινώντας από ποια μπορεί να είναι» δήλωσε η Αντίκας στην Guardian.

To Άγιο όρος από τον 10ο αιώνα όπου ιδρύθηκε , απαγορεύει την παρουσία οποιασδήποτε γυναίκας, η Παναγία είναι η μόνη αποδεκτή γυναικεία παρουσία.

«Αν τα οστά ανήκουν σε γυναίκα, τότε θα μιλάμε για πρώτο εμπεριστατωμένο περιστατικό γυναικείας παρουσίας στο Άγιο Όρος», δήλωσε ο αρχιτέκτονας Φαίδων Χατζηαντωνίου στην Guardian.

«Υπάρχουν περιστατικά κατά τη διάρκεια πειρατικών επιδρομών και εχθρικών εισβολών που οι μοναχοί είναι γνωστό ότι έχουν ανοίξει τις πόρτες τους στις γυναίκες αλλά ακόμη κι αυτό είναι πολύ σπάνιο», δήλωσε ο αρχιτέκτονας, τονίζοντας πως «υπάρχει μία διάσημη ιστορία για έναν Σέρβο βασιλιά που έφερε τη γυναίκα του στον Άθω, ωστόσο η ίδια μεταφερόταν και δεν πάτησε ποτέ το πόδι της στη γη της χερσονήσου. Μέχρι και χαλιά τοποθετήθηκαν σε όλα τα δωμάτια των μονών ώστε να εξασφαλισθεί ότι δεν θα ακουμπούσε καν στο έδαφος».

Τα οστά έχουν μεταφερθεί σε εξειδικευμένο ερευνητικό κέντρο στην Αθήνα όπου και θα μελετηθούν. Η διαδικασία, σύμφωνα με τους υπεύθυνους, θα διαρκέσει πάνω από τρεις μήνες.