Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν, πλέον, να μεταφέρουν στα ελληνικά νησιά σε καθημερινή βάση οι διακινητές από τα παράλια της Τουρκίας, καθώς η γειτονική χώρα φέρεται να έχει ελαστικοποιήσει τους ελέγχους που υποχρεούται να διεξάγει, με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ τα τουρκικά στρατεύματα παραμένουν στη Συρία και το σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας και την εκδίωξη των Κούρδων διατηρείται ενεργό, η Άγκυρα φέρεται να ανοίγει σταδιακά την κάνουλα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, πιέζοντας για μία καλύτερη συμφωνία και περισσότερα χρήματα από τις Βρυξέλλες.

Μόνο την Τετάρτη, η ελληνική ακτοφυλακή και οι δυνάμεις της Frontex, εντόπισαν και διέσωσαν 284 άτομα, σε 11 διαφορετικά περιστατικά, στις θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά των νησιών Λέσβου, Κω, Σάμου, Λέρου και Χίου.

Ο κύριος όγκος των προσφύγων και μεταναστών μεταφέρθηκε στα hotspot της Σάμου και της Λέσβου, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πάνω από τα όρια. Πιο συγκεκριμένα, στη Χίο κατέφτασαν 31 άτομα, στην Κω μεταφέρθηκαν άλλα 56 άτομα, στη Λέσβο εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 83 άτομα, στη Σάμο μεταφέρθηκαν άλλα 108 άτομα και στη Λέρο άλλα 6.

Πιο αναλυτικά:

1)Στον εντοπισμό και τη διάσωση 31 αλλοδαπών προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ειδικότερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Χίου για την ύπαρξη ενός Ι/Φ σκάφους στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Ψαρών με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Άμεσα απέπλευσαν προς την ανωτέρω θαλάσσια περιοχή δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισαν το εν λόγω ιστιοφόρο, ενώ υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, τέσσερις εκ των 31 συνολικά αλλοδαπών επιβαινόντων, οι οποίοι έχρηζαν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αφού μετεπιβιβάστηκαν σε σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μεταφέρθηκαν στο λιμένα Βολισσού Χίου και στη συνέχεια διακομίστηκαν με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο ''ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ'' Γενικό Νοσοκομείο Χίου, από όπου και εξήλθαν. Παράλληλα, πλήρωμα του δεύτερου σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των υπολοίπων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου, ενώ το ιστιοφόρο σκάφος ρυμουλκήθηκε από το Α/Κ ''ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ζ ΙΙ'' Ν.Χ. 241 στο λιμένα Νέας ιχθυόσκαλας Χίου. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 35χρονος Κυβερνήτης ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ο διακινητής, ενώ κατασχέθηκε το ιστιοφόρο σκάφος.

2)Στον εντοπισμό και τη δύο αλλοδαπών προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ειδικότερα, πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά ν. Ψερίμου δύο αλλοδαπούς κολυμβητές, ενώ υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωσή τους. Στη συνέχεια, αφού μεταφέρθηκαν στον επιβατικό λιμένα Κω, μετέβησαν για την παροχή των πρώτων βοηθειών στο Γενικό Νοσοκομείο Κω, από όπου και εξήλθαν.

3)Στον εντοπισμό και τη διάσωση 46 αλλοδαπών προέβη, πρωινές ώρες σήμερα, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019''. Συγκεκριμένα, το σκάφος FRONTEX εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή νότια ν. Λέσβου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των εν λόγω αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης, ενώ συνελήφθη εξ αυτών ο 23χρονος χειριστής της λέμβου. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

4)Στον εντοπισμό και τη διάσωση εννέα αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Ειδικότερα, πλήρωμα περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή “ΛΑΜΠΗ” ν. Κω πνευστή κωπήλατη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των εν λόγω αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον επιβατικό λιμένα ν. Κω. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

5)Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Κω για την ύπαρξη πνευστής κωπήλατης λέμβου με εννέα αλλοδαπούς επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή “ΛΑΜΠΗ” ν. Κω. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, καθώς και υπό την επιτήρηση περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η ανωτέρω λέμβος ρυμουλκήθηκε από το Α/Κ “ΠΑΝΑΓΙΑ” Σ.Κω 197, ενώ οι εν λόγω αλλοδαποί αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμένα ν. Κω.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

6)Στον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό 60 αλλοδαπών προέβη, πρωινές ώρες σήμερα, πλωτό σκάφος της δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019''. Ειδικότερα, το ανωτέρω πλωτό, εντόπισε στην περιοχή “ΑΓΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ” ν.Σάμου τους εν λόγω αλλοδαπούς, τους οποίους απεγκλώβισε, επιβίβασε επί του σκάφους και στη συνέχεια μετέφερε στο λιμένα Βαθέος Σάμου. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

7)Στον εντοπισμό 37 αλλοδαπών προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μήθυμνας, στην περιοχή ''ΤΣΟΝΙΑ'' ν. Λέσβου, οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί επί της ακτής, ενώ εντοπίστηκε μεταξύ αυτών ο 36χρονος αλλοδαπός χειριστής της λέμβου που τους μετέφερε, ο οποίος και συνελήφθη. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Μήθυμνας.

8)Στον εντοπισμό και τη διάσωση 45 αλλοδαπών προέβη, πρωινές ώρες σήμερα, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019''. Συγκεκριμένα, το ανωτέρω πλωτό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ν. Σάμου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του σκάφους FRONTEX προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μαλαγαρίου Σάμου, όπου συνελήφθη ο 23χρονος αλλοδαπός χειριστής της λέμβου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Καρλοβασίου.

9)Στον εντοπισμό τριών αλλοδαπών καθώς και στη σύλληψη των δύο αλλοδαπών διακινητών τους ηλικίας 46 και 33 ετών, προέβησαν, μεσημβρινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμεναρχείου Σάμου. Συγκεκριμένα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Σάμου για τον εντοπισμό ύποπτου ταχύπλοου σκάφους στην περιοχή «Ψιλής Άμμου» ανατολικά ν. Σάμου, το οποίο αποβίβασε σε βραχώδη περιοχή τρία άτομα. Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής Πυθαγορείου, του Γραφείου Ασφάλειας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Σάμου όπου με την συνδρομή του σκάφους «ΑΝΕΜΟΣ» Σ.Π. 81 εντόπισαν και περισυνέλεξαν από τη θάλασσα του δύο αλλοδαπούς διακινητές, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαφύγουν. Στη συνέχεια στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας της Λιμενικής Αρχής Σάμου εντόπισαν τους τρεις (03) αλλοδαπούς στην ευρύτερη χερσαία περιοχή «ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ», όπου μαζί με τους διακινητές οδηγήθηκαν στη Λιμενική Αρχή Σάμου, όπου διενεργεί την προανάκριση .

10)Στον εντοπισμό και τη διάσωση 36 αλλοδαπών προέβη, πρωινές ώρες σήμερα, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019''. Συγκεκριμένα, το ανωτέρω πλωτό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του σκάφους FRONTEX προέβη στην ασφαλή μετεπιβίβαση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον επιβατικό λιμένα Κω. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

11)Στον εντοπισμό και τη διάσωση έξι αλλοδαπών προέβησαν, μεσημβρινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Φαρμακονησίου, πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο στην οποία επέβαιναν οι εν λόγω αλλοδαποί. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον λιμένα Αγίας Μαρίνας ν. Λέρου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.