Σφοδρή κακοκαιρία σάρωσε τα πάντα στη Χαλκιδική, αφήνοντας πίσω της επτά νεκρούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έναν αγνοούμενο ψαρά, δεκάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, καταστήματα και σπίτια. 

Από τους τραυματίες, τέσσερις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση και μια γυναίκα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δέχθηκαν πάνω από 600 κλήσεις για διασώσεις από κατοικίες, άντληση υδάτων σε πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις αντικειμένων.



Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά: Μία γυναίκα, Ρουμανικής καταγωγής και ο 8χρονος γιος της έχουν χάσει τη ζωή τους από κατάρρευση στεγάστρου ταβέρνας στα Νέα Πλάγια του δήμου Νέας Προποντίδας, ένα ζευγάρι Τσέχων έχασε τη ζωή του όταν τα ορμητικά νερά παρέσυραν την τροχοβίλα τους στην Σωζόπολη της Χαλκιδικής, ενώ ένας 39χρονος Ρώσος και το 2χρονο παιδί του έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από δέντρο που έπεσε από τους ισχυρούς ανέμους, έξω από ξενοδοχείο, στην Ποτίδαια.









Έκτακτη σύσκεψη στην Χαλκιδική

Στη βόρεια Ελλάδα μετέβη τις πρώτες πρωινές ώρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την φονική κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ώρες την Βόρεια Ελλάδα. 

Πραγματοποιείται σύσκεψη τη συμμετοχή της Περιφέρειας για μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης. Συμμετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός για θέματα Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, καθώς και ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα αναλάβει τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές υπάρχει διαρκής επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νίκο Ιωάννου και το γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Χαράλαμπο Στεργιάδη.

Yπάρχουν περισσότερα από 40 συνεργεία σε όλο το νομό Χαλκιδικής τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν συμπολίτες μας, πολλοί εκ των οποίων είναι εγκλωβισμένοι.

Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού και έχουν ειδοποιηθεί και όλοι οι μηχανικοί της περιφέρειας οι οποίοι από τις 5.30 το πρωί θα ξεκινήσουν την διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές.

Παράλληλα επί ποδός είναι και συνεργεία της ΔΕΗ καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροφωτισμού στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Σημειώνεται ότι η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έχουν θέσει σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουν εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη του ακραίου καιρικού φαινομένου και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, έχει ήδη δώσει εντολή προκειμένου κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί το ταχύτερο στην περιοχή.


Συναγερμός στο Κέντρο Υγείας

«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει» δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, Αθανάσιος Καλτσάς.

«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας» εξήγησε ο κ. Καλτσάς.

Κάποιοι από τους τραυματίες επέστρεψαν στη βάση τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Πολυγύρου και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων.