Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος με μία απόφαση -σταθμό, στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, διόρισε τον δυναμικό και ταλαντούχο Πρωτοπρεσβύτερο π. Άλεξ Καρλούτσο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τιμώντας με αυτό τον τρόπο και τυπικά το έργο του και τα όσα έχει προσφέρει κατά την διάρκεια της διακονίας του στην Ι. Αρχιεπισκοπή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, το αξίωμα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου αποτελεί εξαιρετική διάκριση, η οποία αποδίδεται μόνο κατά την κρίση του Αρχιεπισκόπου. Και ασφαλώς ανατίθεται σε κληρικούς που το αξίζουν και τυγχάνουν της εμπιστοσύνης του Αρχιεπισκόπου.

Για τελευταία φορά η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είχε Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο επί Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου και ήταν ο αείμνηστος πατήρ Νικόλαος Μπακόπουλος, ο οποίος συνεδέετο με τον Μακαριστό Ιάκωβο από τα νεανικά τους χρόνια.

Στην ανακοίνωση επί τη αναγγελία του γεγονότος, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε:

«Ο π. Αλέξανδρος, όπως είναι γνωστό, υπηρετεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή και το Οικουμενικό Πατριαρχείο με διάκριση επί 40 και πλέον έτη.

Το αξίωμα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου αναγνωρίζει τις εξαιρετικές ικανότητες και το ρόλο του στην προώθηση της αποστολής της Εκκλησίας.

Προσβλέπω στη συνεχιζόμενη καρποφόρα διακονία του στην Εκκλησία».