Για πρώτη φορά πρωθυπουργός -ο Κυριάκος Μητσοτάκης- παρακολούθησε από κοντά νυχτερινή άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του «Παρμενίωνα».

Και επίσης για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια η νυχτερινή άσκηση του «Παρμενίωνα», που σχεδόν παγίως υλοποιείται στην περιοχή της Θράκης και του Εβρου, πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερς και επισήμων. Ηταν δηλαδή «ανοιχτή».

Η απόκρουση του εχθρού

Η απόκρουση του εχθρού έγινε με ομοβροντία πυρών από τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός. Με πυρά από τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι, με βολές από το πυροβολικό, από τα άρματα μάχης LEO2Hel, βομβαρδισμό στόχων από μαχητικά F-16.

Και όλα αυτά τη νύχτα, υπό τα βλέμματα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου, της στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και βουλευτών.

Η αποτελεσματική -σε εικόνα και ουσία- απάντηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ολοκληρώθηκε με επιθετική ενέργεια: την κατάληψη ζωτικού εδάφους του «εχθρού».

Μετά το τέλος της άσκησης τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Αμυνας στάθηκαν στη δύναμη αποτροπής του Ελληνικού Στρατού.

«Με το τέλος, λοιπόν, αυτής της άψογης άσκησης που φέρει μάλιστα το όνομα του μεγάλου Μακεδόνα Στρατηγού, μπορώ να το πω ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας -και πιστεύω διερμηνεύοντας τα αισθήματα του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας- μπορώ να το πω με σιγουριά και με υπερηφάνεια: Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, αγαπητοί συμπολίτες μας μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η άμυνα της χώρας μας βρίσκεται σε καλά, σε στιβαρά, σε στέρεα χέρια» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό που είδαμε είναι αυτό που εννοούσα όταν είχα πει προ ολίγου στην Βουλή ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι το ξίφος της Ελλάδας είναι η κόψη του σπαθιού η τρομερή» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος από το πεδίο βολής «Αετός» στην Αλεξανδρούπολη.