Κατέπλευσε πριν από λίγη ώρα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το «Καλντέρα Βίστα» το πρώτο από τα δύο πλοία που θα μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο, σε δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας.

Αυτή την ώρα, αποβιβάζονται οι περίπου 640 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες με παιδιά, και επιβιβάζονται σε λεωφορεία για να μεταφερθούν στη συνέχεια, στη δομή φιλοξενίας , στη Νέα Καβάλα Κιλκίς.

Αύριο, γύρω στις 6 π.μ., έχει προγραμματιστεί η άφιξη του δεύτερου πλοίου στη Θεσσαλονίκη, που θα μεταφέρει 722 άτομα από τη Λέσβο. Σύμφωνα με πηγές από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι 343 αιτούντες θα κατανεμηθούν σε διάφορες δομές της Βόρειας Ελλάδας (κέντρα φιλοξενίας και ξενοδοχεία) και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στη Νέα Καβάλα.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του πολίτη ανέφερε ότι χίλιοι περίπου από τους μετακινούμενους θα εγκατασταθούν στην δομή της Νέας Καβάλας, σε περισσότερες από 200 κατάλληλα διασκευασμένες σκηνές. Οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές δομές της Β. Ελλάδας

Η μετακίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις δομές φιλοξενίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και στη διάρκεια του ταξιδιού, κατάλληλο προσωπικό θα παρέχει υποστήριξη στους μεταφερόμενους.

Η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται.

Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα.