“Ποιον αντικαπνιστικό νόμο να εφαρμόσει ένα κράτος,
όταν οι βουλευτές του καπνίζουν μέσα στη Βουλή; Όταν καπνίζουν
μέσα στο υπουργείο Υγείας;”.
Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικάλων

Μία πόλη, η οποία αποτελεί πλέον τον πρώτο τουριστικό προορισμό για τον χειμώνα στην Ελλάδα, μία πόλη, η οποία φροντίζει και επεκτείνει τους χώρους πρασίνου, μία πόλη, την οποία διασχίζει ένα πολύ οργανωμένο και φροντισμένο ποτάμι, στις όχθες του οποίου η βόλτα είναι ονειρική, μία πόλη, η οποία είναι η πρώτη και η μόνη, προς το παρόν, στην οποία εφαρμόζεται με κοινωνική συναίνεση και όχι με αστυνομική καταστολή ο περιβόητος και πολύτιμος αντικαπνιστικός νόμος!

Πρόκειται για τα Τρίκαλα, μία πόλη, η οποία έχει την μεγάλη τύχη να διαθέτει έναν από τους πλέον δραστήριους, σύγχρονους και δημοφιλείς δημάρχους, τον Δημήτρη Παπαστεργίου, στις προσπάθεις του οποίου και τη συμβολή των επαγγελματιών και των μικρών εθελοντών της πόλης οφείλεται το γεγονός ότι οι κλειστοί δημόσιοι χώροι στα Τρίκαλα είναι πλέον ελεύθεροι καπνού!

Τον Γιώργο Παπαστεργίου βράβευσαν το Σάββατο 4 Μαϊου, στο δημαρχείο της πόλης των Τρικάλων, οι επικεφαλής της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κατά τη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης για την αξία και τη σημασία των 33 ιατρείων διακοπής του καπνίσματος, τα οποία λειτουργούν με ιδιαίτερη επιτυχία στη χώρα μας, αλλά και της τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου.

Οι ελεύθεροι καπνού κλειστοί δημόσιοι χώροι των Τρικάλων συμβάλλουν τα μάλα στην υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, καθώς η διακοπή του καπνίσματος ξεκινά από το… πρώτο κιόλας λεπτό της ώρας να αποδίδει τα οφέλη της στην υγεία:

Έτσι,

• Στα πρώτα 20 λεπτά από το τελευταίο τσιγάρο, ο ρυθμός της καρδιάς πέφτει και μπορούμε ήδη να μετρήσουμε τη διαφορά,

• Στις πτώτες 12 ώρες, το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα επανέρχεται στο φυσιολογικό,

• Στο χρονικό διάστημα 2 – 12 εβδομάδων από το τελευταίο τσιγάρο, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής πέφτει και βελτιώνεται η λειτουργία των πνευμόνων,

• Στο χρονικό διάστημα 1 – 9 μηνών, ο βήχας και η δύσπνοια μειώνονται,

• Στον 1 χρόνο, ο πρόσθετος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο μειώνεται στο μισό του επιπέδου ενός καπνιστή,

• Στα 5 χρόνια, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό μειώνεται στο επίπεδο ενός μη καπνιστή 5 – 15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος,

• Στα 10 χρόνια, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται στο μισό εκείνου το οποίο διατρέχει ο καπνιστής. Μειωμένος είναι και ο κίνδυνος καρκίνου του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και του παγκρέατος.

• Στα 15 χρόνια, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου είναι όμοιος με εκείνον του μη καπνιστή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μαζί με τον κο Παπαστεργίου, από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία βραβεύθηκαν επίσης τότε, για τη συμβολή τους στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του νοσοκομείου Τρικάλων, το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης του Δήμου Τρικκαίων, η Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων, οι Σύλλογοι Επαγγελματιών της πόλης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Μιχάλης Τουμπής είχε δηλώσει μεταξύ άλλων τότε χαρακτηριστικά:
«Η αλλαγή του τρόπου ζωής και σκέψης και, κυρίως, της διαχείρισης της καθημερινότητας με το τσιγάρο, η αποχή και η διακοπή του καπνίσματος, αλλά και η διαβίωση σε περιβάλλον ελεύθερο καπνού, αποτελούν τις χρυσές συνταγές για την αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος.

Ο Δήμος Τρικκαίων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε επίπεδο δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό, γιατί δεν εφαρμόζει τον αντικαπνιστικό νόμο κατά τρόπο νομικίστικο και αστυνομικό. Συστηματικά και ανθρώπινα αναγάγει το θέμα του μη καπνίσματος σε στοιχείο παιδείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Παράλληλα, προσφέρει ενημέρωση, βοήθεια προς τους καπνιστές και δημιουργεί πολλούς χώρους ελεύθερους καπνού».