Αποφασισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να πείσει τους Έλληνες να σβήσουν οριστικά και αμετάκλητα το τσιγάρο. Το πρωί της Τρίτης, σε μία θεαματική εκδήλωση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργασία και με τον υπουργό υγείας Βασίλη Κικίλια, κήρυξε και επίσημα την έναρξη της αντικαπνιστικής εκστρατείας και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Σημειώνεται ότι ο αντικαπνιστικός νόμος ήταν προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν ακόμα ανέβει στην εξουσία και όπως όλα δείχνουν με πολιτικό θάρρος και βούληση προχωρά στις προεκλογικές του δεσμεύσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν, 11 νομοθετήματα, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις μέσα σε 10 χρόνια, με μηδενικά αποτελέσματα για να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2009, όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Να υπενθυμίσου δε ότι η επίσημη πολιτική παρέμβαση για την απαγόρευση του καπνίσματος ξεκίνησε το 2002, αν και ενάμιση αιώνα νωρίτερα είχε περάσει στη χώρα η επίσημη κατάργηση «καπνοσυρίγγων και σιγάρων εις δημόσια καταστήματα» από τη βασίλισσα Αμαλία.

Ακριβώς σε αυτό αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στην χθεσινή του ομιλία όπου χαρακτηριστικά ανέφερε «Ένδεκα νομοθετήματα, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις μέσα σε 10 χρόνια, με μηδενικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2009» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως «η Ελλάδα μοιάζει αγκιστρωμένη στο παρελθόν, γιατί οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν, η Διοίκηση αδράνησε και η κοινωνία ανέχτηκε. Σαν το κάπνισμα να μην αφορά την Υγεία και τον Πολιτισμό μας. Και σαν να αποτελεί μία ανώδυνη λεπτομέρεια».

«Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία του τυπου «αυτά δεν γίνοται στην Ελλάδα». Αν το μπόρεσαν άλλες χώρες, σίγουρα το μπορούμε κι εμείς», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι 4 βασικοί άξονες του σχεδίου για το 2019-2023

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Εθνικής Επιτροπής για το κάπνισμα, ο 1ος άξονας αφορά την προαγωγής Υγείας και την πρόληψη για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος ειδικά σε νέους από 15 ετών. Μέσω αυτού θα υλοποιηθούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις Προαγωγής Υγείας και Πρόληψης με στόχο τη διαμόρφωση και την καθιέρωση της αντικαπνιστικής κουλτούρας. Επί μέρους δράσεις που θα ξεδιπλωθούν θα είναι ενημερωτικές καμπάνιες με στόχο τους γονείς και τις εγκύους, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, σύγχρονες και τεκμηριωμένες στρατηγικές πρόληψης του καπνίσματος, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τους κινδύνους του καπνίσματος και ένταξή του στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Επίσης, έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη της φυσικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση του αθλητισμού, ως σύγχρονου τρόπου ζωής καθώς και στην πολιτική επιβραβεύσεων και διακρίσεων καινοτόμων αντικαπνιστικών δράσεων στην κοινότητα.

Ο 2ος άξονας επικεντρώνεται στην προστασία των μη-καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στα παιδιά καθώς και στην καθιέρωση κουλτούρας σεβασμού προς τους μη-καπνιστές. Οι δράσεις του άξονα αυτού θα αφορούν κυρίως στη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, την υποστήριξη δικαιωμάτων μη-καπνιστών και τη δημιουργία μητρώου εθελοντικών οργανώσεων.

Στον 3ο άξονα θα κινείται η πολιτική υποστήριξης στη διακοπή καπνίσματος. Οι δράσεις του άξονα αυτού θα αφορούν στην υποστήριξη της διακοπής καπνίσματος, με στόχο την μείωση του αριθμού των καπνιστών. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί Χάρτη Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος και θα γίνει πιστοποίηση αυτών, καθώς και πλατφόρμα για την υποστήριξη διακοπής του καπνίσματος.

Ο 4ος άξονας θα εστιάσει στον έλεγχο και τη ρύθμιση για τα νέα προϊόντα καπνού. Οι δράσεις του άξονα αυτού θα αφορούν στην ανάπτυξη ενός νέου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου ελέγχου και παρακολούθησης των νέων προϊόντων καπνού.

Που απαγορεύεται πλέον το κάπνισμα

Έτσι όπως διαμορφώνεται πλέον η νέα εποχή χωρίς τσιγάρο το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους χώρους και καταστήματα αλλά και στα οχήματα που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Αναλυτικά που απαγορεύεται:

-Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε κλειστό δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, στον οποίο παρέχεται εργασία.

-Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) στο εσωτερικό ΟΛΩΝ των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Ως εξωτερικοί χώροι θεωρούνται όσοι είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι.

-Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε ΟΛΑ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) στα ΙΧ και ΔΧ οχήματα, που επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

-Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα (τσιγάρο, πούρο, πίπα, άτμισμα, θερμαινόμενα, ναργιλές κλπ) σε Νυκτερινά Κέντρα, Κέντρα Διασκέδασης, Καζίνο, Καταστήματα Τυχερών Παιγνίων.

-Τέλος, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ιδρύματα Α’ βάθμιας, Β’ βάθμιας και Γ’ βάθμιας εκπαίδευσης, σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους άθλησης και διασκέδασης ανηλίκων, αθλοπαιδιών, παιδότοπους, παιδικές χαρές, θεματικά πάρκα κλπ , καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο ανοικτό χώρο όταν υπάρχουν ανήλικοι.

Στη μάχη κατά του τσιγάρου και η γραμμή 1142

Καλώντας στο τετραψήφιο αριθμό «1142» ή αλλιώς η γραμμή «ενημέρωσης και βοήθειας», οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσουν βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρουν παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

Ζητώντας βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, τα στοιχεία του πολίτη καταγράφονται και εντός 48 ωρών, Επαγγελματίας Υγείας αναλαμβάνει να ενημερώσει και να καθοδηγήσει τον ενδιαφερόμενο σε κάποιο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος, όπου ειδικοί θα αναλάβουν την υποστήριξη της προσπάθειάς του.

Ταυτόχρονα, στο 1142, ο πολίτης, δίνοντας το ονοματεπώνυμό του, το τηλέφωνό του και εφόσον διαθέτει, το email του, μπορεί από χθες να αναφέρει παραβάσεις που ο ίδιος διαπιστώνει, που αφορούν στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Οι επώνυμες αναφορές ομαδοποιούνται και προωθούνται απευθείας στις Αρχές Ελέγχου ανά κατηγορία (Ελληνική Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομικές Διευθύνσεις Περιφερειών ή Λιμενικό Σώμα) και κατόπιν διενεργούνται έκτακτοι ή τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση την καταγγελίες που έχουν καταγραφεί στο σύστημα.

«Βαριά» τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Πρόστιμα - «φωτιά» περιμένουν τους παραβάτες καπνιστές στο πλαίσιο των νέων μέτρων και θα κυμαίνονται από 100 έως και 10.000 ευρώ ενώ αντίστοιχα τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα και για τους υπευθύνους σε καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος όπως εστιατόρια, Μπαρ, Κέντρα Διασκέδασης κα.

Αναφορικά με τα πρόστιμα, κυμαίνονται από 100 έως και 10.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, καπνιστής οδηγός που έχει μέσα στο αυτοκίνητο ανήλικα παιδιά θα πληρώσει πρόστιμο 1.500 ευρώ.

100 ευρώ θα πληρώνει κάθε καπνιστής σε μέσο μαζικής μεταφοράς, σταθμούς, λιμάνια, αεροδρόμια.

Το ίδιο πρόστιμο για όποιον καπνίζει σε νοσοκομείο ενώ 500 ευρώ θα πληρώνει ο υπεύθυνος διαχείρισης της παράβασης

Στα 10.000 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για καταστήματα άνω των 300 τ.μ. αν κάνει παράβαση για 5η φορά ενώ θα χάνει και την άδειά του.

«Παραθυράκια» αναζητούν οι επιχειρηματίες

Οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης εμφανίζονται αποφασισμένοι να βρουν «παραθυράκια» προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους «θεριακλήδες» πελάτες τους οι οποίοι εμφανίζονται αμετανόητοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν να καπνίζουν παρά τα «βαριά» πρόστιμα που τους περιμένουν.




Χαρακτηριστικό πάντως το πως οι Έλληνες φημίζονται για τις πατέντες που εφευρίσκουν προκειμένου, στην προκειμένη περίπτωση, να καπνίσουν είναι ένα βίντεο που έχει γίνει viral στο διαδίκτυο τις τελευταίες ώρες και δείχνει έναν άνδρα που βρήκε τον τρόπο να καπνίζει εντός καταστήματος, χωρίς να κινδυνεύει με πρόστιμο ούτε ο ίδιος, ούτε ο καταστηματάρχης. 

Στο βίντεο που κυκλοφορεί ο εν λόγω κύριος απολαμβάνει τον καφέ του και το τσιγάρο του, χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι για να φυσάει τον καπνό έξω από το μαγαζί, μέσα από μια τρύπα στον τοίχο.