Στον κορυφαίο Έλληνα παθολόγο λοιμώξεων και κεντρικό ιατρικό στέλεχος του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Δημήτρη Τσιόδρα, αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απευθύνθηκαν τα parapolitika.gr, προκειμένου να απαντήσουμε το βασικό ερώτημα σχετικά με τον θάνατο του 8χρονου αγοριού στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου παίδων της Αθήνας «Π. και Α. Κυριακού»:

Γιατί ο 8χρονος νόσησε από το τοξινογόνο στέλεχος του κορυνοβακτηριδίου της διφθερίτιδας, ενώ, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, ο 8χρονος είχε κάνει και τις πέντε δόσεις του εμβολίου, οι οποίες προβλέπονται μέχρι την ηλικία των 8 ετών;
Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι κατηγορηματικός. Τονίζει στα parapolitika.gr ότι «το εμβόλιο της διφθερίτιδας έχει, γενικώς, αποτελεσματικότητα κατά 95%. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε πάντα σποραδικά κρούσματα της νόσου, ακόμη και σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Για παράδειγμα, κρούσματα διφθερίτιδας έχουν αναφέρει για το 2017 εννέα χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC). Μεταξύ των εννέα χωρών, μάλιστα, περιλαμβάνονται η Σουηδία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Λετονία και η Ουκρανία».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μας εξηγεί επίσης ότι «το παιδί έπασχε από ένα βαρύ χρόνιο νόσημα, το οποίο ‘ρίχνει’ το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Είναι, λοιπόν, ισχυρό ενδεχόμενο αυτό το νόσημα να εμπόδισε την ανοσία, η οποία προκύπτει από τον πλήρη εμβολιασμό κατά της διφθερίτιδας».

Υπενθυμίζεται ότι ο 8χρονος εισήλθε στις 22 Νοεμβρίου στο «Π. και Α. Κυριακού», με συμπτώματα λαρυγγίτιδας και πνευμονίας, η κατάστασή του επιδεινώθηκε άρδην και εισήλθε εσπευσμένως στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, όπου κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου από οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα.