Η Πυροσβεστική κατάφερε να περιορίσει τη φωτιά που ξέσπασε στον Υμηττό στις 03:18 τα ξημερώματα της Δευτέρας και πλέον δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο, ωστόσο οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ενδεικτικό είναι πως από την Πυροσβεστική δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν για έλεγχο της φωτιάς, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες και γι αυτό και συνεχίστηκαν και οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις.

Μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση θα ξεκινήσουν έρευνες για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά στις 3:18 τα ξημερώματα.

Από την πυρκαγιά η οποία ξεκίνησε από κατοικημένη περιοχή της Παιανίας στις 3:18 τα ξημερώματα, κάηκαν τουλάχιστον δύο σπίτια ενώ άλλα δύο υπέστησαν ζημιές.

Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχει η Πυροσβεστική για τα πύρινα μέτωπα που έφτασαν μέχρι την κορυφογραμμή του Υμηττού, κοντά στις κεραίες, είναι σαφώς καλύτερη και υπάρχει αισιοδοξία ότι μπορεί να ελεγχθεί τις επόμενες ώρες.

Υπό έλεγχο η φωτιά στον Υμηττό δήλωσε στα  Παραπολιτικά 90,1 ο δήμαρχος Παιανίας Σπύρος Στάμου.
'Οπως είπε σημειώθηκαν ζημιές σε δύο κατοικίες ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού.


Καταγγελίες για έκρηξη
Την ώρα που η Πυροσβεστική με τη βοήθεια και των εναέριων μέσων έχει αρχίσει να περιορίζει το πύρινο μέτωπο έρχονται στο φως καταγγελίες για έκρηξη αλλά και ταυτόχρονες εστίες που ξέσπασαν κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς.

Όπως έγινε γνωστό, από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, σχετικά με τα αίτια της πυρκαγιάς, εξετάζονται μεταξύ άλλων καταγγελίες κατοίκων της Παιανίας, που κάνουν λόγω για έκρηξη και ταυτόχρονες εστίες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στοιχείο που να πιστοποιεί εμπρησμό.

Βελτιωμένη η εικόνα
Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει αυτή την ώρα η πυρκαγιά στον Υμηττό καθώς δεν υπάρχει ανησυχία για το δάσος της Καισαριανής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν για έλεγχο, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, όπου κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις. Εκφράζεται ωστόσο αισιοδοξία ότι η πυρκαγιά θα ελεγχθεί πλήρως σύντομα.


Στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής ο Χαρδαλιάς


Σε μερική ύφεση η φωτιά στον Υμηττό δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο  γενικός γραμματέας Πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς

Έκανε λόγο για εξαιρετικά δύσκολή φωτιά καθώς όπως είπε οι φλόγες  ξεπερνούσαν τα 20 μέτρα και είπε πως άμεσα κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός, ενημερώθηκαν οι δήμοι και ενεργοποιήθηκαν πρωτόκολλα απομάκρυνσης κατοίκων.

Ανέφερε επίσης πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει σε δύο μέτωπα, στην κορυφογραμμή και στη χαράδρα από όπου ξεκίνησε η φωτιά.





Στην περιοχή με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού 5 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και δύο ελικόπτερα Σινούκ.

Από εδάφους επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς 141 πυροσβέστες με 46 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής.






Για την διευκόλυνση της επιχείρησης της πυροσβεστικής η τροχαία είχε διακόψει νωρίτερα την κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Κατεχάκη από την οδό Πίνδου μέχρι το στρατόπεδο Σακέτα αλλά και στην έξοδο της Αττικής οδού στην περιφερειακή Υμηττού προς Καισαριανή.


Εντωμεταξύ ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος έθεσε σε γενική επιφυλακή το πυροσβεστικό σώμα στην Αττική, και σε μερική επιφυλακή όλη την Ελλάδα.

Παρά την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς επικράτησε πανικός στους κατοίκους που βρισκόντουσαν στην ευρύτερη περιοχή της Παιανίας. Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης ενώ αστυνομικοί με ντουντούκες, όπως ενημέρωσε κάτοικος της Παιανίας, περνούσαν έξω από τα σπίτια και ζητούσαν από τον κόσμο να απομακρυνθεί.

Ζημιές σε σπίτια
Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς μέλημα της Πυροσβεστικής ήταν να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Όπως έχει γνωστό μέχρι στιγμής, από τη φωτιά στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε αναφέρθηκαν ζημιές εξωτερικά σε τέσσερα σπίτια, αλλά λόγω της γρήγορης απομάκρυνσης των κατοίκων από την αστυνομία — σύμφωνα με την πυροσβεστική — δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός και για την ώρα δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή , καθώς η πυρκαγιά έχει ανέβει στο βουνό.

4872414
4872415
4872419
4872421



Μαρτυρία κατοίκου για φωτιά: Η αστυνομία μας ενημέρωσε με ντουντούκες
Πυρκαγιά ξέσπασε το ξημέρωμα σε δασική έκταση στην Παιανία Αττικής, στους πρόποδες του Υμηττού.

Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας εκκενώθηκαν σπίτια στην Παιανία προληπτικά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αναφερθεί ζημιές εξωτερικά σε τέσσερις οικίες. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός.

Για «πύρινη κόλαση» μίλησε στον ΣΚΑΙ κάτοικος της περιοχής. «Με ενημέρωσε φίλος στις 4:30. Η πυροσβεστική επιχείρησε γρήγορα και η αστυνομία μας ενημέρωσε με ντουντούκες».