Στους επτά έχουν ανέλθει οι νεκροί από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική, καθώς το μεσημέρι εντοπίστηκε νεκρός ο ψαράς που αγνοούταν.

Η σορός του βρέθηκε στις 13:35 από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού 6,9 ναυτικά μίλια του αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής 

Στον 62χρονο ψαρά που αγνοείτο από χτες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής ανήκει η σορός που εντοπίστηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι.

Οι εξελίξεις από την τραγωδία στη Χαλκιδική

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι αυτή τη στιγμή για την ανιμετώπιση των συνεπειών της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, έχει ως εξής:

  • Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει αποκατασταθεί πλήρως (πλην του οδικού αξονα Μουδανιών-Κασσάνδρας , όπου και κατέρρευσαν οι πυλώνες της ΔΕΗ)
  • Δέκα κάτοικοι που αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγασης εξασφαλισαν περίθαλψη και φιλοξενία σε ξενοδοχεία και δωμάτια της περιοχής.
  • Διατέθηκε υλικοτεχνική υποδομή για την αποκατάσταση καταυλισμού και φιλοξενία Ρομά στην Νέα Ποτίδαια.
  • 15 συνεργεία με 30 μηχανικούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αυτήν την ώρα συνεχίζουν τις αυτοψίες για τον εντοπισμό ζημιών σε βασικές υποδομές και επιχειρήσεις. Παράλληλα, μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών προχωρούν σε αυτοψίες μετά από αιτήσεις των πολιτών.
  • Κλιμάκιο του ΙΓΜΕ μετέβη προς έλεγχο ευστάθειας επικίνδυνων πρανών και βράχων στην περιοχή Συκιάς του Δήμου Σιθωνίας.
  • Διατέθηκαν γεννήτριες για την λειτουργία των αντλιοστασίων σε Δήμους και σε στρατηγικής σημασίας υποδομές (ΑΤ Κασσανδρείας, ΑΤ Προποντίδος, Πυροσβεστικό Σταθμός Μαρμαρά,
  • Δημαρχείο Μουδανιών κλπ) σε συνεργασία με το 3ο Σώμα Στρατού, όπου τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν.
  • Δημιουργήθηκαν χώροι διάθεσης πόσιμου εμφιαλωμένου νερού για τους κατοίκους και στους 3 Δήμους του Νομού, για χωριά, όπου δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια, καθώς και διάθεσης νερού για λόγους υγιεινής σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις.
  • Αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροφωτισμού σε Ιερισσό-Ουρανούπολη- Πολύγυρο-Νικήτη, ενω συνεχίζεται η σταδιακή αποκατάσταση των βλαβών στον υπόλοιπο Νομό. Στον Μαρμαρά, τη Σάρτη, τη Συκιά και την Τορώνη γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί αργα την νύχτα η αποκατάσταση (σε κάθε περίπτωση έχουν αποσταλλεί γεννήτριες για την λειτουργία αντλιοστάσιων και γεωτρήσεων και την εξασφάλιση νερού).
  • Δρομολογήθηκε η αυριανή παρουσία πολυπληθούς κλιμακίου μηχανικών από το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο μεταβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για την καταγραφή των ζημιών σε κτίρια, σχολεία και υποδομές.
  • Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα, και την ομάδα του, ολοκληρώθηκε η από αέρος (μέσω Drones) καταγραφή των ζημιών και αναμένονται σήμερα το βράδυ τα αποτελέσματα της μαγνητοσκόπησης για περαιτέρω ανάλυση.
  • Στις 19:30, και συγκεκριμένα στο Δημαρχείο Μουδανιών το οποίο λειτουργεί απο χθες ως άτυπο Επιχειρησιακό Κέντρο Διαχείρισης της Κρίσης, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υποδομών, κ. Κώστα Καραμανλή στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΔΔΗΕ. Κεντρικός στόχος της σύσκεψης είναι η εκτίμηση των μέχρι τώρα ενεργειών και ο καλύτερος δυνατός συντονισμός τις επόμενες ώρες, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να αποκατασταθεί πλήρως ο ηλετροφωτισμός των πληγεισών περιοχών.


