Με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντάται στις 19:30 εκτάκτως ο Πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, αφού προηγουμένως δέχθηκε χωριστά τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η πρώτη συνάντηση του Γκιουλ έγινε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η κίνηση του Γκιουλ ερμηνεύεται ως ανάληψη πρωτοβουλίας με σκοπό την αποκλιμάκωση της πολιτικής έντασης.

Μετά τη συνάντηση ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως το κόμμα του θέτει δύο όρους. Πρώτον, την απόσυρση της πρότασης νόμου σχετικά με το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων και δεύτερον τη συνέχιση των εισαγγελικών ερευνών σχετικά με τις υποθέσεις διαφθοράς, δίχως να παρεμβαίνει η κυβέρνηση.

Οι όροι αυτοί προβάλλονται για να προχωρήσει η υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Πάντως ο Κιλιτσντάρογλου είπε πως αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί, το κόμμα του θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός.

Η πρόταση νόμου είναι ήδη υπό συζήτηση στην επιτροπή δικαιοσύνης της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και προκαλεί μεγάλη ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Κιλιτσντάρογλου, η Προεδρία επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έκλεισε το ραντεβού για τις 19:30.

Ακολούθησαν οι συναντήσεις του Γκιουλ με τους αρχηγούς του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί και του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.