Σημαντικά είναι τα πρώτα στέρεα συμπεράσματα, στα οποία έχουν καταλήξει οι επιτελείς του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), σχετικά με την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εξαιτίας των μεγάλων ροών προσφύγων και μεταναστών, προερχομένων από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι κλιμάκια γιατρών, νοσηλευτών και ψυχολόγων, περίπου 30 επιστήμονες Υγείας συνολικά, έχουν ήδη φθάσει σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο, προκειμένου να επιταχύνουν τις διαδικασίες ταυτοποίησης της ευαλωτότητας για πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν στα hot spot των εν λόγω νησιών, καθώς και να προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης των συγκεκριμένων πληθυσμών και εμβολιασμούς, κυρίως σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών.
Μία ομαλή κατάσταση, χωρίς εντάσεις και παρατράγουδα, χωρίς ξενοφοβικές εξάρσεις και μίση, διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας στην Κω και τη Λέρο.

Μοναδική παραφωνία αποτελεί, ως φαίνεται, ο δήμαρχος της Κω, ο οποίος αντιδρά έντονα, τουλάχιστον έως σήμερα και τουλάχιστον φραστικά, ακόμη και στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στο νησί, και μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία το σύνολο των κοινωνικών φορέων της Κω εμφανίζονται ως θετικά διακείμενοι στη συγκεκριμένη προοπτική.

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, βρίσκεται στη Σάμο, όπου το υπό λειτουργία ανοιχτό hot spot είναι εγκατεστημένο στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού, με όσα προβλήματα αυτό μπορεί να προκαλεί, συμπεριλαμβανομένης της έντονης καχυποψίας των κατοίκων της Σάμου για κάθε ενέργεια, η οποία θα έχει ως στόχο τη δημιουργία νέου, κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου, αυτή τη φορά έξω από τον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας του νησιού.

Τέλος, με ανακούφιση άκουσαν σήμερα οι κάτοικοι της Λέσβου τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να δηλώνει δημοσίως και απαντώντας σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το hot spot της πολύπαθης Μόριας θα κλείσει οριστικά.