Σε ύφεση είναι απο τις 8 το πρωί της Πέμπτης η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα στην περιοχή Λιβίσι της Νέας Μάκρης. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν ολονύχτια μάχη προκειμένου να πλησιάσουν οι φλόγες στα σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή.

Στο σημείο επιχειρούν 138 πυροσβέστες με 44 οχήματα και επτά πεζοπόρες ομάδες, υδροφόρες της περιφέρειας και ΟΤΑ, μηχανήματα έργου, οχήματα εθελοντών πυροσβεστών και η Ελληνική Αστυνομία.

Από αέρος επιχειρούν τέσσερα αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, τόνισε ότι η εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς είναι βελτιωμένη, μετά τη συνδρομή των εναέριων μέσων, αλλά και την εξασθένηση των ανέμων. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μέχρι τις 10 το πρωί θα ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Καταγγελίες για εμπρησμό

Κάτοικοι κατήγγειλαν ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς είδαν ύποπτα άτομα πάνω σε μοτοσικλέτα να κινούνται στο Λιβίσι την ώρα που ξεκίνησε η φωτιά. Είναι ύποπτο το γεγονός ότι ήταν δύο τα μέτωπα που ξεκίνησαν σε απόσταση μόλις 500 μέτρων.

Αλλά και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε περίεργο το γεγονός να υπάρχουν τόσες μικροεστίες φωτιάς βραδινές ώρες, ενώ ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε ότι είναι η έβδομη φωτιά στην Πεντέλη σε εννέα μέρες.

Υπόνοιες για εμπρησμό άφησε και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος: «Η φωτιά ξέσπασε στις 2:30 τα ξημερώματα η οποία εξελίχθηκε σε δύο μέτωπα. Καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει αυτό» τόνισε.

«Ξυπνήσαμε από τις καμπάνες»

Την αναστάτωση που επικράτησε στην περιοχή λίγα λεπτά μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή περιέγραψε κάτοικος της Νέας Μάκρης. «Ξυπνήσαμε από τις καμπάνες. Ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια του» τόνισε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η φωτιά, όπως είπε, ευτυχώς ανέβηκε προς το βουνό και απομακρύνθηκε από τα σπίτια.

Ωστόσο, σημείωσε, πως στην αρχή του πύρινου μετώπου, οι φλόγες έφτασαν στα 300 μέτρα από τα σπίτια.

Ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, μιλώντας τις πρώτες πρωινές ώρες στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι η πυρκαγιά μαίνεται βόρεια της Αγίας μαρίνας Νέας Μάκρης, καίγοντας δασική έκταση.



Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η πυρκαγιά είναι σε απόσταση ασφάλειας από κατοικημένη περιοχή και συγκεκριμένα από τα σπίτια της Αγίας Μαρίνας χωρίς να κινδυνεύουν. Η φωτιά κατευθύνεται δυτικά προς Πεντέλη, και συγκεκριμένα προς το ανατολικό μέρος του Πεντελικού όρους, είπε ο κ. Τσίρκας, προσθέτοντας ότι ο άνεμος είναι βορειοδυτικός.

Ο κ. Τσίρκας σημείωσε ότι η φωτιά πλησίασε νωρίτερα σπίτια στο Λιβίσι και ότι οι κάτοικοι είναι ανάστατοι αλλά πειθαρχημένοι. Σχέδιο εκκένωσης υπάρχει αλλά δεν χρειάζεται για την ώρα να τεθεί σε λειτουργία. Ο Δήμαρχος πρόσθεσε ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες για εμπρησμό επειδή ήταν δύο τα μέτωπα που ξεκίνησαν σε απόσταση 500 μέτρων.