Την ενοχή 13 κατηγορουμένων για το σκάνδαλο με τα υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά της εταιρίας De Puy αποφάσισε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας μετά από ακροαματική διαδικασία η οποία διήρκησε δύο και πλέον έτη.


Λόγω παραγραφής, το Δικαστήριο απήλλαξε τους κατηγορούμενους από το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας ενώ τους καταδίκασε, κατά περίσταση, για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.



Σύμφωνα με την κατηγορία η θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson «έδρασε» στην Ελλάδα την περίοδο από το 2000 έως το 2006, προκαλώντας ζημία στο ελληνικό δημόσιο άνω 11.500.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η εταιρία φέρεται να υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35%.

Συνολικά φέρεται να τα προμήθευσε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.


Μεταξύ των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν σήμερα περιλαμβάνονται στελέχη της βρετανικής εταιρίας, πασίγνωστοι γιατροί και στελέχη δημοσίων νοσοκομίων, επιχειρηματίες και συνεργάτες της DEPUY.


Δύο εκ των πλέον των 20 κατηγορουμένων που αρχικά είχαν παραπεμφθεί σε δίκη έχουν αποβιώσει ενώ οι υπόλοιποι αθωώθηκαν είτε λόγω αμφιβολιών, είτε λόγω παραγραφής είτε λόγω δεδικασμένου.


Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η υπεράσπιση των 13 κατηγορουμένων αιτήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Συγκεκριμένα, το σύνολο των συνηγόρων υπεράσπισης αιτήθηκε την αναγνώριση στους κατηγορούμενους του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, ελαφρυντικό που εισήχθη με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.


Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της αναγνώρισης ή όχι ελαφρυντικών περιστάσεων στους κατηγορούμενους.