Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα καθώς το πρόβλημα μοιάζει σταδιακά να γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να διαχειριστεί, λίγους μήνες μετά την εκλογή της, το ζήτημα, με δεδομένο ότι η ιδεοληπτική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απεδείχθη αναποτελεσματική.

Μέσα σε 10 λεπτά σήμερα, στη Λέσβο, έκαναν απόβαση δεκάδες (ορισμένες πληροφορίες μιλούν για εκατοντάδες) μετανάστες, με βάρκες, από τα τουρκικά παράλια. Και ενώ στο κέντρο της Μόριας βρίσκονται ήδη περί τους 13.000 μετανάστες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, δεν σταματούν να φθάνουν και νέοι μετανάστες. Σήμερα, μετά από αρκετές μέρες κατά τις οποίες είχε καταγραφεί μείωση των ροών, κατεγράφη ένα μαζικό κύμα άφιξης προσφύγων και μεταναστών.

Πέτσας: Να διεθνοποιήσουμε το μεταναστευτικό

Στη διεθνοποίηση του μεταναστευτικού προβλήματος αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών (δείτε εδώ).

Ο ίδιος εξήγησε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:

1. Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
2. Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο ή η αίτησή τους απορρίπτεται.
3. Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.
4. Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.
5. Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.
6. Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:

(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.
(β) Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, κύριο Σοϊλού.
(γ) Επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.
(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης-18ης Οκτωβρίου.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Το βασικό σχέδιο της κυβέρνησης κινείται στους εξής άξονες: Αυστηροί κανόνες για το άσυλο, γοργότεροι ρυθμοί αναχώρησης των αιτούντων που δεν δικαιούνται, κλειστά κέντρα κράτησης, μεταφορά των προσφύγων σε σπίτια και ξενοδοχεία και διεθνοποίηση του προβλήματος.

Αναφορικά με το πρώτο, με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό.

Τι θα γίνει με όσους δεν δικαιούνται άσυλο

Η κυβέρνηση προχωρά στην κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

Επιπλέον, αποφάσισε ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναμένεται να τρέξει τις διαδικασίες για την παροχή ασύλου, καταθέτοντας την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη στέγαση 40.000 προσφύγων σε διαμερίσματα και 16.000 σε τουριστικά καταλύματα σε όλη τη χώρα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στη Σκάλα Συκαμιάς προσεγγίζουν δύο έως τέσσερις βάρκες γεμάτες μετανάστες και μία ακόμη από την πλευρά του αεροδρομίου. Αν και οι πληροφορίες είναι ακόμη συγκεχυμένες, υπολογίζεται πως σε κάθε βάρκα επιβιβάζονται περισσότεροι από 60 πρόσφυγες και μετανάστες. Η πρώτη ενημέρωση που είχε το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης είναι για τέσσερις βάρκες με μεγάλο -αλλά άγνωστο- αριθμό μεταναστών-προσφύγων.

Σημειώνεται πως όλα αυτά καταγράφονται την ώρα που η κατάσταση στη Μόρια μοιάζει έκρυθμη και η κυβέρνηση επιχειρεί να εκτονώσει τον προσφυγικό καταυλισμό. Ανάσχεση ροών, επίσπευση ασύλου, διεθνοποίηση του θέματος: Η πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. Άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, μητέρες με μωρά παιδιά στην αγκαλιά τους διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης στον καταυλισμό της Μόριας και ζητούν να μετακινηθούν άμεσα από εκεί. Μάλιστα κάποιες γυναίκες κρατούν στα χέρια τους μεγάλα χαρτόνια στα οποία έχουν γράψει συνθήματα όπως «Η Μόρια είναι κόλαση».

Από εκεί και πέρα, κάποια στιγμή οι μετανάστες τύλιξαν έναν άνθρωπο με σεντόνι και τον περιέφεραν ως νεκρό, θέλοντας να δείξουν πως μέσα στη Μόρια είναι ουσιαστικά νεκροί. Στη συνέχεια εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως αφγανικής καταγωγής, έφυγαν από τον καταυλισμό και ξεκίνησαν πορεία διαμαρτυρίας στη νησί, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.



Διαμαρτυρία με «νεκρό»

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στον καταυλισμό των προσφύγων στη Μόρια, όπου οι πρόσφυγες εκτός από την καθιστική διαμαρτυρία, προχώρησαν και σε αναπαράσταση συνθηκών περιφοράς «νεκρού».

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, συγκεκριμένα, τύλιξαν έναν άνδρα με λευκό σεντόνι και τον περιέφεραν ως νεκρό, θέλοντας να δείξουν ότι είναι ουσιαστικά νεκροί στον καταυλισμό της Μόριας.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης υποστηρίζουν ότι ζουν σε συνθήκες «ασφυξίας».

