'Ετοιμο να «κυνηγήσει» προσφορές με την ευκαιρία της άτυπης εκπτωτικής ημέρας «Black Friday» στις 29 Νοεμβρίου είναι το 34% των Ελλήνων καταναλωτών, ενώ αυτοί που τελικά θα πραγματοποιήσουν κάποια αγορά δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν το 70%, αφού ένα 40% των ερωτηθέντων στο πλαίσιο έρευνας δηλώνουν "αναποφάσιστοι" για το αν τελικά θα επιδιώξουν να αποκτήσουν κάτι τη συγκεκριμένη ημέρα.

Σε ποσοστό 70% κατά μέσο όρο οι υποψήφιοι αγοραστές κρίνουν ως ικανοποιητικό το ποσοστό έκπτωσης που τη συγκεκριμένη ημερομηνία παρουσιάζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις στις προσφορές τους.

«Τα πράγματα φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα για τη συγκεκριμένη ημέρα και φέτος, αφού υπάρχει αρκετά μεγάλη πρόθεση να κάνουν αγορές οι Έλληνες, το ποσό δε το οποίο προτίθενται να διαθέσουν είναι αρκετά υψηλό» επισήμανε λίγα εικοσιτετράωρα πριν την άτυπη εκπτωτική ημέρα της ερχόμενης εβδομάδας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9FM», η Δρ Μαρίνα Ψιλούτσικου, Research Associate του Εργαστηρίου «Αγορά» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα ποσοστά προκύπτουν από σχετική έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε 2.379 συμμετέχοντες.

Από την έρευνα προκύπτουν αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα όπως αυτό της διαφορετικής καταναλωτικής στόχευσης ανδρών και γυναικών:

«το αποτέλεσμα που είδαμε στο τμήμα της έρευνας που αφορούσε τις πρόσφατες ενδιάμεσες εκπτώσεις ήταν χαρακτηριστικό, ένα ερευνητικό αποτέλεσμα αντίθετο από αυτό που ενδεχομένως θα φανταζόμασταν, καθώς οι άντρες και ξόδεψαν περισσότερα (σ.σ τις ενδιάμεσες εκπτώσεις), αλλά και προτίθενται να ξοδέψουν περισσότερα στη Black Friday» εξήγησε η κα Ψιλούτσικου, που πάντως διατύπωσε την εκτίμηση πως το συγκεκριμένο είναι ένα εύρημα πως ενδεχομένως συνδέεται με τις διαφορετικού τύπου αγορές των ανδρών, σε σχέση με τις γυναίκες.

To ποσοστό έκπτωσης πάντως αναδεικνύεται για το 94% ως το σημαντικότερο κίνητρο για αγορές στη Black Friday, ενώ σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνα στο συγκεκριμένο Εργαστήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών πάνω από τέσσερις στους δέκα (σ.σ ποσοστό 43%) θα συνδυάσουν εξίσου φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα, 20% θα επιλέξουν μόνον φυσικά καταστήματα και 3% μόλις, θα απευθυνθούν αποκλειστικά σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Με βάση την έρευνα του ειδικού Εργαστηρίου, είδη ένδυσης και υπόδησης προτίθενται να αγοράσουν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος και τα δύο φύλα, με τα αντίστοιχα ποσοστά να ανέρχονται στο 80% για τις γυναίκες και στο 68% για τους άνδρες, ενώ η αμέσως επόμενη δημοφιλέστερη επιλογή είναι για τις μεν γυναίκες τα καλλυντικά και τα είδη προσωπικής περιποίησης (48%), για τους δε άνδρες οι ηλεκτρικές συσκευές (64%).

Επτά στους δέκα άνδρες (ποσοστό 69,5%) και πάνω από τρεις στις τέσσερις γυναίκες (77%) σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της Black Friday για αγορά δώρων, με το ποσοστό των δώρων επί των συνολικών αγορών που προτίθενται να πραγματοποιήσουν τα δύο φύλα να είναι 29,5% για τις γυναίκες και 28,6% για τους άνδρες σύμφωνα με τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας. Την ίδια ώρα "το 34% του συνόλου έχει δηλώσει πως θα προβεί σε κάποια αγορά, ένα 40% δηλώνουν αναποφάσιστοι και το 25% περίπου δεν προτίθεται να αγοράσει κάτι" εξηγεί η κα Ψιλούτσικου. Συνεπώς ένα 70% και πλέον των ερωτηθέντων δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει αγορές.


Παράλληλα,ένας στους τρεις σημειώνει ότι δεν θα αγοράσει κάτι στην Black Friday 2019, επειδή δεν χρειάζεται κάτι (35%) και επειδή δεν έχει ή δεν θέλει να διαθέσει χρήματα (31%), ενώ οι καταναλωτικές προθέσεις των ερωτηθέντων συνδυάζονται με το πώς αντιμετωπίζει ένας Έλληνας καταναλωτής σε επίπεδο ψυχολογίας. «Όλα αυτά σημαίνουν πως όχι μόνο οι περισσότεροι έχουν προγραμματίσει τις αγορές τους, αλλά 'κρατούν στην άκρη' και το budget για να κάνουν τις αγορές αυτές στη Black Friday», εξήγησε η ερευνήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.