Στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Να ‘χαμε, να λέγαμε» με τους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής.

Ερωτηθείς τι μπορούμε να περιμένουμε από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ μετά τις τουρκικές προκλήσεις, ι κ, Υφαντής υπογράμμισε ότι «ρεαλιστικά από το ΝΑΤΟ δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα γιατί η Τουρκία δεν θα αφήσει το ΝΑΤΟ να κινηθεί ούτε καν να βγάλει την παραμικρή ανακοίνωση».

Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι και «ακόμα και για να αγοραστεί χαρτί υγείας χρειάζεται ομοφωνία στο ΝΑΤΟ οπότε η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει να βγει οτιδήποτε». Παράλληλα τόνισε πως «η πρόθεση του πρωθυπουργού να θέσει το θέμα σε ισχυρούς τόνους έχει τη σημασία της», καθώς εξήγησε ότι «συμβολικά πρέπει να το κάνει και εκεί, πρέπει να καταγραφεί η θέση της Ελλάδος αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε τη συμπαράσταση της συμμαχίας».

Όσο αφορά τη πλευρά της ΕΕ, δήλωσε ότι «ήδη έχουμε σε επίπεδο Κομισιόν την προειδοποίηση και τη θέση ότι η Τουρκία λειτουργεί παρανόμως». «Εφόσον εμείς το επιδιώξουμε νομίζω ότι θα τεθεί στην ατζέντα το ζήτημα της σκληρύνσεις των κυρώσεων κατά της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Τέλος ο κ. Υφαντής εξέφρασε την άποψη ότι «ότι την έμπρακτη διπλωματική υποστήριξη θα την έχουμε από χώρες όπως είναι η Αίγυπτος», που όπως είπε και ο ίδιος «ήδη την έχουμε» αλλά και «από τις μεγάλες χώρες της ΕΕ όπως είναι η Γαλλία».

«Το μεγάλο ερωτηματικό.... είναι οι ΗΠΑ», κατέληξε ο καθηγητής.