Άλλο ένα οδυνηρό για το χώρο του δημοσίου συστήματος Υγείας περιστατικό εισόδου αστυνομικών δυνάμεων σε χώρο νοσοκομείου του ΕΣΥ της χώρα μας, προκειμένου να «αναζητήσουν» ειδικευόμενο Παθολογίας, αυτή τη φορά μετά από κλήση ανωτάτης δικαστικού, κατά δήλωσή της, σημαδεύει το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Συγκεκριμένα, το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Αθήνας «Ευαγγελισμός» απευθύνει επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας Βασίλη Κικίλια, Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με την οποία καταγγέλλει και ενημερώνει για την αναίτια και ακατανόητη είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στην Ε’ παθολογική κλινική του ιδρύματος, μετά από κλήση συνοδού ασθενή, ανωτάτης δικαστικού!

Συγκεκριμένα, η επιστολή του σωματείου των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» έχει ως εξής:

«Θέλουμε να σας καταγγείλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το Πρωτοφανές περιστατικό που συνέβη σε Παθολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας κατά τις πρωινές ώρες της Κυριακής 18/8/19.

Συγγενής ασθενούς – ανώτατη δικαστής, ως ανέφερε – αναζητούσε τον εφημερεύοντα ειδικευόμενο γιατρό του Ε’ Παθολογικού Τμήματος.
Τη στιγμή εκείνη ο γιατρός ενημέρωνε τη βάρδια της επόμενης μέρας (παράδοση – παραλαβή). Θεωρώντας η συγγενής ότι ο γιατρός είχε εγκαταλείψει το Νοσοκομείο, κάλεσε δύο αστυνομικούς να «ψάξουν» τον γιατρό. Φυσικά, ο γιατρός ήταν στη θέση του, όπως ήδη αναφέραμε παραπάνω. Τονίζουμε επίσης, ότι ο εν λόγω γιατρός όλη την προηγούμενη μέρα βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό της ασθενούς λόγω της βαρύτητας του προβλήματος της υγείας της.

Προφανώς κατόπιν τούτου οι αστυνομικοί αποχώρησαν, όμως, δεν παύει το θέμα αυτό να εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς και συζητήσεις μεταξύ των συναδέλφων, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι υπάρχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες και διαδικασίες για τυχόν παράπονα ή ερωτήματα.

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς ανάλογες καταστάσεις έχουμε δει και στο παρελθόν (πχ ΜΑΤ στον Ευαγγελισμό όταν διαμαρτυρηθήκαμε για τα εγκαίνια νέων χειρουργείων, χωρίς να έχει έρθει νέο προσωπικό , ή μεταφορά με χειροπέδες εφημερεύουσας γιατρού από το Αττικό στο αυτόφωρο της Ευελπίδων επειδή ασθενής μπήκε σε ράντζο κ.ά.) αλλά και μόλις προχθές με τον αστυνομικό αυταρχισμό & την απειλή σύλληψης της εφημερεύουσας Ψυχιάτρου -προέδρου της ΟΕΝΓΕ στο Θριάσιο, όταν ζήτησε το αυτονόητο να μην οπλοφορούν ανάμεσα σε ψυχιατρικούς ασθενείς.

Όλα, παλιότερα & νέα περιστατικά αυταρχισμού κι αστυνομοκρατίας, προφανώς δεν πτοούν τους μαχόμενους υγειονομικούς αλλά αντικειμενικά θέτουν προ των ευθυνών τους την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία. Και αυτές ακριβώς τις ευθύνες σας καλούμε να αναλάβετε άμεσα.

Ως υγειονομικοί είναι σίγουρο πως θα συνεχίσουμε να επιτελούμε το δικό μας καθήκον απέναντι στους ασθενείς μας και παράλληλα, θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων για αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Υγεία χωρίς επιχειρηματική δράση και χωρίς αποκλεισμούς!

Ταυτόχρονα δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη οποιαδήποτε απόπειρα τρομοκρατίας, αυταρχισμού και «κοινωνικού αυτοματισμού».