Tραγική κατάληξη είχε η πτήση ενός ελικοπτέρου τύπου Agusta A109 το οποίο το μεσημέρι της Τρίτης απογειώθηκε από το Κρανίδι με προορισμό τον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το ελικόπτερο μπλέχτηκε στα καλώδια ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να συντριβεί στη θαλάσσια περιοχή του διαύλου Πόρου-Γαλατά. Τραγικό θάνατο βρήκαν ο πιλότος και δύο Ρώσοι επιβάτες.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, το ελικόπτερο με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης -προερχόμενο από Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει δύο επιβάτες- έχασε την επαφή του με τον Πύργο Έλεγχου Αθηνών και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές για τον εντοπισμό του.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη η οποία οδήγησε στην απώλεια ελέγχου του, με αποτέλεσμα να προσκρούσει πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ μεταξύ Πόρου και Γαλατά και εν συνεχεία να καταπέσει στη θάλασσα.

Από την πρόσκρουση προκλήθηκε γενικευμένο μπλακ άουτ στο νησί. Η βλάβη αναμένεται να αποκατασταθεί μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης.

Επεσε πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ

Το ελικόπτερο, το οποίο αμέσως μετά την απογείωσή του δεν μπόρεσε να σηκωθεί, ακούμπησε σε καλώδια της ΔΕΗ και αφού έκανε μία περιστροφή, έπεσε στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γαλατά μάλιστα, ο οποίος μίλησε στο One Channel, κατά την πρόσκρουση του ελικοπτέρου στα καλώδια, τα οποία ήταν υψηλής τάσης, σημειώθηκε έκρηξη.



Κόπηκε στα δύο

Το ελικόπτερο κόπηκε στα δύο, ενώ τα συντρίμμια του βρίσκονταν πολύ κοντά στη στεριά, σε απόσταση περίπου 100 μέτρων. Στο σημείο για λόγους ασφαλείας τοποθετήθηκαν από το λιμενικό πλωτές περιφράξεις.

Λίγες ώρες μετά την ανάσυρση των νεκρών από την καμπίνα του ελικοπτέρου, η άτρακτος ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο προκειμένου να εξεταστεί από ειδικούς εμπειρογνώμονες αλλά και να μην δημιουργεί εμπόδια στις θαλάσσιες μεταφορές.

Ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου

Από την Πολεμική Αεροπορία προερχόταν ο πιλότος του μοιραίου ελικοπτέρου. Ο άτυχος πιλότος, Ν.Κ., είχε αποφοιτήσει από τη Σχολή Ικάρων και ήταν πατέρας τριών παιδιών.

Το ελικόπτερο ανήκε στην εταιρεία «Τεχνική Ολυμπιακή ΑΕ» η οποία με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γνωστοποιεί ότι «σήμερα και περί ώρα 15.40 κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου ελικόπτερο τύπου Agusta A 109, ιδιοκτησίας της θυγατρικής της εταιρείας ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΑΕ, με αποτέλεσμα οι τρεις επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «το ως άνω ελικόπτερο είχε παραχωρηθεί/εκμισθωθεί ήδη από ετών προς πλήρη διαχείριση και εκμετάλλευση στην εταιρεία με την επωνυμία «I FLY ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕ»».

Το ΔΣ της εταιρείας στην ίδια ανακοίνωση εκφράζει τη λύπη του για το ως άνω θλιβερό γεγονός και γνωστοποιεί ότι «θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του ανωτέρω θέματος».

Από την πλευρά της «I Fly Αεροπορικές Υπηρεσίες ΑΕ» η διοίκηση σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως σήμερα το ελικόπτερο τύπου Agusta Α 109C με αριθμό νηολογίου SXΗΤΟ, που ανήκει στον στόλο της, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Γαλατά και στον Πόρο.

Όπως σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση, «το ατύχημα έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια πτήσης αεροταξί από τον Γαλατά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ε. Βενιζέλος, για την οποία είχαν τηρηθεί εκ των προτέρων όλες οι προβλεπόμενες διατυπώσεις. Στο ελικόπτερο επέβαιναν ο Έλληνας χειριστής και δύο αλλοδαποί άνδρες επιβάτες, τα στοιχεία των οποίων είχαν αρμοδίως γνωστοποιηθεί».

Επίσης, προσθέτει ότι «τα ειδικότερα πραγματικά περιστατικά και τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται» και για τον σκοπό αυτό παρέχει «στις αρμόδιες αρχές κάθε αναγκαία συνδρομή».

«Παραμένουμε στην απόλυτη διάθεση των οικείων των επιβαινόντων για την παροχή κάθε αναγκαίας αρωγής» καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας «Ι fly».