Συναγερμός στην πυροσβεστική από το μεσημέρι της Παρασκευής, καθώς εκδηλώθηκαν πυρκαγιές σε πέντε μέτωπα.
Συγκεκριμένα, οι πυροσβεστικές Αρχές ενημερώθηκαν για τις φωτιές που ξεκίνησαν με διαφορά λίγων ωρών σε Λέρο, Νεά Μανωλάδα, Μεγαλόπολη, Κέρκυρα και Ασπρόπυργο, ενώ οι δυνατοί άνεμοι δεν ευνοούν την κατάσταση.

Μεγάλη φωτιά στην Κέρκυρα 

Οι δυνατοί άνεμοι έχουν ενισχύσει την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε λίγα λεπτά μετά τις 15.30 στην περιοχή Κρητικά στην Λευκίμμη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να σπεύδουν άμεσα στο σημείο.

Στις 16.30, το πυροσβεστικό σώμα ανακοίνωσε την ενίσχυση δυνάμεων στην περιοχή Κρητικά Κέρκυρας, σε 34 πυροσβέστες, 13 οχήματα, 3 Α/Φ, 2 PZL και 1 Ε/Π. Συνδράμουν 2 οχήματα ΟΤΑ και 1 υδροφόρο. Αναλυτικά οι επίγειες δυνάμεις: 29 πυροσβέστες, 13 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 5 άτομα.
Καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Λέρο το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Η φωτιά καίει αγροτική έκταση και είναι κοντά στα χωριά Νεοχώρι, Παλαιοχώρι και Κρητικά. Εντολή εκκένωσης των οικισμών Παλαιοχώρι και Νεοχώρι στη Νότια Κέρκυρα δόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Ν. Πανδή, όπως μεταδίδει το korfutv.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Λέρο

Καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Λέρο το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Μερικιά Λακκίου, στη Λέρο και. Μάλιστα από τη φωτιά έκλεισε ο δρόμος προς την παραλία της περιοχής με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί στην παραλία πολίτες.

Για εντελώς «προληπτικούς λόγους» την εκκένωση ορισμένων πτερύγων και κλινικών του νοσοκομείου Λέρου διέταξε πριν από λίγο ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας Νίκος Παπαευσταθίου, εξαιτίας της πυρκαγιάς, η οποία καίει ακόμη στο νησί.

Πύρινα μέτωπα σε Ηλεία, Αρκαδία και Ασπρόπυργο 

Τρεις νέες πυρκαγιές ξέσπασαν το μεσημέρι της Παρασκευής σε Ασπρόπυργο, Ηλεία και Αρκαδία. Πιο συγκεκριμένα πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Ίσαρης στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 35 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 2 Ε/Π. Παράλληλα, φωτιά υπάρχει σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα με 10 πυροσβέστες και 2 Ε/Π.

Στον Ασπρόπυργο, πυρκαγιά κατακαίει χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Νεόκτιστα Ασπροπύργου. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 23 πυροσβέστες και 11 οχήματα.
Και για το Σάββατο παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για έξι περιφέρειες της χώρας.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για το Σάββατο

Και για αύριο (Σάββατο 24 Αυγούστου 2019) παραμένει πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για έξι περιφέρειες της χώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και των Κυθήρων), Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Σκύρος), Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία), καθώς και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.