Καζάνι που βράζει θυμίζει για άλλη μια φορά το προσφυγικό. Επανέρχονται θλιβερές σκηνές που παραπέμπουν στην προβληματική κατάσταση του 2015, τότε που χιλιάδες πρόσφυγες στοιβάζονταν στις δομές φιλοξενίας ο ένας πάνω στον άλλον και ο υπερπληθυσμός δημιουργούσε μια συνθήκη που κάθε άλλο παρά ανθρώπινη ήταν. Αυτές οι εικόνες ασφυξίας εμφανίζονται και τώρα, καθώς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου «πνίγονται» από τους πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που οι δήμαρχοι κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου.

 

Συγκεκριμένα, πάνω από δύο χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν στα νησιά του βόρειου Αιγαίου τον Σεπτέμβριο. Από 1ης Σεπτεμβρίου, για την ακρίβεια, μέχρι σήμερα το πρωί, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο πέρασαν 2.078 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 589 και στη Σάμο 802.

 

Τον Αύγουστο στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 5.813 πρόσφυγες και μετανάστες: 3.866 στη Λέσβο, 685 στη Χίο και 1.262 στη Σάμο.

 

Αυτό σημαίνει ότι από τον Αύγουστου μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου στα νησιά συνέρρευσαν πάνω από 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Οι προειδοποιήσεις Βερολίνου προς Άγκυρα

 

Την ανησυχία του εκφράζει το Βερολίνο που στέλνει προειδοποιήσεις στην Άγκυρα, για τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με το προσφυγικό, μετά τους ωμούς εκβιασμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για απελευθεύρωση 5,5 εκατομμυρίων μεταναστών στην Ευρώπη.

 

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας διεμήνυσε σε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό.

 

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Χάικο Μάας εξέφρασε ανησυχίες για τις πρόσφατες εξελίξεις και τον αυξανόμενο αριθμό διελεύσεων προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο κατά τους τελευταίους μήνες.

 

Τηλεφωνική επικοινωνία, αμέσως μετά τις απειλές για το προσφυγικό, είχε πριν από λίγα 24ωρα ο Τούρκος πρόεδρος με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι χιλιάδες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

 

Η Süddeutsche Zeitung, πάντως, σε ανάλυσή της σημειώνει ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες έρχονται από την Τουρκία στην Ελλάδα διασχίζοντας το Αιγαίο. Η κρίση θα μπορούσε να οξυνθεί ακόμη περισσότερο, γράφει η εφημερίδα, γιατί ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα. Σε αυτή την περίπτωση θα κινδύνευε η συμφωνία με την ΕΕ (για το προσφυγικό), τονίζεται.