Ναι μεν αλλά είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην έκδοση των νέων ταυτοτήτων! Ειδικότερα, από το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίθηκε με σειρά αποφάσεων του πως είναι νόμιμη η έκδοση νέων ηλεκτρονικών δελτιών τυατοτήτων εκτός από ένα σημείο της κοινής υπουργικής απόφασης για την έκδοση τους.

Συγκεκριμένα, παράνομη κρίθηκε με την με την υπ΄αριθμόν 2388/2019 απόφαση της επταμελούς σύνθεσης του Δ΄τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η αποθήκευση προσωπικών στοιχείων που απαιτούνται για τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο ηλεκτρονικό τσιπάκι ("RFID chip) που θα περιλαμβάνεται στις νέεες ηλεκτρονικές αστυνομικές ταυτότητες. Κι αυτό διότι όπως αποφάνθηκε το ΣτΕ οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχουν ευρύτατο περιεχόμενο ενώ τα τα προσωπικά στοιχεία που απαιτούνται δεν είναι κρίσιμα για την απόδειξη της ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνδέονται με τα πρόσθετα στοιχεία του κατόχου.
Αναλυτικά, οι σύμβουλοι Επικρατείας,έκριναν ότι νόμιμα περιλαμβάνονται στις νέες ταυτότητες τα στοιχεία που προβλέπονται από την επίμαχη υπουργική απόφαση, παρά το γεγονός ότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα τα οποία θα περιλαμβάνονται ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεση του πολίτη και κατόχου του δελτίου Αστυνομικής ταυτότητας. Και αυτό γιατί είναι αναγκαία για την εκτέλεση έργου που εμπίπτει στην άσκηση της δημόσιας εξουσίας και αφορά δημοσίου συμφέροντος σκοπό.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει, μεταξύ των άλλων, 70 περίπου πολίτες, ένας αρχιμανδρίτης και 3 πρωτοπρεσβύτεροι, δύο δικηγόροι, η «Εστία Πατερικών Μελετών», το «Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας» και άλλοι.