Στη Νέα Παραλία τής Θεσσαλονίκης, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής, έχει δέσει το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος» τού Πολεμικού Ναυτικού. Το πλοίο-σύμβολο της αντιδικτατορικής δράσης τού Πολεμικού Ναυτικού θα παραμείνει για τρεις μήνες στην πόλη και θα είναι επισκέψιμο από το κοινό.

Καθώς οι μηχανές του έχουν αφαιρεθεί, το «Βέλος» ξεκίνησε το πρωί τού περασμένου Σαββάτου από τη Σαλαμίνα ρυμουλκούμενο από το «Παντοκράτωρ», που πριν από δύο χρόνια είχε ρυμουλκήσει το θωρηκτό «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη.

Το «Βέλος» ναυπηγήθηκε στη Βοστώνη το 1941 και πολέμησε για τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το 1959 εκσυγχρονίστηκε και για 32 χρόνια υπηρέτησε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το 1973, ενώ συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ με κυβερνήτη τον Νικόλαο Παππά, στασίασε και αγκυροβόλησε στην Ιταλία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στρατιωτική δικτατορία στη χώρα μας, αποκαλύπτοντας στην Ευρώπη την έκταση του κινήματος του Ναυτικού.

Το πλοίο θα είναι επισκέψιμο καθημερινά από το προσεχές Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων αργιών και Σαββατοκύριακων, από τις 09:00 ώς τις 13:00 και από τις 17:00 ώς τις 20:00.