Νεκροί εντοπίσθηκαν και ανασύρθηκαν λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα η μητέρα και ο αδελφός του δημοσιογράφου Παναγιώτη Μαυρίκου, που είχε σκοτωθεί το 2016 στην Αττική οδό, όταν το πολυτελές του αυτοκίνητο είχε τυλιχθεί στις φλόγες (δείτε εδώ). Μάνα και γιος επέβαιναν στο αυτοκίνητο το οποίο έπεσε κάτω από άγνωστες συνθήκες στη θάλασσα στην περιοχή του Νέου Μώλου Δραπετσώνας. Οι σοροί που ανασύρθηκαν από βατραχανθρώπους του Λιμενικού μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά.

Όσοι έμαθαν για τον θάνατό τους ανακάλεσαν στη μνήμη τους τον θάνατο του Παναγιώτη Μαυρίκου, το 2016. Πιο συγκεκριμένα, ο 42χρονος εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος, οδηγός της μοιραίας Porsche που πήρε φωτιά στην Αττική Οδό, είχε απασχολήσει πρόσφατα τη Δικαιοσύνη με το κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων. Επρόκειτο για έναν από τους τρεις δημοσιογράφους που συνελήφθησαν τον περασμένο Φεβρουάριο με τις κατηγορίες της εκβίασης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και δωροδοκίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Μετά τις απολογίες τους, ο ανακριτής είχε κρίνει αποφυλακιστέους τους Παναγιώτη Μαυρίκο και Χρήστο Φράγκου και προφυλακιστέο τον Τάκη Μουσσά.

Ο εκδότης της «Ακρόπολης» είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Το κύκλωμα ξεσκεπάστηκε μετά τις καταγγελίες της Αμαλίας Κάντζου, υπεύθυνης του γραφείου Τύπου της ΕΥΔΑΠ, και ηχογραφημένες συνομιλίες από τον υπερκοριό της ΕΥΠ.

Το θρίλερ της σύλληψής του

Πριν από τη σύλληψή του είχε εκτυλιχθεί ολόκληρο θρίλερ, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αστυνομία πήγε στο γραφείο του Μαυρίκου για να τον συλλάβει, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η επικεφαλής του γραφείου Τύπου της ΕΥΔΑΠ, από την οποία εκβιαστικά αποσπούσαν χρήματα τα μέλη του κυκλώματος. Ο εκδότης δεν βρισκόταν στο γραφείο του και η αστυνομία εντόπισε το σπίτι του και κατευθύνθηκε προς τα εκεί για να τον συλλάβει. Ωστόσο, ο Μαυρίκος επιχείρησε να διαφύγει της σύλληψης από τούνελ που διαθέτει το σπίτι του! Η αστυνομία τον κυνήγησε και συνελήφθη λίγο πιο μακριά.

Στο υπόμνημά του προς τον ανακριτή, ο Π. Μαυρίκος είχε δηλώσει άγνοια για τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως βρέθηκε στο «στόχαστρο» πολιτικών επιδιώξεων εξαιτίας της αδέσμευτης δημοσιογραφικής του πένας. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήταν μια συνηθισμένη διαδικασία διαφημιστικής καταχώρησης. Είμαι θύμα πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων εξαιτίας της αδέσμευτης δημοσιογραφικής μου πένας. Η δικογραφία είναι αποτέλεσμα κατασκευής με σκοπό την ηθική και σωματική εξόντωσή μου και την απαξίωση του δημοσιογραφικού και επαγγελματικού μου προφίλ».

Οπως διατεινόταν ο Π. Μαυρίκος, «το όνομά μου και η εφημερίδα μου χρησιμοποιήθηκαν από τον Μουσσά στις συνομιλίες του με την Κάντζου, σαφώς εν αγνοία μου, είτε για να δείξει τις δυνατότητες επιρροής, που στην πραγματικότητα στερείται, και να εντυπωσιάσει, είτε επειδή σκόπιμα χρησιμοποιήθηκε από τη στενή φίλη του Κάντζου». Μάλιστα ο Π. Μαυρίκος υποστήριξε ότι μέσα από τις συνομιλίες προκύπτει πως Μουσσάς και Κάντζου είχαν ερωτική σχέση, γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο εκβίασης σε βάρος της, αφύ το κλίμα είναι πάντοτε εύθυμο και χαλαρό.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε επίσης ότι η εφημερίδα που εκδίδει, η «Ακρόπολη», στηρίζει εδώ και χρόνια τον δεξιό χώρο και ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να υποστηρίξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σε άλλο σημείο του υπομνήματός του ανέφερε: «Λόγω των θεμάτων που καλύπτω και των προτάσεών μου, που είναι προσωπικές απόψεις και όχι κατευθυνόμενες από συμφέροντα, έχω αναπόφευκτα δημιουργήσει πολλούς αντιπάλους και ανταγωνιστές που κρυφά και φανερά έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να με βλάψουν».

Μετά την απόφαση αποφυλάκισής του, ο συνήγορος του εκδότη Π. Μαυρίκου, Αλέξης Κούγιας, είχε δηλώσει: «Ήταν ένα πολύ δύσκολο τριήμερο. Νομίζω οτι προσπάθησα να ενημερώσω για το μέγεθος της υπόθεσης. Τα στοιχεία σε βάρος του πελάτη μου ήταν απειροελάχιστα κι αυτό διαπιστώθηκε από την απόφαση». Η μητέρα του Παναγιώτη Μαυρίκου, που τον περίμενε έξω από το γραφείο του ανακριτή, φώναξε: «Η αλήθεια έλαμψε!».

Ποιός ήταν ο Π. Μαυρίκος

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος ξεκίνησε ως υπάλληλος της ΔΕΗ, όπου γνώρισε και τη μετέπειτα σύζυγό του Ευαγγελία, με την οποία απέκτησε μία κόρη, τη Σοφία. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία, περνώντας από το κανάλι ΤΗΛΕΑΣΤΥ του Γιώργου Καρατζαφέρη. Ακολούθησε η εκδοτική του πορεία. Δημιούργησε τον όμιλο «Μαυρίκος Ελληνικός Τύπος Α.Ε.». Εξέδωσε αρχικά την ιστορική «Μεσημβρινή», ωστόσο έχασε τη δικαστική διαμάχη με την οικογένεια Βαρδινογιάννη στην οποία ανήκε ο τίτλος.

Ακολούθησε η έκδοση εφημερίδων με ιστορικούς τίτλους, όπως η «Ακρόπολη», ο «Ελληνικός Βορράς», η «Επικαιρότητα» και οι «24 Ωρες». Οι χαμηλές κυκλοφορίες των εφημερίδων του δεν εμπόδισαν τη λήψη κρατικής διαφήμισης, με πολλούς να εγείρουν ενστάσεις για το δυσανάλογο σε σχέση με την απήχηση που είχαν τα ΜΜΕ του με το τίμημα της διαφήμισης που εισέπραττε.

Χρημάτισε και υποδιοικητής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής. Το όνομά του πυροδότησε και κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Π. Μαυρίκος ήταν στο pay roll της ΝΔ, με την κυβέρνηση να ζητά εξηγήσεις από την ηγεσία του «γαλάζιου» κόμματος. Το 2015 ίδρυσε και το κόμμα «ΔΕΞΙΑ – Νέο Δεξιό Κόμμα».