Σειρά δράσεων με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών διοργανώνει ο δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με τη ΜΚΟ W.I.N Hellas που δραστηριοποιείται στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας και της ΜΚΟ A21 που δραστηριοποιείται στον τομέα της εξάλειψης της εμπορίας ανθρώπων. Στο πλαίσιο των δράσεων, θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου (ώρα 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Οδού Χηλής”) ημερίδα με θέμα “Οι άντρες ως σύμμαχοι στον αγώνα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών". Ομιλητές θα είναι ο βραβευμένος σέφ Μανώλης Παπουτσάκης,οι δημοσιογράφοι Χρήστος Κιούσης και Λάμπρος Κωνσταντάρας και ο πρόεδρος της Cream Team ABEE Λέανδρος Καρακατσάνης. Την εκδήλωση διοργανώνει η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των δύο Φύλων με τη συμμετοχή της W.I.N Hellas και του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων “Ελπίδα”.

Την ίδια ημέρα το Κέντρο Κοινότητας του δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Α21 διοργανώνει τρίωρο εργαστήριο Αναγνώρισης Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων που θα πραγματοποιηθεί στο Β΄ΚΑΠΗ. Στόχος του εργαστηρίου είναι να εξοπλιστούν οι επαγγελματίες πρώτης γραμμής (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κλπ) με γνώσεις και εργαλεία προκειμένου να αναγνωρίζουν ενδείξεις με πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων, να εντοπίζονται, και να παραπέμπονται με ασφάλεια στον φορέα όπου θα έχουν την απαραίτητα προστασία και φροντίδα. Επίσης ο δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την W.I.N Hellas ξεκίνησε για 4η συνεχή φορά στις 18 Νοεμβρίου νέο κύκλο 15 δίωρων σεμιναρίων ψυχο-εκπαιδευτικού προγράμματος που μπορούν να το παρακολουθήσουν δωρεάν οι γυναίκες στο Ε΄ΚΑΠΗ. Στο πλαίσιο σεμιναρίων των εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό της W.I.N Hellas κάθε Δευτέρα (18:00-20:00) αναλύει το ζήτημα της πρόληψης της βίας.

Το πρόγραμμα των δράσεων παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των δύο Φύλων Ευλαμπία Ντόντη, τον συντονιστή της γραμμής 1109 της Α21 Δημήτρη Κοντούδη, την εκπρόσωπο Βόρειας Ελλάδας της W.I.N Hellas Νίκη Μάντσιου και την επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόλψης Εξαρτήσεων “Ελπίδα”, Βάσω Ασκητοπούλου. Κατά την παρουσίαση των δράσεων οι ομιλητές επισήμαναν ότι: Η βία κατά των γυναικών δεν αναγνωρίζει εθνικότητα, χρώμα, κοινωνική τάξη και δεν ξεχωρίζει παράδοση και πολιτισμούς αλλά αποτελεί πρόβλημα με προεκτάσεις σε ατομικό , διαπροσωπικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Δυστυχώς ο φόβος των γυναικών θυμάτων βίας λειτουργεί ως τροχοπέδη που τις εμποδίζει να προβούν σε καταγγελία. Η βία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια αλλά με δομές και συγκροτημένο πλαίσιο στήριξης. Ο κύκλος της βίας δεν θα σταματήσει να αναπαράγεται εάν δεν υπάρχουν εκείνες οι παρεμβάσεις που θα τον σπάσουν και θα αντιμετωπίσουν ριζικά.

Μάθετε ερισσότερες πληροφορίες για την ημέρα εδώ: parapolitika.gr