Κλιμακώνεται η ένταση σε όλη τη χώρα για το μεταναστευτικό, καθώς πυκνώνουν τα περιστατικά διαμαρτυριών και «μπλόκων» από κατοίκους και τοπικούς φορείς, για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Οι ροές, πάντως, συνεχίζονται. Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι το τελευταίο τετράμηνο έφτασαν στα νησιά πάνω από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό ήταν το επεισόδιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα Γιαννιτσά, όπου κάτοικοι επιχείρησαν να εμποδίσουν την εγκατάσταση μεταναστών σε ξενοδοχείο της περιοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση.

Είχε προηγηθεί, 24 ώρες νωρίτερα, αντίστοιχο περιστατικό στο λιμάνι της Κω, όπου εκτός από πολίτες, στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο δήμαρχος του νησιού, εμποδίζοντας την αποβίβαση των μεταναστών από το πλοίο που τους μετέφερε.

Αλλά και στο Σιδηρόκαστρο Σερρών υπήρξε ένταση, ενώ προ ημερών ένα ακόμα ανάλογο περιστατικό καταγράφηκε στην περιοχή των Βρασνών Θεσσαλονίκης, όπου στήθηκε μπλόκο για να μην προσεγγίσουν 400 μετανάστες από τη Σάμο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων ανέφερε πως «η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών είναι καθήκον της Πολιτείας. Τίποτα δεν μπορεί να επιβάλλεται στις τοπικές κοινωνίες. Για να έχουμε όμως την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια ακατάπαυστα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος, όμως, έσπευσε να προειδοποιήσει ότι το ζήτημα είναι μεγάλο και είναι εδώ για να μείνει. «Για αυτό χρειαζόμαστε αντοχή. Θα μετρηθούμε όλοι στο αν σε ένα ζήτημα που έχει εθνική διάσταση είμαστε όλοι μαζί» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων», ενώ συμπλήρωσε πως αν χρειαστεί θα ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα.

«Γίνεται μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μυτιλήνη και στη Σάμο γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαρκής ροή μεταναστών προς τα νησιά μας και προς την πατρίδα μας. Συντονισμένα και οργανωμένα υπάρξει μετακίνηση ενός αριθμού μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Το αντιμετωπίζουμε με σχέδιο. Είναι δύσκολο. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες.»