Μια από τις πιο... αθόρυδες των τελευταίων χρόνων ήταν τελικά η 46η επέτειος του Πολυτεχνείου. Η παρουσία μεγάλου αριθμού αστυνομικών στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τους ταραξίες, καθώς πέρα από ορισμένα μεμονωμένα περιστατικά με αντιεξουσιαστές, η πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία και όλες οι λοιπές εκδηλώσεις, κύλησαν χωρίς μεγάλα προβλήματα.

Φυσικά δεν έλειψαν εντελώς οι εντάσεις, καθώς γύρω από τα Εξάρχεια υπήρξαν μεμονωμένα περιστατικά, ωστόσο, τα πράγματα κύλησαν ήρεμα στη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία και η αστυνομία έκανε έγκαιρες παρεμβάσεις όπου χρειαζόταν. Συγκεκριμένα, συνολικά 5.000 αστυνομικοί των ΜΑΤ, των ΥΜΕΤ, της ΔΙΑΣ, της ΔΡΑΣΗ (πρώην ΔΕΛΤΑ), της ασφάλειας, ακόμη και της Αντιτρομοκρατικής επιστρατεύτηκαν για την επέτειο και είχαν δημιουργήσει έναν κλοιό γύρω από τα Εξάρχεια προκειμένου να μην επιτρέψουν σε αναρχικούς να μετατρέψουν την περιοχή σε πεδίο μάχης, όπως και τους χώρους στο Πολυτεχνείο.

Μάλιστα είχε αποφασιστεί πως αν κριθεί απαραίτητο, θα γινόταν ακόμη και χρήση εκτόξευσης νερού. Από το πρωί η αστυνομία ήταν σε επιφυλακή και έκανε καταδρομικές επιθέσεις κατά των αντιεξουσιαστών, με στόχο να τους εμποδίσει να μετατρέψουν την πορεία σε πεδίο μάχης, ενώ από το προηγούμενο βράδυ είχαν παρθεί μέτρα, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι απομακρύνθηκαν από την περιοχή οι κάδοι σκουπιδιών, τους οποίους χρησιμοποιούν για οδοφράγματα οι αντιεξουσιαστές. Φυσικά, οι επιχειρήσεις στους χώρους της ΑΣΟΕΕ, τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν μεγάλης σημασίας, καθώς οι Αρχές κατάφεραν να κλείσουν τις γιάφκες που είχαν δημιουργήσει εντός του Πανεπιστημίου οι αντιεξουσιαστές, όπου είχαν μετατρέψει χώρους σε «εργοστάσιο» παραγωγής μολότοφ.

Εχοντας δύο drones στη διάθεσή της και ένα ελικόπτερο, η ΕΛ.ΑΣ έλεγχε κάθε σημείο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ισχυρός αριθμός αστυνομικών βρισκόταν έξω από πανεπιστήμια, πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, έτοιμοι να παρέμβουν αν χρειαστεί. Ακόμη και η Αντιτρομοκρατική ήταν σε επιφυλακή, καθώς υπήρχε ομάδα που προσπαθούσαν να συλλέξουν πληροφορίες, καθώς περιφέρονταν στους δρόμους που πραγματοποιούνταν η πορεία.

20.000 διαδηλωτές για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Από νωρίς το πρωί το κέντρο της πρωτεύουσας είχε γίνει φρούριο, με τους δρόμους να είναι κλειστοί. Σύμφωνα με την αστυνομία, συμμετείχαν 20.000 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 8.000 διαδήλωσαν με το μπλοκ του ΠΑΜΕ, στους 1.000 οι διαδηλωτές στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας μετείχε στην πρώτη σειρά και περίπου 11.000 στα υπόλοιπα μπλοκ.
Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν από τη μία το μεσημέρι, ενώ φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση με πορεία προς την πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης για την Αμερικανική πρεσβεία. Εκεί, έφτασε πρώτο το μπλοκ της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.
Η πορεία στην πρεσβεία κύλησε χωρίς προβλήματα και έτσι η αστυνομία είχε εστιάσει στα Εξάρχεια, όπου είχε σχηματίσει κλοιό γύρω από την περιοχή. Εκεί κατάφερε να σταματήσει δύο ομάδες κουκουλοφόρων που επιχείρησαν να ανέβουν σε ταράτσες κτιρίων για να εφοδιαστούν με πολεμοφόδια που έκρυβαν εκεί, ενώ στη διάρκεια της νύχτας υπήρξε ένας κλεφτοπόλεμος με την αστυνομία, ο οποίος οδήγησε συνολικά στη σύλληψη 28 ατόμων και συνολικά 41 προσαγωγές.
Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Βόλο, όπου κι εκεί η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές, σε μία βραδιά πάντως που σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ πιο ήρεμοι και χωρίς σοβαρά επεισόδια.

