Χειμωνιάτικο έχει γίνει από την Τρίτη το βράδυ το σκηνικό του καιρού στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, με χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια και το φαινόμενο της παγωμένης βροχής να χτυπάει τη Δυτική Μακεδονία.

Πρόκειται για το γνωστό φαινόμενο στους κύκλους των μετεωρολόγων ως freezing rain (παγωμένη βροχή), FZRA, αλλά πολύ σπάνιο να εμφανιστεί στην Ελλάδα λόγω του ειδικού συνδυασμού καιρικών συνθηκών που πρέπει να επικρατήσουν.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο ecoweather.gr, η παγωμένη βροχή συμβαίνει όταν οι σταγόνες βροχής που πέφτουν από το σύννεφο σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 0°C και παγώνουν όταν έρθουν σε επαφή με το έδαφος ή άλλα αντικείμενα, σχηματίζοντας πάγο (glaze).

Παράλληλα, αναφέρεται πως η παγωμένη βροχή σχηματίζεται κυρίως όταν ένα θερμό μέτωπο μεταφέρεται πάνω από μια περιοχή όπου προηγήθηκε αρκετό κρύο. Πέφτει από όλα τα σύννεφα που φέρνουν βροχή όπως τα μελανοστρώματα (Nimbostratus Ns) ή τους σωρειτομελανίες (cumulonimbus Cb).

Τον Ιανουάριο του 2019 είχαμε ξανά το φαινόμενο της βροχής

Μπορεί το φαινόμενο της παγωμένης βροχής να είναι σπάνιο για το κλίμα της Ελλάδας, ωστόσο είχε παρατηρηθεί και τον Ιανουάριο του 2019 και ήταν ένα φαινόμενο που είχε φέρει στη χώρα η κακοκαιρία «Υπατία».