Η σφοδρή κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα στη Χαλκιδική, αφήνοντας πίσω της οκτώ νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έναν ψαρά, πάνω από 100 τραυματίες και τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, καταστήματα και σπίτια.





Επτά νεκροί
Από τη φονική λίστα, οι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Πλάγια Χαλκιδικής, μετά από πτώση στέγης σε ταβέρνα.

Πρόκειται για μια 54χρονη Ρουμάνα και τον 8χρονο γιο της. Η πρώτη έχασε τη ζωή της επιτόπου, όταν έπεσε πάνω της η οροφή, ενώ το ανήλικο αγόρι πέθανε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το άτυχο παιδί κατάφερε να σωθεί αρχικά από την πτώση του στεγάστρου, αλλά οι δυνατοί άνεμοι το παρέσυραν και το έριξαν στην τζαμαρία.

Οι άλλοι δύο θάνατοι συνέβησαν κοντά στο «Ποτίδαια Παλάς» από πτώση δέντρου, με θύματα έναν 39χρονο Ρώσο και τον δύο ετών γιο του.

Οι άλλοι δύο νεκροί βρέθηκαν στη Σωζόπολη Χαλκιδικής, από ανατροπή τροχόσπιτου λόγω του αέρα. Πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Τσέχων.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι εντοπίστηκε ένας ακόμη νεκρός στη θάλασσα. Το θύμα δεν έχει ταυτοποιηθεί και δεν κανείς δεν γνωρίζει αν πρόκειται για τον ψαρά που αγνοείται και ο οποίος το μεσημέρι εντοπίστηκε νεκρός ο ψαράς από τη Χαλκιδική που αγνοούταν. Η σορός του εντοπίστηκε στις 13:35 από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού 6,9 ναυτικά μίλια του αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής.



600 κλήσεις για παροχή βοήθειας 
To κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας. Μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις και κοπές δέντρων.


Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς
Την απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους σε περιοχές της Χαλκιδικής, λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, ανακοίνωσε ο αρμόδιος χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Γιώργος.

Συγκεκριμένα, στη Χερσόνησο της Κασσάνδρας απαγορεύεται η κυκλοφορία στην περιοχή Μεσονήσι και στην κορυφογραμμή από Κασσανδρινό μέχρι Αγία Παρασκευή.

Στη Χερσόνησο Σιθωνίας το μέτρο ισχύει στην κορυφογραμμή από Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μέχρι Συκιά. Απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει, επίσης, στις δασικές περιοχής Ουρανούπολης και Κομίτσας και την περιοχή Κάκαβος.

Η απόφαση τέθηκε ήδη σε ισχύ και θα διαρκέσει ως τις 9 αύριο το πρωί.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ενώ η εφαρμογή της απόφασης ανατέθηκε στην ΕΛ.ΑΣ και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πολυγύρου.

Έλεγχοι στην περιοχή με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ
Mε τη συνδρομή της ΕΛΑΣ θα γίνονται έλεγχοι στην περιοχή, στην συμβολή των δασικών δρόμων με τις αντίστοιχες επαρχιακές και δημοτικές οδούς ενώ θα απομακρύνονται όλοι οι ευρισκομένοι στο δάσος από τα περιπολικά οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος και της Eλληνικής Aστυνομίας, εκτός από τα μέλη εθελοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην πυροπροστασία.

Επιπλέον θα καταγράφονται οι πινακίδες κυκλοφορίας όλων των οχημάτων που κινούνται στο δάσος ενώ οι Δήμοι και οι ιδιοκτήτες των Δασικών εκτάσεων των παραπάνω περιοχών καλούνται να προβούν στη λήψη όλων των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων και συστάσεων σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Πέντε χιλιάδες κεραυνοί και 11 μποφόρ χτύπησαν την Χαλκιδική
Πρωτοφανές και αδιανόητο μοιάζει το καιρικό φαινόμενο που έπληξε τη Χαλκιδική και άφησε πίσω του έξι νεκρούς τουρίστες και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών της περιοχής, την ώρα της κορύφωσης του φαινομένου που δεν ξεπέρασε τα 20 λεπτά έπεσαν συνολικά 5.000 κεραυνοί, αιτιολογώντας τις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν το φαινόμενο ότι η νύχτα έγινε μέρα.

