Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επανεινώνδα Κορκονέα, 11 χρόνια μετά το μοιραίο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο 15χρονος έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του αστυνομικού στα Εξάρχεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί της Τρίτης, τα parapolitika.gr με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είχαν προαναγγείλει την αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Ο ποινικολόγος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, εξέφρασε την ανησυχία του για τις αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα που οδήγησαν στην απόφαση για τον Κορκονέα. Από τη μία ο κ. Λυκουρέζος αναφέρεται στο ελαφρυντικό του πρότερου «σύννομου» βίου και από την άλλη στη διάταξη για την ανθρωποκτονία εκ προθέσεως που ορίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης ή ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 10 με 15 έτη.

«Φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε αποφάσεις που θα θίγουν το αίσθημα δικαίου και θα προσβάλουν την αρχή της αναλογικότητας» τονίζει ο κ. Λυκουρέζος.

Όλη η δήλωση του κ. Λυκουρέζου.

«Η απόφαση οπλίζει το χέρι του κάθε Κορκονέα» τόνισε η συνήγορος της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Μιλάμε για εν ψυχρώ δολοφονία» υπογράμμισε η νομικός, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται για περίπτωση από αυτές που τους αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό.

«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι δράστες έδρασαν μαζί. Βεβαίως ο Κορκονέας είναι αυτός που όπλισε και πάτησε τη σκανδάλη και ο Σαραλιώτης είναι αυτός που τον συνέδραμε» είπε αναφορικά με την αθώωση του συγκατηγορούμενου ειδικού φρουρού.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για απόφαση που «προκαλεί και προσβάλει την νοημοσύνη όλων μας» και κατήγγειλε μεθόδευση της. Σύμφωνα με την οικογένεια Γρηγορόπουλου, η απόφαση ήταν «προδρολογημένη από τις 19 Ιουνίου, οπότε και θα ανακοινώνονταν η απόφαση, όμως εμφανίστηκε ένας δικηγόρος που ισχυρίστηκε ότι ασθένησε ο συνήγορος Κορκονέα.

«Κατά την άποψή μας το έκανε ώστε να υπαχθεί στον νέο Ποινικό Κώδικα. Ζητήσαμε νέα ημερομηνία μέσα στον Ιούνιο, καταγγέλλοντάς τον. Υπήρχε τότε εισαγγελική πρόταση ότι πάτησε δύο φορές τη σκανδάλη αλλά, είχε ενδεχόμενο δόλο. Εκτιμήσαμε ότι βάσει των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα υπήρχε μεθόδευση για να πέσει ο Κορκονέας 'στα μαλακά' και επιβεβαιωθήκαμε επειδή το δικαστήριο αρνήθηκε να δώσει ημερομηνία για τον Ιούνιο» αιτιολόγησε η ίδια.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Απόψε (20:00) υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (Τζαβέλλα και Μεσολογγίου). Το κάλεσμα προωθείται μέσω των social media και ανήκει στην «Πρωτοβουλία ενάντια στη λήθη»

Μεταξύ άλλων το κάλεσμα αναφέρει: «Για εμάς, το αίμα δεν είναι νερό, η μνήμη δεν είναι σκουπίδι. Έντεκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη τίποτα δεν έχει ξεχαστεί, κανένας δεν έχει συγχωρεθεί».

Ανησυχία από την ΕΛΑΣ

Στην Ελληνική Αστυνομία έχει σημάνει συναγερμός για τη συγκέντρωση, ενώ φοβούνται και επιθέσεις σε Αστυνομικά Τμήματα και ευαίσθητους στόχους από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.