Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας του «Γηρυόνη» που «χτύπησε» την χώρα και άφησε πίσω της δύο νεκρούς, τεράστιες υλικές ζημιές και δεκάδες προβλήματα.

Λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας δρόμοι «άνοιξαν» , αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν, ενώ αρκετά σπίτια πλημμύρισαν από τα λασπόνερα.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, περιοχές σε όλη την Ελλάδα μετράνε ζημιές και προσπαθούν να προστατευτούν από τις καταστροφικές πλημμύρες ενώ πολλοί ήτανε εκείνοι που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται ολοσκερώς.

Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών-Κορίνθου

Στην Κορινθία, το ρέμα της Πίκκας υπεριχείλησε, με αποτέλεσμα το νερό να φτάσει στο ύψος της Εθνικής οδού, με κίνδυνο για τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, τις πρωινές ώρες, διεκόπη η κυκλοφορία στο 61ο χιλιόμετρο της Εθνικής, από την Κινέτα έως τους Αγίους Θεοδώρους, καθώς το ρέμα κατέβαζε φερτά υλικά προς την περιοχή της Κινέτας.

Τα νερά από το ρέμα έφτασαν μέχρι τον κεντρικό δρόμο, με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να δώσουν εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας και στην παλιά Εθνική οδό, κόβοντας στην ουσία, προσωρινά, κάθε δίοδο προς την Αθήνα.

Η ταλαιπωρία συνεχίστηκε για τους οδηγούς που κινούνται στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος της Κινέτας.

Μετά την πολύωρη διακοπή της κυκλοφορίας λόγω της λάσπης και των φερτών υλικών που κάλυψαν το οδόστρωμα από τα ρέματα που ξεχείλισαν στην περιοχή, η Εθνική οδός άνοιξε αλλά τα οχήματα κινούνται μόνο από μία λωρίδα κυκλοφορίας και με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων και να απαιτείται πάνω από μιάμιση ώρα για αποστάσεις που σε κανονικές συνθήκες διανύονται σε δέκα λεπτά.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλο αφού η λάσπη έχει καλύψει την Εθνική οδό σε μήκος 8 χιλιομέτρων και θα χρειαστούν αρκετές ώρες ακόμα για να καθαριστεί ο δρόμος και να εξομαλυνθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή είναι ανοικτά τα διόδια ενώ παραμένει κλειστή η παλαιά εθνική οδός.

Καταστροφές σε όλη τη χώρα, δύο νεκροί από τον Γηρυόνη

Στην παραλία της Κατερίνης φούσκωσε η θάλασσα και μεγάλες ποσότητες νερού εισχώρησαν στο αστικό ιστό. Μετά από εντολή των δημόσιων αρχών, εκκενώθηκαν σπίτια και οι κάτοικοι τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας. Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματίες.

Στο Αντίρριο βρέθηκαν νεκροί δύο άντρες από τον Πειραιά οι οποίοι επέβαιναν σε ιστιοφόρο που χτυπήθηκε από την κακοκαιρία. Το μοιραίο ιστιοφόρο αρχικά εθεάθη στην θαλάσσια περιοχή της Μακύνειας. Ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος ανέφερε πως το είδε μέσα στη θαλασσοταραχή να παλεύει με τα κύματα, κάτι που προκάλεσε απορία, δεδομένων των προειδοποιήσεων που υπήρχαν και για την πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου.

«Πνίγηκε» η Κινέτα

Στη περιοχή της Κινέτας εντοπίστηκαν μερικές από τις σοβαρότερες ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία. Η πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις καθώς σημειώθηκαν έντονες πλημμύρες που κατέστρεψαν σπίτια, επιχειρήσεις και δρόμους.

Οι εικόνες σοκάρουν:

Σημειώνεται ότι οι άνδρες της Πυροσβεστικής χρειάστηκαν να απεγκλωβίσουν κατοίκους που κινδύνεψαν και να προχωρήσουν σε αντλήσεις υδάτων.

Δωδεκάνησα

Αισθητή έγινε και στα Δωδεκάνησα η κακοκαιρία, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις προς και από τα νησιά.

Σημειώνεται ότι στη Ρόδο τα σχολεία παρέμειναν κλειστά για προληπτικούς λόγους.

4963902




Θεσσαλονίκη

Eπί ποδός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και των προβλημάτων που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις σε Χαλκιδική (Ολυμπιάδα) και Κατερίνη βρίσκεται όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως είπε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας «υπάρχουν μηχανήματα στις πληγείσες περιοχές για να αποκαταστήσουν τις βλάβες στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο, παρακολουθούμε τα φαινόμενα και βρισκόμαστε στα σημεία, σε όλα τα επικίνδυνα σημεία,για να επέμβουμε αμέσως όπου χρειαστεί σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τον κ Τζιτζικώστα, θα ξεκινήσει και η καταγραφή των ζημιών τόσο σε κατοικίες όσο και σε επιχειρήσεις προκειμένου «στο αμέσως επόμενο διάστημα να υποβάλλουμε προς τα συναρμόδια υπουργεία όλες αυτές τι αιτήσεις των πολιτών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές για να ξεκινήσει η αποζημίωσή τους άμεσα- και θα πιέσουμε ως Περιφέρεια αυτό να γίνει γρήγορα - και να μην περιμένουν οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες που έχουν πληγεί, όπως είχαμε ζήσει στο παρελθόν. Τώρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Οι ζημιές είναι αρκετές και είναι μεγάλες» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας.