Ένα ημιτελές εγκαταλελειμμένο μαυσωλείο στις Σέρρες, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 για να στεγάσει οστά πεσόντων του θρυλικού οχυρού Ρούπελ κατά τον Β΄ Π.Π. μετετράπηκε σε … στάνη με τις «ευλογίες» του τοπικού Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριου.
Το ακίνητο ανήκει στο δήμο Σιντικής, το οποίο αυθαίρετα το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο καταπάτησε η Μητρόπολη Σιδηροκάστρου αλλά έδωσε αυθαίρετα το «ΟΚ» σε κτηνοτρόφο του Προμαχώνα, να το στεγάσει τα … ζώα του, σ’ ένα χώρο που θα έπρεπε να φυλάσσονται τα οστά των ηρώων μας.

Αντιδρώντας στην αυθαίρετη καταπάτηση του χώρου από τον κτηνοτρόφο, ο δήμος Σιντικής απέστειλε πρόσφατα έγγραφο στον καταπατητή, ζητώντας του να εγκαταλείψει το ακίνητο. Ωστόσο ο κτηνοτρόφος αρνείται να το εγκαταλείψει, επικαλούμενος «άδεια» από τον μητροπολίτη Σιδηροκάστρου.
Photo1



Το Μαυσωλείο του Προμαχώνα είχε κατασκευαστεί από το Μηχανικό του ΓΕΣ, προκειμένου ν’ αποτελέσει κεντρικό μνημείο εορτασμού της «Μάχης των Οχυρών» (6-10/1941) αλλά και για να συγκεντρωθούν οστά πεσόντων από τη γύρω περιοχή. Για άγνωστους λόγους, το έργο δεν ολοκληρώθηκε όπως και η διαδικασία ανεύρεσης οστών Ελλήνων πεσόντων, που βρίσκονται θαμμένοι σε ομαδικούς ή μεμονωμένους τάφους που δεν έχουν εντοπιστεί έως σήμερα. Τη δεκαετία του 1990, το ΓΕΣ παραχώρησε το Μαυσωλείο και τον περιβάλλοντα χώρο στην τότε Κοινότητα Προμαχώνα και σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία του δήμου Σιντικής, που φιλοδοξεί να το αξιοποιήσει στο πλαίσιο προώθησης και ανάδειξης του ιστορικού τουρισμού στην περιοχή.


photo2

Η έξωση του κτηνοτρόφου από το «Μαυσωλείο», προκάλεσε την αντίδραση του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακάριου, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον δήμο Σιντικής, για να λάβει απάντηση, πως το ακίνητο είναι δημοτικό και έχει καταπατηθεί αυθαίρετα από τη μητρόπολη και τον συγκεκριμένο κτηνοτρόφο.



photo3

Η κόντρα μεταξύ Μητρόπολης Σιδηροκάστρουκαι δήμου Σιντικής φαίνεται πως έχει συνέχεια, με νέο σημείο αντιπαράθεσης το οίκημα της πρώην Λέσχης Αξιωματικών της πόλης, που ο μητροπολίτης Μακάριος θέλει να μετατρέψει σε … Επισκοπικό Μέγαρο και Εκκλησιαστικό Μουσείο και ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης σε Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης για τα οχυρά και Πολιτιστικό Κέντρο. Το οίκημα ανήκει στο ΤΕΘΑ και με επιστολή τους οι δύο άνδρες προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικο Παναγιωτόπουλο, έχουν αιτηθεί την παραχώρησή του για τους σκοπούς που επιζητούν.


photo5
photo4


Στην πρόσφατη επιστολή του μάλιστα ο μητροπολίτης Μακάριος, τάσσεται κατά της πετυχημένης εκδήλωσης που διοργανώνει κάθε Μάϊο στο Ρούπελ ο δήμος Σιντικής, όπου αναβιώνεται η μάχη του φημισμένου οχυρού κατά τον Β΄ Π.Π. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο μητροπολίτης στην επιστολή του προς τον ΥΕΘΑ χαρακτηρίζει «παρωδία» την εκδήλωση, μέσα από την οποία προβάλλεται η περιοχή εντός και εκτός συνόρων, ζητλωντας την κατάργησή της. Πληροφορίες αναφέρουν πως λόγω της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών τα τελευταία χρόνια στην εκδήλωση, τον περασμένο Μάϊο ξεπέρασαν τους 8.000 επισκέπτες, ο μητροπολίτης Μακάριος πίεζε τους διοργανωτές να επιτρέψουν να τοποθετήσει η περίπτερο για να πωλούνται εικόνες, κομποσκοίνια. μοσχολίβανο κ.α. ή να πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη του δρώμενου … επιμνημόσυνη δέηση ή δοξολογία μετά … παγκαριού.

photo5

Ειρωνεία της τύχης αποτελεί το γεγονός, πως στην επιστολή του προς τον ΥΕΘΑ ο μητροπολίτης Μακάριος επικαλείται λόγους «σεβασμού της ιστορικής μνήμης των νεκρών ηρώων των οχυρών» την ίδια ώρα που με τις «ευλογίες» του κτηνοτρόφος της περιοχής καταπάτησε Μαυσωλείο που προοριζόταν για τους πεσόντες του 1941 και το μετέτρεψε σε κτηνοτροφική μονάδα.
Στις Σέρρες η τοπική κοινωνία έχει θορυβηθεί από τα καμώματα του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου, που επιζητώντας μερικά λεπτά δημοσιότητας, στοχοποιεί μία εκδήλωση που πέτυχε να φέρει χιλιάδες επισκέπτες στην περιοχή.
Η εκδήλωση «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» έχει ανακοινωθεί για τις 10/5/2020 από τον δήμο Σιντικής.