Οι άνεμοι έπνεαν θυελλώδεις στα 11 μποφόρ, με ταχύτητα που έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις τα 100 χλμ την ώρα.

Ο όγκος του νερού που έπεσε δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, με τις ζημιές να αποδίδονται στον έντονο αέρα.



Ζερεφός: Ζούμε σε εποχή που θα έχουμε συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα
Ο επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 για τα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν τη Χαλκιδική.

«Ζούμε μια περίοδο στην οποία έχουμε συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά οπότε ο κόσμος δεν πρέπει να ανταγωνίζεται τη φύση, δεν πρέπει να κάνει τον 'νταή' στη φύση γιατί αλλιώς μπορεί να το πληρώσει με τη ζωή του. Πρέπει να μάθει να προστατεύεται και να αυτοπροστατεύεται.

Ήταν πολύ σπάνιο γιατί έγινε μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και τόσο μεγάλης έντασης αυτό το φαινόμενο. Έχουμε δει ανάλογους υδροστροβίλους στη Δυτική Ελλάδα, κυρίως στο Ιόνιο, αλλά στη Χαλκιδική είναι ακόμη σπανιότερο το φαινόμενο. Επομένως είναι ένα σπάνιο φαινόμενο και ήταν εξαιρετικό για αυτό και πρέπει να μάθουμε να φυλασσόμαστε. Όταν λεει ότι θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα δεν παίρνουμε τη βάρκα να πάμε να ψαρέψουμε για παράδειγμα.»

Σχετικά με το αυτόματο σύστημα ενημέρωσης με sms, ο κ. Ζερεφός είπε ότι δεν έχει εφαρμοστεί παγκοσμίως. «Στην Ελλάδα το 112 είναι αυτό που δεν έχει εφαρμοστεί, το οποίο έχει εφαρμοστεί παγκοσμίως. Πρέπει σιγά-σιγά να μπουν σε μια τάξη αυτά τα πράγματα. Είναι το θέμα η κλιματική αλλαγή και ιδίως η έγκαιρη ενημέρωση των ανθρώπων για να αποφευχθούν άλλα θύματα».


Συνολάκης: Άμεση εφαμογή της ενημέρωσης με sms για φυσικές καταστροφές
Την ανάγκη να εφαρμοστεί το σύστημα των αυτοματοποιημένων μηνυμάτων (sms) επισημαίνει ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, αναφερόμενος στη φονική κακοκαιρία που έπληξε την βόεια Ελλάδα.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 σημείωσε: «Δηλαδή να μπορούν να λαμβάνουν όλοι οι πολίτες σε μια συγκεκριμένη περιοχή η οποία ενδέχεται να πληγεί από ένα έντονο φυσικό φαινόμενο, να λαμβάνουν ένα μήνυμα το οποίο να τους ενημερώνει και αυτό μπορεί να γίνει σε αρκετές γλώσσες. Συνήθως αυτά τα μηνύματα περιέχουν ένα σύνδεσμο και μπορεί κανείς να δει ένα χάρτη και να δει που είναι και ποια περιοχή θα πληγεί. Σε δεύτερη φάση, και αυτό έχει αρχίσει να γίνεται, δίνονται πιο συγκεκριμένες πληροφορίες από που κανείς μπορεί να απομακρυνθεί από την περιοχή αλλά το πιο βασικό σε πρώτη φάση είναι να ξέρουν οι άνθρωποι ότι βρίσκονται σε μια περιοχή που θα υπάρχει μια θεομηνία και πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους. Αυτό είναι μια τεχνολογία η οποία υπάρχει, ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες και μου κανει εντύπωση πως δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα.»

