Καλύτερη είναι η «εικόνα» της φωτιάς, η οποία εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην περιοχή Μεσόκαμπος, στη Σάμο.

Η πυρκαγιά εξελίσσεται σε δύο μέτωπα: Το πρώτο βρίσκεται σε δύσβατο ορεινό σημείο και το δεύτερο στην παραλία της Γλυκόριζας. Τα δύο μέτωπα διαχωρίζονται από την επαρχιακή οδό, η οποία ενώνει το Βαθύ με το Πυθαγόρειο

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, αποτελούμενες από 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, καθώς τέσσερις αερομεταφερόμενες ομάδες πεζοπόρου.

Σημαντική ήταν - μέχρι τις 20.00 - και η συμβολή των εναέριων μέσων, καθώς τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού.

Τις προσπάθειες κατάσβεσης, στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες εθελοντές, διευκολύνει αυτή την ώρα και η εξασθένηση των ανέμων.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του νησιού, Χριστόδουλος Σεβαστάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», δήλωσε ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης για δύο ξενοδοχεία. Η απόφαση, κατά τον ίδιο, ελήφθη για προληπτικούς λόγους.

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Νίκος Κατρακάζος, έκανε λόγο για εκκένωση συνολικά πέντε ξενοδοχείων.

Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε οργανωμένα, με σκάφη από τις παραλίες Γλυκόριζα και Πρωτέας, ανατολικά του Πυθαγορείου.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν ένα πλωτό σκάφος του λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, δύο πλοία της Frontex, όπως και ιδιωτικά σκάφη.

Συνολικά μεταφέρθηκαν 70 άτομα δια θαλάσσης. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες τουρίστες, οι οποίοι διέμεναν ξενοδοχεία της περιοχής, απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια τουριστικών λεωφορείων.

Την ίδια στιγμή, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην περιφερειακή οδό του Αιγάλεω, στη λεωφόρο ΝΑΤΟ, ενώ δεκάδες είναι τα μέτωπα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα κυριότερα εντοπίζονται στις περιοχές Καστρίτσα Ιωαννίνων, Βροντερό Φλώρινας, Ριόλο Αχαΐας, Βάρδα Ηλείας, Γύθειο Λακωνίας και Τσουκαλέικα Μεσσηνίας.

Νωρίτερα, οι πυροσβεστικές αρχές έθεσαν υπό έλεγχο τις φωτιές σε Βασιλικά Σαλαμίνας, Διόνυσο Αττικής, Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λακκί Λέρου.