Την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας και την κατάσταση στην Ελλάδα, θα αξιολογήσουν αύριο οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την κατάσταση των προσφύγων από τη Συρία και τα αποτελέσματα της οικονομικής ενίσχυσης της ΕΕ στην Τουρκία.

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής θα συζητήσουν με τον Έλληνα υπουργό για την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και στη συνέχεια θα μιλήσουν για τα «αποτελέσματα της Δήλωσης» αλλά και για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Υπηρεσίας για τη Στήριξη του Δικαιώματος Ασύλου και των Γιατρών χωρίς Σύνορα.

Κατά την αυριανή συζήτηση αναμένεται να δοθεί έμφαση, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΕΚ, στη Διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες προς στην Τουρκία, η οποία συστάθηκε το 2015 «για να βοηθήσει τις αρχές της Τουρκίας που συνδράμουν πρόσφυγες στο έδαφός της. Η Διευκόλυνση διαχειρίζεται πόρους ύψους 6 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εκταμιευθεί μέχρι το 2025».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), από τα 5,6 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων παγκοσμίως, η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 3,7 εκατομμύρια.