Τα «Π» ανοίγουν τον φάκελο «Αδεια» και απαντούν σε όλα τα ερωτήματα που απασχολούν τους εργαζομένους ενόψει των καλοκαιρινών αποδράσεων και όχι μόνο:

Πότε χορηγείται η άδεια;
Πάντα σε συνεννόηση με τον εργοδότη ως προς τον χρόνο χορήγησής της και εντός διμήνου από την υποβολή της αίτησης από τον εργαζόμενο.

Υπάρχει χρονικό όριο χορήγησης της άδειας;
Ο νόμος ορίζει ότι οι μισοί τουλάχιστον εργαζόμενοι στην επιχείρηση πρέπει να πάρουν την άδειά τους από 1ης Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να δίδουν άδεια με κοινωνικά κριτήρια;
Ασφαλώς! Όσοι απασχολούν εργαζομένους που προστατεύουν παιδιά έως 16 ετών ή άνω των 16 ετών με αναπηρία υποχρεούνται στον προγραμματισμό των ετήσιων αδειών να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων αυτών.

Πότε δίδεται η άδεια ως απώτατη χρονική διάρκεια;
Πριν από τη λήξη του ημερολογιακού έτους στο οποίο αφορά.

Τι άλλη υποχρέωση έχει ο εργοδότης;
Όλα όσα αφορούν τη χορήγηση της ετήσιας άδειας καταχωρίζονται υποχρεωτικά σε ειδικό βιβλίο αδειών. Μάλιστα, ο εργοδότης πρέπει να αναρτήσει στο σύστημα «Εργάνη» το έντυπο Ε11, στο οποίο καταχωρίζονται τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας.

Πώς υπολογίζεται η άδεια;
Κάθε εργαζόμενος κατά τον νόμο έχει δικαίωμα αναλογίας χρόνου ετήσιας άδειας από την αρχή της απασχόλησής του, πάντα κατά το σύστημα εργασίας του, δηλαδή πενθήμερο ή εξαήμερο.

Δηλαδή;
Το πρώτο ημερολογιακό έτος που προσελήφθη, ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του.

Αυτό ισχύει για όλους;
Ασφαλώς. Κάθε εργαζόμενος με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούται από την έναρξη της εργασίας του μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου να λάβει το ποσοστό της αδείας του.

Η αναλογία αυτή πώς υπολογίζεται;
Με βάση 20 εργάσιμες ημέρες ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και 24 εργάσιμες ημέρες για όσους εργάζονται εξαήμερο.

Η άδεια αυτή αυξάνεται αναλόγως των ετών;
Αυξάνεται άμεσα! Τον δεύτερο χρόνο, ο εργαζόμενος, αν συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών με πενθήμερη εργασία και 25 ημερών με εξαήμερη. Τον τρίτο χρόνο, 22 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 26 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

Στα 10 χρόνια;
Στη 10ετία στον ίδιο εργοδότη ή στα 12 έτη προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργάσιμων ημερών (πενθήμερη εργασία) και 30 εργάσιμων ημερών (εξαήμερη εργασία).
Στα πολλά χρόνια; Με 25 έτη σε οποιονδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες (πενθήμερη εργασία) και 31 ημέρες (εξαήμερη εργασία).

Στις ημέρες της ετήσιας άδειας υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες;
Μόνο.

Οι ημέρες ασθένειας;
Προστίθενται στην άδεια.

Αν δεν μου δώσει άδεια ο εργοδότης;
Την πληρώνει

pinakas_

pinakas_2

Δημοσιέυτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 27/7