Έτοιμη για το χειρότερο σενάριο είναι η ΕΛΑΣ ενόψει της 46ης επετείου εορτασμού του Πολυτεχνείου.

Μετά μάλιστα και από τα τελευταία 24ωρα που μεταξύ άλλων περιελάμβαναν την «κάθαρση» των στρατηγείων των αντιεξουσιαστών σε ΑΣΟΕΕ και άλλα υπό κατάληψη κτίρια της Αθήνας η Αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει τους ταραξίες.

Τα μέτρα της ΕΛΑΣ ήδη βρίσκονται σε ισχύ, ενώ υπάρχουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις εκδηλώσεις της επετείου της 17ης Νοεμβρίου σε πολλές πόλεις της χώρας. Πιο συγκεκριμένα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στα οποία θα συμμετέχουν 5.000 αστυνομικοί, δύο drones και ελικόπτερο.

Παράλληλα, από το πρωί της Παρασκευής όπου και ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις μνήμης, συνεργείο προχώρησε στην απομάκρυνση των πινακίδων τηλεματικής που ενημερώνουν τους επιβάτες τον χρόνο άφιξης των λεωφορείων και των τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνείο, προκειμένου να μην καταστραφούν σε τυχόν επεισόδια.

Το σχέδιο για «αναίμακτη» επέτειο

Προληπτικές προσαγωγές, ανακαταλήψεις κτιρίων, ενεργοποίηση της πολυπληθούς μηχανοκίνητης ομάδας ΔΕΛΤΑ, εκτεταμένες έρευνες, περιπολίες αστυνομικών με πολιτικά και μεγαλύτερη συνδρομή από την Εισαγγελία περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το σχέδιο δράσης της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει του εορτασμού των 45 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και της επετείου δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008.

Οι τελευταίες, συνεχείς βίαιες διαδηλώσεις των αντιεξουσιαστών, ο πετροπόλεμος από μπαλκόνια πολυκατοικιών και τα κατειλημμένα κτίρια των Εξαρχείων προβληματίζουν την Αστυνομία λόγω του αυξημένου κινδύνου πρόκλησης ατυχημάτων και σωματικών βλαβών. Το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. στρέφεται στην με τη λιγότερη δυνατή χρήση βίας εξουδετέρωση των διαφόρων ομάδων αντιεξουσιαστών με προσαγωγές και απευθείας συλλήψεις όσων «σχεδιάσουν ή υποκινήσουν» επεισόδια. Μια μεθοδολογία που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια, μετά τα όσα τραγικά είχαν συμβεί στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1995.
Γύρω από το Οικονομικό, το Πολυτεχνείο, τη Νομική και άλλες μεγάλες σχολές στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, υπάρχει ήδη συνεχής αστυνόμευση, ώστε να αποτραπεί η είσοδος επίδοξων καταληψιών, όπως συνέβη προ ημερών στο κτίριο της ΑΣΟΕΕ, όπου τα ΜΑΤ δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν, καθώς οι «παρείσακτοι» είχαν εισχωρήσει νωρίτερα ανάμεσα σε χιλιάδες ανυποψίαστους φοιτητές.

Το βάρος στα Εξάρχεια

Στο επίκεντρο των μέτρων ασφαλείας θα είναι και φέτος η περιοχή των Εξαρχείων, όπου συνηθίζουν να δρουν οι κουκουλοφόροι μετά το τέλος της μεγάλης πορείας με συγκρούσεις με την ΕΛΑΣ. Αξιωματικοί της Αστυνομίας εκτιμούν ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν θα χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια επιθέσεων αλλά το πεδίο συγκρούσεων θα μεταφερθεί στα Εξάρχεια. Πιθανότατα με παρκούρ επιθέσεων από τις ταράτσες κτιρίων .

