Το βακτηρίδιο της διφθερίτιδας απομονώθηκε εργαστηριακά στα λαρυγγικά υγρά του 8χρονου αγοριού, το οποίο κατέληξε προχθές διασωληνωμένο στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου παίδων της Αθήνας «Π. και Α. Κυριακού».

Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, διενεργούνται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να διακριβωθεί εάν πρόκειται για το τοξικό στέλεχος του βακτηριδίου της διφθερίτιδας, το οποίο αντιμετωπίζεται με το σχετικό εμβόλιο.

Το 8χρονο αγόρι εισήχθη στις 22 Νοεμβρίου στο «Π. και Α. Κυριακού», με συμπτώματα λαρυγγίτιδας και πνευμονίας, αλλά η κατάστασή του επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα οι γιατροί να το διασωληνώσουν και να το εισαγάγουν εσπευσμένως στη ΜΕΘ. Το 8χρονο αγόρι κατέληξε τελικά στις 26 Νοεμβρίου.

Το γεγονός ότι η κλινική εικόνα του 8χρονου δεν συνάδει με διφθερίτιδα κάνει τους γιατρούς του νοσοκομείου επιφυλακτικούς ως προς την ακριβή αιτία του θανάτου του, έως ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος των απαραίτητων και ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων.
Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει ήδη αποσταλεί στην περιφέρεια, προκειμένου να συγκεντρώσει τον ιατρικό φάκελο, το βιβλιάριο υγείας και το οικογενειακό ιστορικό του 8χρονου, ο οποίος ήταν ορφανός και είχε μεγαλώσει στα προνοιακά ιδρύματα.

Η περίπτωση της τραγικής κατάληξης του 8χρονου αγοριού φέρνει εκ νέου στην επικαιρότητα την επικίνδυνη επιρροή, την οποία ασκεί σε περιορισμένα κοινωνικά στρώματα, αλλά και σε… επιστημονικούς χώρους, το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας χαριεντιζόταν δήθεν ότι το έχει πατάξει στο περιθώριο!

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC) για το 2017, εννέα ευρωπαϊκές χώρες είχαν δηλώσει τότε κρούσματα διφθερίτιδας, μεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, η Λετονία και η Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου

Στις 22/11/2019 προσήλθε στο ΓΝΠΑ ‘Π. & Α. Κυριακού’ ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών, με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Ο ασθενής κατέληξε στις 26/11/2019 με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή.
Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11/2019 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).