Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού μετά την έξαρση των ροών στα νησιά του Αιγαίου. Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Μόρια, ενώ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιέσεις από τους τοπικούς φορείς των Δωδεκανήσων, οι οποίοι δεν επιθυμούν να δημιουργηθούν άλλες δομές φιλοξενίας στα νησιά.

Πιέσεις όμως υπάρχουν και σε περιοχές της ενδοχώρας, όπου έχουν μεταφερθεί οι πρόσφυγες, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για αποσυμφόρηση των νησιών, με τους τοπικούς φορείς να μην επιθυμούν τη δημιουργία νέων κέντρων.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας του θέματος είναι ότι, μετά το ΚΥΣΕΑ του Σαββάτου, νέα διυπουργική συντονιστική σύσκεψη διεξάγεται το μεσημέρι της Πέμπτης.

Η σύσκεψη, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, θα πραγματοποιηθεί στις 13.00, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ θα συμμετάσχουν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

«Βράζει» η Μόρια

Στο απροχώρητο έχει φτάσει για άλλη μία φορά η κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου: Υπολογίζεται ότι αυτές τις μέρες στον καταυλισμό βρίσκονται τουλάχιστον 10.000 μετανάστες, ενώ το συγκεκριμένο hot spot είναι σχεδιασμένο να φιλοξενεί μόλις 3.000 άτομα.

Με τις συνθήκες στη Μόρια να είναι άθλιες, τα πνεύματα είναι τεταμένα. Το μεσημέρι της Τετάρτης επικράτησε ένταση, όταν περίπου 300 ανήλικοι και ασυνόδευτοι πρόσφυγες κινήθηκαν προς το χώρο όπου βρίσκονται τα γραφεία καταγραφής και άρχισαν να πετούν διάφορα αντικείμενα, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας άσυλο.