Ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια η πορεία περίπου 20.000 διαδηλωτών για τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου που ξεκινάει από το κέντρο της Αθήνας. Η πορεία νωρίτερα είχε φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία, όπου έχει στηθεί ισχυρός φραγμός από κλούβες των ΜΑΤ. Στα Εξάρχεια η αστυνομία συνεχίζει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε πολυκατοικίες στις οδούς Σπ. Τρικούπη, Στουρνάρη και Σολωμού. Εχουν γίνει έξι συλλήψεις και έχουν εντοπισθεί σε δώμα πολυκατοικίας στη Σπ. Τρικούπη υλικά παρασκευής μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες, πέτρες και άλλα πολεμοφόδια. 

Νωρίτερα, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και με κεντρικό σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία», κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία.


Όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Παράλληλα ξεχωριστή πορεία κάνει το ΚΚΕ με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην αμερικανική πρεσβεία έφτασε πρώτο το μπλοκ της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Όπως έγραψε η Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, τη σημαία του Πολυτεχνείου έχουν στην κατοχή τους στελέχη της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ που έχουν αυτομολήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Η στήλη μάλιστα επιβεβαιώνεται πλήρως καθώς ανέφερε ότι «τη σημαία θα «κρατά» στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και ένα παλληκάρι από την ΑΣΟΕΕ ονόματι Αιμίλιος Ελ Κουρή, που, ενώ και αυτό έχει «μεταπηδήσει» στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σκοπεύει να είναι υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές για το Οικονομικό Επιμελητήριο, παριστάνει τον γραμματέα της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ» (δείτε εδώ).

Τα μέλη της ΠΑΣΠ μόλις έφτασαν στην Αμερικανική Πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.



Στην πορεία επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας

Στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου προς την αμερικανική πρεσβεία -που αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη- συμμετέχει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Με ανάλογη αμφίεση ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ σε «αλυσίδα» με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, την πρώην περιφερειάχη Αττικής Ρένα Δούρου και άλλα στελέχη του κόμματος.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί στο μήνυμα του Πολυτεχνείου με προσωπική του ανάρτηση στο Facebook: «Φέτος έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε εκεί», προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας και εξηγούσε: «Όχι μόνο γιατί οι παλιοί υμνητές της χούντας δεν βρίσκονται πια μόνο στο περιθώριο αλλά και σε κυβερνητικούς θώκους να ομνύουν στη κανονικότητα. Ούτε μόνο γιατί η άγρια καταστολή αναβαθμίζεται σε κυβερνητική στρατηγική αναγκαστικότητας. Θα είμαστε εκεί κυρίως για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στο κύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης αλλά και σε όσους έχουν προεξοφλήσει ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας».

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο όπου και άνοιξαν τη σημαία φωνάζοντας «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε». Στη συνέχεια το μπλοκ με τη σημαία συγκροτήθηκε πάλι και κινείται αυτή την ώρα προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκεται και ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης. Αυτήν την ώρα οι δρόμοι γύρω από την περιοχή των Εξαρχείων έχουν αποκλειστεί.



ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ανακοινώσει ότι έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στα οποία θα συμμετάσχουν 5.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερο, ενώ έχουν δοθεί σαφείς εντολές άμεσης επέμβασης σε περίπτωση επεισοδίων. Ο κύριος στόχος είναι να αποτραπούν, κατά το δυνατόν, τα επεισόδια, με περιορισμένη χρήση χημικών. Πάντως, πάντα στο τραπέζι είναι, εφόσον χρειαστεί, η χρήση μίνι ειδικών οχημάτων εκτόξευσης νερού.

Κλειστοί τρεις σταθμοί του μετρό, αλλαγές στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Όσον αφορά το μετρό, στις 15.00 θα κλείσει ο σταθμός του «Μέγαρο Μουσικής», ενώ στις 16.30 θα κλείσουν οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός». Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι ήδη σε εφαρμογή από τις 12 το μεσημέρι, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ). Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.