«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» για τους έλληνες μαθητές όσον αφορά τον διαγωνισμό του προγράμματος PISA (Programme for International Student Assessment) του ΟΟΣΑ.

Φαίνεται ότι οι μαθητές της χώρας μας παραμένουν σε πολύ χαμηλές θέσεις ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, με τις επιδόσεις τους να βαίνουν συνεχώς μειούμενες από το 2009.

Στην πραγματικότητα «πάτωσαν» για άλλη μια φορά. Και το ερώτημα είναι τι φταίει και τι κάνουμε για να μην πατώσουν ξανά οι μαθητές μας.

Ο Βηματοδότης έψαξε και βρήκε τι φταίει…

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως εμφανίζεται και αυτή προβληματισμένη, και το πρώτο πράγμα που λέει για τον διαγωνισμό αξιολόγησης μαθητών PISA είναι ότι έγινε το 2018. Δεν λέει ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιμένει πως δεν έγινε επί των ημερών της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όμως καταλογίζει ότι νομοθέτησε τη διετή προσχολική εκπαίδευση την οποία όμως δεν εφάρμοσε.

Τώρα θα πείτε τι σχέση έχει η προσχολική εκπαίδευση με τον διαγωνισμό PISA και τις δεξιότητες που προβλέπει, όπως η κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες;

Κατά την κυρία Κεραμέως στην προσχολική εκπαίδευση αναπτύσσονται οι δεξιότητες των μαθητών και υπόσχεται πως «θα παλέψει» ώστε να εφαρμοστεί επιτέλους η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Φτάνει όμως αυτό για να μην πατώνουν οι μαθητές;