Εντύπωση προκαλεί πως στο στόχαστρο των εκδηλώσεων βρέθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις έφτασαν στην Αμερικανική πρεσβεία, κάποιοι τους γιούχαραν και μάλιστα τους πέταξαν και αντικείμενα, με αποδέκτες των αποδοκιμασιών να είναι οι Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Φίλης, Νίκος Τόσκας, Θοδωρής Δρίτσας, Στέλιος Παππάς και Θάνος Μωραΐτης. Δεν ξέφυγε η κατάσταση, αλλά δεν ήταν μόνο στην Αθήνα που έγιναν αποδέκτες αποδοκιμασιών. Και στα Χανιά έγιναν αποδέκτες αποδοκιμασιών, όπου η κατάσταση όμως ηρέμησε σχετικά γρήγορα.
Οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια
Το απόγευμα έγιναν δύο πετυχημένες επιχειρήσεις στις οδούς Σπύρου Τρικούπη και Στουρνάρη. Αρχικά, στις 5:10 ομάδα με μοτοσικλετιστές της ΕΛ.ΑΣ., δύο περιπολικά και άνδρες των ΜΑΤ κινήθηκαν στα Εξάρχεια εμπόδισαν και τελικά προσήγαγαν ομάδα 7 κουκουλοφόρων που επιχείρησαν να μπουν σε πολυκατοικία στη Σ. Τρικούπη. Οι νεαροί προσπάθησαν να ανέβουν σε ταράτσα, ενώ πάνω τους είχαν σακίδια στα οποία θα μετέφεραν πέτρες, μολότοφ και σπασμένα μάρμαρα.
Το «οπλοστάσιο» μαζί με αντιασφυξιογόνες μάσκες, βρισκόταν στην ταράτσα της πολυκατοικίας που βρισκόντουσαν, αλλά η ΕΛ.ΑΣ πρόλαβε να παρέμβει και δεν τους άφησε να ανέβουν. Οι προσαγωγές τους μάλιστα, μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
Λίγο μετά έγινε και δεύτερη επέμβαση, επί της οδού Στουρνάρη 4, όπου και πάλι κουκουλοφόροι προσπάθησαν να ανέβουν σε ταράτσα για να εφοδιαστούν με το «οπλοστάσιό» τους, αλλά κι εκεί τα ΜΑΤ τους σταμάτησαν έγκαιρα.
Η επιχείρηση συνολικά πήγε πολύ καλά για την ΕΛ.ΑΣ που εδώ και μέρες είχε προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη χθεσινή ημέρα. Μάλιστα, είχε αποφασίσει να κλείσουν από το μεσημέρι και τρεις σταθμοί του Μετρό (Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής), αλλά η πορεία πραγματοποιήθηκε χωρίς παρατράγουδα και έτσι οι σταθμοί τέθηκαν γρήγορα σε κυκλοφορία. Τα προβλήματα υπήρχαν μόνο γύρω από τα Εξάρχεια, αλλά όχι στους χώρους εντός του Πολυτεχνείου.


Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ δεν σταμάτησαν με τη λήξη των επεισοδίων, αφού τα ξημερώματα της Δευτέρας πραγματοποίησαν έφοδο στην οδό Στουρνάρη 4 στα Εξάρχεια. Μάλιστα είναι το ίδιο κτίριο που το βράδυ της Κυριακής οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει δύο διαδηλωτές με πολεμοφόδια.