Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των parapolitika.gr, κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή στελεχών των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Υγείας, Δικαιοσύνης και Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου να δρομολογηθεί η λύση του προβλήματος των εγκαταλελειμμένων παιδιών στα νοσοκομεία παίδων Πεντέλης και «Αγία Σοφία».

Με τον αριθμό των εγκαταλελειμμένων παιδιών στην Α’ πανεπιστημιακή παθολογική κλινική, τμήμα ΠΚ3, του «Αγία Σοφία» να έχει φτάσει, κάποιες ημέρες, ακόμη και τα… 55, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ένας μικρός αριθμός προσφυγόπουλων, η κατάσταση στο νοσοκομείο «εκτροχιάζεται» πολύ συχνά. Η διοίκηση του ιδρύματος υποχρεώνεται, τότε, να βγάζει εκτός γενικής εφημερίας τη συγκεκριμένη κλινική, όπως συνέβη, για παράδειγμα, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία, μάλιστα, ένα από τα παιδιά τραυμάτισε, με αιχμηρό αντικείμενο, έναν εργαζόμενο, ο οποίος διακομίσθηκε σε νοσοκομείο ενηλίκων για τις πρώτες βοήθειες.

Τρεις κατηγορίες

Τρεις είναι οι κατηγορίες των παιδιών, τα οποία «φιλοξενούνται» σε κλινικές των νοσοκομείων παίδων Πεντέλης και «Αγία Σοφία», διευκρίνισε πολύ πρόσφατα, στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΤΙΚΑ, ο πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας (ΠΕΕ), Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών:

«Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν όλα εκείνα τα παιδιά, που προέρχονται από οικογένειες οι οποίες δεν μπορούν να τα φροντίσουν υλικά και ψυχολογικά. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τα κακοποιημένα ή/και παραμελημένα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των αναφερόμενων περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ η τρίτη κατηγορία αφορά τα “ασυνόδευτα” προσφυγόπουλα».

Ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος μας εξηγεί επίσης ότι «όλα αυτά τα περιστατικά με μεγάλη ευκολία παραπέμφθηκαν στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά και να μην έχουν την κατάλληλη φροντίδα, γιατί η μακρόχρονη παραμονή στο νοσοκομείο τα επιβαρύνει και σωματικά και ψυχικά. Παράλληλα, ο μεγάλος αριθμός των περιστατικών στερεί το δημόσιο σύστημα Υγείας από τη δυνατότητα να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή να περιθάλψει τα περιστατικά τα οποία έχουν, πράγματι, ανάγκη από υπηρεσίες Υγείας».

Μάλιστα, όσον αφορά αυτό καθ’ εαυτό το φαινόμενο των εγκαταλελειμμένων παιδιών στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας μας, ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος κάνει λόγο για ένα «σύνθετο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο, το οποίο έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της πολύπλευρης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, αλλά και της μακράς διάρκειάς της».

Τέλος, χαρακτηριστικό της έκτασης και του βάθους του φαινομένου στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι μόνο το νοσοκομείο παίδων της Αθήνας «Αγία Σοφία» έχει φτάσει στο σημείο να «φιλοξενήσει» συνολικά, στη διάρκεια ενός έτους, ακόμη και… 300 εγκαταλελειμμένα παιδιά!