Ο κ. Συνολάκης είπε ότι υπάρχει μια πτυχή της υπόθεσης στην οποία, ως χώρα, πάσχουμε: «Είναι ότι πάρα πολλά στέγαστρα, πάρα πολλά παραπήγματα έχουν γίνει παράνομα, δεν υπάρχουν κανονισμοί. Δηλαδή σαν Κράτος δεν έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι από τη μια πλευρά μεν χρειαζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται στις παραλίες στα παραπήγματα κλπ για τον τουρισμό μας, από την άλλη πλευρά δεν τους δίνουμε άδεια οπότε δεν έχουμε κανένα έλεγχο της κατασκευής.»

Σχετικά με τους χρόνους υλοποίησης των συστημάτων ενημέρωσης, ο ίδιος εξήγησε ότι ένα σύστημα ενημέρωσης μπορεί να λειτουργήσει μέσα σε μερικούς μήνες, ωστόσο, τα συστήματα τα οποία θα δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες για απομάκρυνση των πολιτών και σε ποια σημεία μπορούν να πάνε, θέλουν περισσότερο χρόνο.

Σε ερώτηση για το αν το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Συνολάκης παρατήρησε: «Αυτό θα μας πάρει χρόνο να το αξιολογήσουμε, αυτό το οποίο όμως γνωρίζουμε είναι ότι ήδη εισπράττουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και αυτό το οποίο έγινε είναι συμβατό με αυτές τις προβλέψεις που γίνονται για το τι θα γίνει στο μέλλον με την κλιματική αλλαγή. Δηλαδή θα έχουμε πάρα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα και πιο συχνά άρα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σαν κοινωνία να τα αντιμετωπίσουμε.»

Έκτακτη σύσκεψη στην Χαλκιδική
Στη βόρεια Ελλάδα μετέβη τις πρώτες πρωινές ώρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την φονική κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ώρες την Βόρεια Ελλάδα.

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τη συμμετοχή της Περιφέρειας για μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης. Συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός για θέματα Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, καθώς και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα αναλάβει τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νίκο Ιωάννου και το γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπο Στεργιάδη.

Yπάρχουν περισσότερα από 40 συνεργεία σε όλο το νομό Χαλκιδικής τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν συμπολίτες μας, πολλοί εκ των οποίων είναι εγκλωβισμένοι.

Έκτακτη επιχορήγηση στους πληγέντες από την κυβέρνηση
Την έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων της Χαλκιδικής που επλήγησαν από την θεομηνία αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα οι πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών από 200.000 ευρώ οι δύο πρώτοι και με 100.000 ευρώ ο τρίτος.

Παράλληλα, κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα βρεθούν άμεσα στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να αποτιμήσουν τις ζημιές στις καλλιέργειες και να εκταμιευθούν τα ανάλογα ποσά στους δικαιούχους. Αυτό αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για την ηλεκτροδότηση είπε ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με την υψηλή τάση. «Το αργότερο μέχρι το Σάββατο θα έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση» ενημέρωσε.


Επισήμανε ότι δεν λειτουργεί ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112, για να προσθέσει ότι την Παρασκευή θα παραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη με τους εκπρόσωπους των εταιρείων κινητής τηλεφωνίας και πιλοτική δοκιμή.

Ο ίδιος είπε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε αμέσως για τη θεομηνία στη Χαλκιδική και έδωσε εοδηγίες για την αποστολή κλιμακίου από τους αρμόδιους υπουργούς.

«Δεν είναι ώρα για επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές.

Όπως πρόσθεσε, θα κριθεί εάν είναι απαραίτητο τις επόμενες ημέρες.

Ενημερώθηκε, επίσης, άμεσα από τον υπουργό Υγείας για τους νεκρούς, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, συμπληρώνοντας ότι έχουν ήδη ενημερωθεί οι ξένες πρεσβείες για τους νεκρούς υπηκόους τους.