Ύπατη Αρμοστεία: 10.258 μετανάστες έφτασαν μόνο τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα

Να μετακινήσει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών στην ενδοχώρα καλεί την ελληνική κυβέρνηση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω «κρίσιμη» και τις συνθήκες «ανεπαρκείς και επισφαλείς». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τον Σεπτέμβριο οι θαλάσσιες αφίξεις, κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία, ήταν 10.258 και ο αριθμός αυτός ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος από το 2016. Επιπλέον, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου (περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις).

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τα σχέδια για τη μεταφορά στην ενδοχώρα πάνω από 5.000 αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη λάβει έγκριση για να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου, ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέων θέσεων στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, «όπου τα περισσότερα κέντρα λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητάς τους».

Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για προτεραιοποίηση της ανακούφισης της πίεσης από τα νησιά και της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών, ωστόσο σημειώνει ότι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η ταλαιπωρία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς μόνο ένα στα τέσσερα βρίσκεται σε ξενώνα κατάλληλο για την ηλικία του. Όπως περιγράφει, «περίπου 500 παιδιά στεγάζονται μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση σε μια μεγάλη σκηνή στη Μόρια. Στη Σάμο, πάνω από δέκα ασυνόδευτα κορίτσια κοιμούνται σε βάρδιες σε ένα μικρό κοντέινερ, ενώ άλλα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στις οροφές των κοντέινερ». Απευθύνει δε έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών ως άμεση προτεραιότητα.

Τέλος, ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του αποφεύγει να σχολιάσει τα μέτρα επιτάχυνσης και αυστηροποίησης των διαδικασιών ασύλου, που ανακοινώθηκαν χτες, καθώς αναμένει να λάβει γραπτώς περισσότερες λεπτομέρειες.

Δήμαρχος Λέσβου για Μόρια: «Η ατμόσφαιρα μέσα στο camp είναι πολεμική»

Συνθήκες πολέμου βίωσαν αστυνομικοί, πυροσβέστες και όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στη Μόρια, όταν ξέσπασε φωτιά σε κοντέινερ από την οποία έχασε τη ζωή της μια γυναίκα από το Αφγανιστάν.

Δυο ημέρες μετά τη φωτιά και τα επεισόδια που ακολούθησαν και την ώρα που η κατάσταση στη Μόρια παραμένει έκρυθμη – ήδη από χθες πραγματοποιείται καθιστική διαμαρτυρία προσφύγων που θέλουν να φύγουν- ο δήμαρχος Λέσβου κ. Ευστράτιος Κύτελης, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο των επεισοδίων μιλά στο protothema.gr για τις δύσκολες στιγμές που έζησε τόσο ο ίδιος όσο και οι πυροσβέστες αλλά και οι αστυνομικοί.

«H φωτιά ξέσπασε στις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής σε έναν οικίσκο και επεκτάθηκε σε άλλους έξι με αποτέλεσμα να έχουμε την απώλεια μιας γυναίκας από το Αφγανιστάν. Με αφορμή τον άδικο θάνατο της 49χρονης είχαμε την εξέγερση των φιλοξενουμένων μέσα στο camp οι οποίοι εμπόδιζαν τα πυροσβεστικά οχήματα με τους πυροσβέστες που προσπαθούσαν να πλησιάσουν για να σβήσουν τη φωτιά. Οι πληροφορίες ότι υπήρχε και ένα απανθρακωμένο μωρό δεν έχουν επιβεβαιωθεί αλλά οι έρευνες συνεχίζονται . Η ατμόσφαιρα μέσα στο camp είναι πολεμική και πολύ δύσκολη. Όταν έγινε η εξέγερση εγώ βρισκόμουν στην πύλη του camp και δεν μπορούσα να μπω μέσα γιατί φοβόμουν για τη ζωή μου, όπως και οι περισσότεροι. Οι πυροσβέστες μπήκαν με κίνδυνο τη ζωή τους, πραγματικά. Ο περιφερειακός διευθυντής της πυροσβεστικής Αιγαίου ήταν εγκλωβισμένος μέσα στο αυτοκίνητό του και δεχόταν επίθεση με πέτρες και λοστούς από τους εξοργισμένους πρόσφυγες.Ο άνθρωπος έφυγε τελευταίος από το camp για να σώσει τους άντρες του.Κατέστρεψαν τα πυροσβεστικά οχήματα, φώναζαν , δεν μπορούσαμε να δούμε και να αναπνεύσουμε από τους καπνούς . Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση , υποφέρουμε όλοι. Οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν δείξει συμπόνια στους μετανάστες αλλά θα πρέπει να αποσυμφορηθεί άμεσα το νησί επειγόντως για πολλούς λόγους», λέει αγανακτισμένος στο protothema.gr o Δήμαρχος Λέσβου .

Η 16χρονη κόρη της Faride Tajik, το επίσημο, μέχρι στιγμής, θύμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στη Μόρια βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης για ψυχολογική βοήθεια. Η κόρη της 49χρονης από το Αφγανιστάν παρακολουθείται από ψυχολόγους σύμφωνα με πληροφορίες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει αναλάβει τη φροντίδα της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα στο χώρο που μαγείρευε η άτυχη γυναίκα από το Αφγανιστάν.