Τα δύο drones και το ελικόπτερο θα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στο Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα η Αστυνομία και να αντιδράσει ανάλογα. Σημειώνεται, ότι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται και αστυνομικοί με πολιτικά.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Σύμφωνα με σχόλια επιτελών της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής για παλαιούς... περίοικους του εξτρεμισμού «πολλές δικογραφίες του 1995 περιλαμβάνουν διαρκή εγκλήματα». Συνακόλουθα, δε, και σε συνάρτηση με την επικείμενη αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα σε βάρος των εμπλεκομένων σε τρομοκρατικές πράξεις, «θα υπάρξουν συνέπειες αν διαπιστωθεί υποκίνηση των διαδηλώσεων από την πλευρά σας». Επιπλέον, ελέγχεται με ιδιαίτερη προσοχή η αξιόποινη συμπεριφορά αλλοδαπών που ήλθαν λαθραία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και διαβιούν εκτός καταυλισμών υπό άγνωστες συνθήκες σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Πρόκειται για τον αποκαλούμενο «στρατό μισθοφόρων», αχαρτογράφητο κατά το μάλλον ή ήττον. Πολλά «μέλη» του έχουν συλληφθεί εσχάτως σε τέσσερα κτίρια στο Πεδίον του Αρεως, στην Αχαρνών και στη Νεάπολη Εξαρχείων. Το ιδιότυπο αυτό κύκλωμα έχει αλλοδαπούς συντονιστές που διαθέτουν τον «στρατό» σε πορείες, καταλήψεις, διακίνηση μικροποσοτήτων ναρκωτικών και λαθραίων τσιγά-ρων, με μεροκάματο 30 ευρώ ημερησίως. Σημειώνεται ότι εδώ εστιάζεται η μεγά-λη ανησυχία της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΥΠ. «Μόνον ενδείξεις έχουμε για το πόσοι είναι και πώς καταφέρνουν να ανανεώνονται», λένε αξιωματούχοι της Αντιτρομοκρατικής, καθώς από το 2015 εισήλθαν στη χώρα πάνω από 1,6 εκατομμύρια λαθρομετανάστες, εκ των οποίων «ξέμειναν» επισήμως 70.000 και ανεπισήμως ακόμα και 300.000, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται οι 42.000 του εφετινού τετραμήνου Ιουλίου - Οκτωβρίου.

Το «οπλοστάσιο»

Για τις πληροφορίες περί δημιουργίας νέου οπλοστασίου του εγχώριου τρόμου, τα πράγματα δεν είναι τόσο σαφή. Η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι έχει σαφή αντίληψη για τις κινήσεις των προσφάτως αποφυλακισθέντων τρομοκρατών που ανέπτυξαν σχέσεις με ποινικούς στη διάρκεια της κράτησής τους, όμως φαίνεται πως υπάρχουν κι άλλα «κανάλια» ανεφοδιασμού. Για παράδειγμα, καίρια ερωτήματα για την κλοπή του πολεμικού υλικού από τις αποθήκες της Ναυτικής Βάσης της Λέρου δεν έχουν μέχρι σήμερα απαντηθεί. Μεταξύ των κλαπέντων εί-ναι 6 οπλοβομβίδες, 22 χειροβομβίδες, 2 ρουκετοβόλα, 30 μέτρα βραδύκαυστο φιτίλι, μεγάλος αριθμός καπνογόνων και 2 νάρκες. Μάλιστα σημαντικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πιστεύουν ότι οι δράστες ή οι εντολείς τους ενδεχομένως πώλησαν ή αντάλλαξαν τα πυρομαχικά με ημιαυτό-ματα Καλάσνικοφ προηγούμενης τεχνο-λογίας, τα οποία αποσύρονται και πωλούνται όσο-όσο, λόγω της έκδοσης του νέου μοντέλου τύπου ΑΚ - 203. Σημειωτέον ότι το ΑΚ - 203 έχει το ίδιο διαμέ-τρημα (7,62Χ 39) με το κλασικό ΑΚ - 47, αλλά «χρησιμοποιεί» διαφορετική σφαίρα (7,62 έναντι 5,56 στο ΑΚ), ενώ είναι πολύ εξελιγμένο σε ταχύτητα και στοχευτική επίδοση. Τέτοια προηγούμενου τύ-που αχρησιμοποίητα τυφέκια διατίθενται πλέον στην ντόπια «αγορά» από «τυχαίους αλλοδαπούς προς πάσα κατεύθυνση έναντι πινακίου φακής», εκτιμούν αξιωματούχοι της Ασφάλειας.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα – Ποιοι δρόμοι κλείνουν και ποια ΜΜΜ «σταματούν»

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύουν, σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω των εκδηλώσεων για την «46η Επέτειο του Πολυτεχνείου», στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέχρι την πλατεία Κάνιγγος, σήμερα Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή και από τις 12:00 αύριο Κυριακής 17 Νοεμβρίου 2019, ημέρα της πορείας, ενώ θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου στους οδικούς άξονες της Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε κυκλοφοριακές συνθήκες.

Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση της «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).
Συγκεκριμένα με εντολή της αστυνομίας αύριο, στις τρεις μετά το μεσημέρι, θα κλείσει ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ Μέγαρο Μουσικής.

Αντίστοιχα, στις 4 και μισή το απόγευμα θα κλείσουν επίσης οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ Σύνταγμα και Ευαγγελισμός.

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Η αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς, από σήμερα έως και αύριο Κυριακή, να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και γύρω από την πρεσβεία των Η.Π.Α, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.