«Μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου» τραγούδησε η ’λκηστις Πρωτοψάλτη στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, αλλά και «Είμαστε ακόμα ζωντανοί», δίπλα σε αίθουσες με ανεκτίμητης αξίας εκθέματα που αναδεικνύουν τις διαχρονικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού.

Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια ενθουσίασε το κοινό με δικά της αγαπημένα τραγούδια, αλλά και με αναλλοίωτες συνθέσεις των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ανδριόπουλου, Λάγιου και άλλων, δίνοντας το ανεξίτηλο προσωπικό της στίγμα. Ταξίδεψε τους θεατές στην «ηχώ της νοσταλγίας τους» και στην «όμορφη και παράξενη πατρίδα», θυμίζοντάς τους συνάμα με τον στίχο της Λίνας Νικολακοπούλου και τη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη ότι «η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα».

Το πρόγραμμα που διανεμήθηκε στο κοινό περιλάμβανε μηνύματα του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη. «Τα τελευταία χρόνια» ανέφερε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, «ολόκληρη η υφήλιος παρακολούθησε τους αγώνες της πατρίδας μου να σταθεί στα πόδια της όχι μόνον γιατί η δική μας τύχη ήταν πεδίο δοκιμασίας για το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Αλλά, γιατί στα μάτια της ανθρωπότητας, η Ελλάδα ανέκαθεν υπήρξε η χώρα που γέννησε τα υψηλότερα ιδανικά, εκείνα που καθιστούν τον πολιτισμό μας ανθρώπινο». ?