Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική το μεσημέρι της Τρίτης, σε έκταση με πεύκα στην περιοχή της Ραφήνας, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.



Την ίδια στιγμή, ακόμα μια πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή του Βαρνάβα, που λίγη ώρα αργότερα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Η φωτιά, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 15:30, εντοπίζεται στη συμβολή της οδού Ροδοδάφνης με τη λεωφόρο Μαραθώνος στη Ραφήνα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία η φωτιά ξεκίνησε σε συστάδα πεύκων και δεν κινδυνεύουν σπίτια, ενώ λίγη ώρα αργότερα τέθηκε υπό έλεγχο.

Δόθηκε εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία, στη συμβολή των οδών Λ. Μαραθώνος και Λ. Φλέμινγκ, ενώ αργότερα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Λ. Μαραθώνος. 


Στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής αποτελούμενη από 47 πυροσβέστες με 20 οχήματα, καθώς επίσης και δύο πεζοπόρα τμήματα. Επιπρόσθετα, από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Στο σημείο βρέθηκε εσπευσμένα ο γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για συντονισμό της κατάσβεσης.

Στον Βαρνάβα, επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 2 εναέρια μέσα.


Δήμαρχος Ραφήνας: Δεν κινδυνεύουν σπίτια από τη φωτιά

Στην εκτίμηση πως η πυρκαγιά θα τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο προέβη, μιλώντας στο One Channel, ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς. Όπως είπε χαρακτηριστικά «υπάρχουν κανά δυο εστίες» συμπληρώνοντας πως «δεν κινδυνεύουν σπίτια». Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως «τα καταφέραμε ώστε να μη ζήσουμε κανένα εφιάλτη παρόμοιο με τον περσινό».

Ερωτηματικά για την «ταυτόχρονη» εκδήλωση των πυρκαγιών 

Τόσο το μικρό χρονικό διάστημα, έξι λεπτά, ανάμεσα στις δύο πυρκαγιές (15:21 στη Ραφήνα και 15:27 στον Βαρνάβα) όσο και η χρονική συγκυρία, δηλαδή στην επέτειο της συμπλήρωσης ενός έτους από την πύρινη λαίλαπα, η οποία κατέκαψε την Ανατολική Αττική προκαλούν πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο πρόκειται για μια τραγική συγκυρία.

Για το λόγο αυτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται ήδη στην περιοχή, διερευνώντας τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.